Μέτρα για την αποτροπή βανδαλισμών που προκαλούν οι γνωστοί - άγνωστοι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

"Θωρακίζεται" με συρματοπλέγματα

Δήμητρα Χαρίση: "Είναι το μοναδικό μέτρο προκειμένου αποτρέψουμε τους βανδαλισμούς κατά την καλοκαιρινή περίοδο που το σχολείο θα είναι κλειστό"

Οι βανδαλισμοί της δημόσιας, αλλά και ιδιωτικής περιουσίας από γνωστούς - αγνώστους στη Σύρο, έχει πάρει τεράστιες προεκτάσεις.

Από τη μία πλευρά του νησιού, έως και την άλλη, κτήρια, σπίτια, αλλά και σημεία πολιτισμού, έχουν υποστεί τεράστιες φθορές, από παράνομες ενέργειες που διενεργούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, άτομα νεαρής ηλικίας.

Ένα από τα "θύματα" των βανδάλων είναι και το σχολικό κτήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, το οποίο έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο αυτών των ατόμων, προκαλώντας την αναστάτωση της σχολικής και μαθητικής κοινότητας.

Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα και ως μέτρο προφύλαξης, με αφορμή την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, χθες εγκαταστάθηκε συρματόπλεγμα στο σχολείο, το οποίο σύμφωνα με την διευθύντρια, Δήμητρα Χαρίρη, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην είσοδο των αγνώστων στον προαύλιο χώρο του σχολείου

"Παιδιά νεαρής ηλικίας εισέρχονται απογευματινές ώρες στο σχολείο"

Με την τοποθέτηση συρματοπλέγματος σε σημεία που αποτελούν την είσοδο αγνώστων στον προαύλιο χώρο του σχολείου, προσπαθεί η εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, να αντιμετωπίσει τα περιστατικά βανδαλισμού ,τα οποία δέχεται από την περσινή περίοδο.

Τόσο γι’ αυτά τα περιστατικά, όσο και για τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, μιλάει στην "Κοινή Γνώμη", η διευθύντρια του σχολείου, Δήμητρα Χαρίση.

Όπως τονίζει, τα πρώτα "καμπανάκια" χτύπησαν το καλοκαίρι του 2023, όπου διάφοροι πετούσαν γυάλινα μπουκάλια μέσα στον χώρο της αυλής του σχολείου και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

"Από το καλοκαίρι του 2023 που ανέλαβα τη θέση της διευθύντριας στο σχολείο, είχα διαπιστώσει διάφορες καταστάσεις, όπως σπασμένα γυαλιά, τα οποία προερχόταν από περαστικούς, οι οποίοι πετούσαν μπουκάλια μέσα στον αύλειο χώρο. Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα τον μήνα Νοέμβριο, είχαμε ένα περιστατικό, όπου εξωσχολικοί είχαν καταστρέψει οτιδήποτε υπήρχε στην αυλή. Είχαν σπάσει κάδους και διάφορα άλλα ξύλινα αντικείμενα. Είχαν βανδαλίσει ότι υπήρχε εκεί", επισημαίνει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι βανδαλισμοί συνεχίστηκαν και κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

"Μέσα στο διάστημα των εορτών του Πάσχα και συγκεκριμένα λίγες μόνο ημέρες πριν την επαναλειτουργία των σχολείων, είχαμε γι’ ακόμη μία φορά την είσοδο εξωσχολικών. Πρέπει να πω ότι για αυτό το περιστατικό έχουμε εικόνα για το ποιοι ήταν, καθώς είχαμε να κάνουμε με παιδιά Γυμνασίου. Και λέω ότι έχουμε εικόνα, διότι δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα, καθώς μπαίνουν στον χώρο του σχολείου απογευματινές ώρες, σε κοινή θέα", σημειώνει η κα. Χαρίση.

Όπως δηλώνει, στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε ολική φθορά του προαύλιου χώρου, από μπογιές και σπρέι, ενώ από το μένος των αγνώστων δε γλύτωσε ούτε και το ιστορικό ρολόι του σχολείου.

"Έγραψαν ακόμη οπαδικά συνθήματα και στο ιστορικό ρολόι, δείχνοντας ότι δε σέβονται ούτε και την ιστορία του τόπου τους. Έβαψαν το σύστημα πόσιμου νερού των παιδιών, με αποτέλεσμα να βγει εκτός λειτουργίας έως να διορθωθεί το πρόβλημα, έβαψαν τους τοίχους του σχολείου. Πρέπει να πω ότι κατά την περίοδο του Ιανουαρίου συνεργείο του Δήμου είχε καθαρίσει όλους τους εξωτερικούς χώρους και τους τοίχους. Επικοινώνησα με το Αστυνομικό Τμήμα, όπου άνδρες του επισκέφθηκαν αμέσως τη σχολική μονάδα μας, αλλά δυστυχώς επειδή έχουμε να κάνουμε με νεαρής ηλικίας εισβολείς, δεν κατορθώθηκε να τους συλλάβουν", υποστηρίζει η διευθύντρια του σχολείου.

"Το σχολείο έχει μετατραπεί σε χώρο οπαδικών μηνυμάτων και φράσεων"

Το τρίτο και τελευταίο μέχρι στιγμής περιστατικό, σύμφωνα με την κα. Χαρίση, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, όπου και πάλι οι γνωστοί - άγνωστοι εισέβαλλαν στον προαύλιο χώρο, καταστρέφοντας με σπρέι τους τοίχους που οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί είχαν επιδιορθώσει με προσωπική τους εργασία.

"Την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ μόνοι μας οι εκπαιδευτικοί και συγκεκριμένα ο εκπαιδευτικός της γυμναστικής αγωγής είχε σβήσει με μπογιά ότι ήταν γραμμένο στους τοίχους, επανήλθαν γράφοντας πάνω ακριβώς στα ίδια σημεία. Δηλαδή, έχει μετατραπεί το σχολείο σε χώρο οπαδικών μηνυμάτων και φράσεων που δε συνάδουν με την ηλικία τους. Είναι παιδιά που δε φοβούνται να τα δουν και το μόνο που θέλουν είναι να κάνουν αυτό το πράγμα", τονίζει η κα. Χαρίση, η οποία επισημαίνει ότι έπραξε τα δέοντα, προβαίνοντας σε μηνύσεις κατά αγνώστων.

"Πήγα και πάλι στην αστυνομία, έκανα μήνυση, έχω συνεχή επικοινωνία με τον Δήμο. Έχουμε σκεφτεί τη λύση με την εγκατάσταση καμερών, αλλά ξέρουμε ότι και αυτό να κάνουμε, άνετα μπορούν να συνεχίσουν τους βανδαλισμούς, καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά τους.

Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα και έχουν υποβληθεί και μηνύσεις κατά αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα", δηλώνει χαρακτηριστικά.

Υπό τον φόβο διενέργειας νέων φθορών

Η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, τονίζει, μέσω της εφημερίδας, ότι η εγκατάσταση συρματοπλέγματος, ήταν η ύστατη λύση προφύλαξης, καθώς υπάρχει ο έντονος φόβος διενέργειας νέων φθορών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, όπου η σχολική μονάδα θα είναι κλειστή.

"Επειδή έχουμε εντοπίσει τα σημεία εισόδου τους στο σχολείο, για τους καλοκαιρινούς μήνες τοποθετήσαμε ένα σύρμα που οπτικά δεν είναι ωραίο, αλλά θα προφυλάξει τη μονάδα μας για την περίοδο που θα είναι κλειστή. Πρέπει να προφυλάξουμε την υποδομή μας, γιατί δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα τη βρω όταν ανοίξουν τα σχολεία. Δεν είναι δύσκολο να μπουν ακόμη και μέσα στις αίθουσες, όπου μέσα βρίσκεται ακριβός εξοπλισμός, όπως είναι οι διαδραστικοί πίνακες που ο καθ΄ ένας από αυτούς στοιχίζει γύρω στις 5.000 ευρώ", σημειώνει.

Κλείνοντας, η κα. Χαρίση επισημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, θα παραδώσουν τη σχολική μονάδα στο Δήμο, ευελπιστώντας να μην προκληθεί νέο περιστατικό φθορών.

"Εκτός από αυτό το μέτρο δεν μπορούμε να πράξουμε κάτι άλλο. Επειδή το έχω ψάξει το θέμα, σε σχολικές μονάδες άλλων περιοχών, υπάρχουν φύλακες 24ωρου, στη Σύρο δυστυχώς δεν διαθέτουμε κάτι τέτοιο, οπότε περάσαμε σε αυτή την ενέργεια που οπτικά δεν είναι κάτι όμορφο, αλλά θα πρέπει να προφυλάξουμε τη σχολική μας μονάδα. Εμείς θα παραδώσουμε το σχολείο μας, τώρα με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, στο Δήμο, ευελπιστώντας ότι οι συχνές περιπολίες της αστυνομίας θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα", λέει η κα. Χαρίση.

"Όποιος γνωρίζει κάτι να το καταθέσει έστω και ανώνυμα στην Αστυνομία"

Για το συγκεκριμένο ζήτημα μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" και ο εντεταλμένος για θέματα Παιδείας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Ιωσήφ Ρούσσος.

Όπως τόνισε, τέτοιου είδους ενέργειες βανδαλισμών έχουν παρατηρηθεί σε όλη την έκταση του νησιού, δηλώνοντας ότι εκτός από τις μηνύσεις κατά αγνώστων, ο Δήμος δεν έχει άλλα εργαλεία αντιμετώπισης του φαινομένου.

"Οι ενέργειες της περίφραξης έγιναν από το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Οι δικές μας ενέργειες, ως Δήμος δηλαδή, είναι οι μηνύσεις που έχουν γίνει συνολικά, διότι δεν υπάρχει πρόβλημα με βανδαλισμούς μόνο στα σχολεία, αλλά και γενικότερα σε όλη την έκταση του νησιού. Ο Δήμος δυστυχώς δεν έχει περισσότερο εργαλεία στα χέρια του για να αποτρέπει αυτά τα περιστατικά. Είδαμε ότι ακόμη και οι κάμερες στις δημόσιες τουαλέτες, δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν τα χαρακτηριστικά του δράση ή των δραστών", υποστήριξε, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να το καταθέσει έστω και ανώνυμα στην αστυνομία.

"Μέσω της εφημερίδας μου δίνεται η δυνατότητα να απευθύνω ένα κάλεσμα προς την κοινωνία, ζητώντας την βοήθειά της. Εάν κάποιος γνωρίζει ή έχει δει κάτι, να το καταθέσει έστω και ανώνυμα. Το λέω αυτό, διότι εκτός από την προστασία της δημόσιας περιουσίας, είναι και ένα βήμα για να παράσχουμε σε αυτά τα παιδιά που προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες και ένα χέρι βοήθειας που ίσως χρειάζονται για την κοινωνικοποίησή τους", κατέληξε ο κ. Ρούσσος.