«ΗΜΕΡΑ» ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Περιμένουν οι καταστηματάρχες

Σενάρια για άνοιγμα της εστίασης στα μέσα Απριλίου ή μετά το Πάσχα
  • Παρασκευή, 2 Απριλίου, 2021 - 06:26

Μεγάλο είναι το χρονικό διάστημα που έχουν μείνει κλειστά τα μαγαζιά της εστίασης, με τους καταστηματάρχες να περιμένουν από την κυβέρνηση να δώσει το «πράσινο» φως. Ήδη αρκετές επιχειρήσεις είναι σε δύσκολη θέση και περιμένουν άμεσα να υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Ήδη έχει «πέσει» στο τραπέζι το άνοιγμα της εστίασης είτε στις 16 Απριλίου, είτε μετά το Πάσχα, με την κυβέρνηση να αποφασίζει άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις οριστικοποιηθεί το άνοιγμα της εστίασης θα σταματήσουν και τα SMS ή τα χαρτιά μετακίνησης στο 13033.

Να πούμε ότι όσον αφορά το συγκεκριμένο κλάδο η συζήτηση έχει να κάνει με το άνοιγμα μόνο των εξωτερικών χώρων και όχι των εσωτερικών, αφού σε αυτό βοηθάει και η καλοκαιρία.

Από εκεί και πέρα αναμένεται να υπάρξουν αυστηρά μέτρα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα της εστίασης, αφού θα υπάρχουν συγκεκριμένος αριθμός τραπεζιών ανά τετραγωνικά μέτρα, όπως και ξεκάθαρος αριθμός ατόμων που θα μπορούν να καθίσουν στο εκάστοτε μαγαζί.

Περιμένουμε πως και πώς να ανοίξει η εστίαση”

Ανυπόμονοι είναι οι καταστηματάρχες στην εστίαση σχετικά με το άνοιγμα του κλάδου, αφού τονίζουν ότι θα βοηθηθούν οικονομικά αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, ενώ τονίζουν ότι τα μαγαζιά έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και να λάβουν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που χρειάζονται.

Όπως τονίζουν μάλιστα το delivery ή το take away δεν σώζει οικονομικά τα μαγαζιά, τα οποία ξέρουν ότι θα έχουν αυξημένη πελατεία αν ανοίξουν τουλάχιστον οι εξωτερικοί χώροι και μαζευτεί κόσμος στις επιχειρήσεις τους.

Χρήστος Λιάπης – Υπεύθυνος καταστήματος εστίασης

“Τα βλέπω αισιόδοξα τα πράγματα στην εστίαση. Πιστεύω ότι σιγά σιγά θα ξεκινήσουμε. Ο κόσμος έχει κουραστεί σε αυτό το κομμάτι. Υπομονή και όλα θα πάνε καλά. Μόνο τα delivery και τα take away δεν βοηθούν. Αν δεν έχεις και τα τραπέζια να καθίσει ο άλλος να πάρει και κάτι παραπάνω, να πάρει και μια σαλάτα δεν είναι το ίδιο. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι φέτος θα είναι καλύτερα τα πράγματα, γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί, οπότε αναγκαστικά θα βγει έξω έστω για να φάει και να πιεί μια μπύρα και να περάσει η ώρα του πιο ευχάριστα από ότι είναι τώρα”.

Κώστας Στεργιόπουλος – Υπεύθυνος Καταστήματος εστίασης

“Ακούμε διάφορα καθημερινά. Εγώ πιστεύω μετά το Πάσχα αν θα έχουμε κάποιο σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων, γιατί δεν μπορείς να ανοίξεις πριν το Πάσχα, γιατί μετά θα έχουμε ταξίδια και πολύ κόσμο. Είναι τεράστιες οι απώλειες και είναι και λίγο καταθλιπτικά. Όσο δεν υπάρχει κόσμος να κάτσει σε τραπέζια να ανέβει λίγο ο τζίρος, όσα πακέτα και να κάνεις δεν είναι αρκετό. Σίγουρα περιμέναμε νωρίτερα να ανοίξει η εστίαση. Κανείς δεν ξέρει πότε και πως θα ανοίξουμε”.

Δώρα Ταμαρέση – Ιδιοκτήτρια καταστήματος εστίασης

“Και εμείς η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι για 15 Απριλίου ότι θα ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης. Θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξουν γιατί είμαστε πολύ καιρό κλειστοί και εκτός του ότι έχουμε κουραστεί και εμείς , έχει κουραστεί και το κοινό. Βλέπω τον κόσμο να έχει την ανάγκη να βγει και να έρθει να καθίσει να απολαύσει το φαγητό του. Βέβαια πρέπει να ανοίξουμε με τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε. Τις αποστάσεις μας, τα μειωμένα τραπέζια και με όλες τις προφυλάξεις που πρέπει να έχουμε και εμείς σαν προσωπικό και οι πελάτες μας. Είναι μεγάλο το οικονομικό πλήγμα. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Βαρέθηκε και ο κόσμος να τρώει στο σπίτι του, συν ότι είναι σπίτι του κάτι θα φτιάξει να φάει. Δεύτερον η ποιότητα του φαγητού δεν φτάνει στον πελάτη, όπως θα έπρεπε να φτάσει. Πρέπει να ανοίξουμε, δεν πάει άλλο”.

Μπάμπης Λιβέρης – Ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης

“Είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε πως και πώς να ανοίξει η εστίαση και να δουλέψουμε όλοι. Βέβαια πάντα με μέτρα και να μην είμαστε χύμα στο κύμα όλοι. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και χρειαζόμαστε στήριξη από το κράτος. Πέρσι δεν μας στήριξε το κράτος όσο θα έπρεπε. Πέρσι είχαμε πολλές κρατήσεις και την τελευταία στιγμή είχαμε αρκετές ακυρώσεις. Φέτος δεν έχουμε κρατήσεις και θα έχουμε τελευταίας στιγμής κρατήσεις για όσους θέλουν να έρθουν”.