«ΕΜΠΡΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ»

Καρά Τεπέ: Η πρώτη φάση του νέου προσωρινού καταυλισμού

  • Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:29

Συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς η δημιουργία του προσωρινού Κ.Υ.Τ. στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, όπου θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έμειναν δίχως στέγη μετά την καταστροφή του Κ.Υ.Τ. της Μόριας.

Σήμερα, έγιναν σε μεγάλο βαθμό χωματουργικές εργασίες στο προσωρινό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Λέσβου, καθώς και εργασίες τοποθέτησης σκηνών. Την ίδια στιγμή του υπουργείο Μετανάστευσης έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαμόρφωση χώρων διοίκησης στην είσοδο του νέου κέντρου, χώρου για τη διενέργεια ελέγχων για COVID-19, καθώς και ειδικού χώρου υγειονομικής απομόνωσης των κρουσμάτων.

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχαν εγκατασταθεί περισσότεροι από 300 μετανάστες σε σκηνές, ενώ η επανέναρξή της διαδικασίας καταγραφής και εισόδου είχε ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το κέντρο για λόγους ασφαλείας θα παραμένει κλειστό καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Επιπροσθέτως, έχει πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των σκηνών, ενώ η τοποθέτηση των επωφελούμενων σε σκηνές πραγματοποιείται με βάση την εθνικότητά τους.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία εισόδου στο κέντρο προϋποθέτει την πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των επωφελούμενων, καθώς και τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου για COVID-19. Ήδη, έχουν ανιχνευθεί επτά θετικοί στον ιό επωφελούμενοι.

Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για όσα λαμβάνουν χώρα στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά και έχουν ανταποκριθεί ήδη έξι χώρες.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, αναφέρει:

«Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν συνεχούς επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Διευθύντρια της αρμόδιας DG ECHO, κα Παρασκευή Μίχου, καθώς και σε διαρκή συντονισμό με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποίησε χθες, 12 Σεπτεμβρίου, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παροχή ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα μας, σε συνέχεια της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Μόρια της Λέσβου, μετά την καταστροφή μέρους της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και μεταναστών.

Ποιες χώρες ανταποκρίθηκαν στο «SOS»

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, άμεσα ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία, οι οποίες έχουν ήδη προσφέρει προς την Ελλάδα σημαντική ποσότητα ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αναμένεται θετική απόκριση και από άλλα κράτη-μέλη. Σημειώνεται επίσης ότι και η Ελβετία προσέφερε, σε διμερές επίπεδο, αντίστοιχη βοήθεια προς τις ελληνικές Αρχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κέντρο συντονισμού εκτάκτων αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC – Emergency Response Coordination Center) για τον βέλτιστο συντονισμό άφιξης των αποστολών.

Η ΓΓΠΠ ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη-μέλη, για την άμεση ανταπόκριση και την έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια της Λέσβου.

Μηταράκης: Ομαλά συνεχίζεται η είσοδος των μεταναστών στον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι «συνεχίζεται ομαλά η είσοδος αιτούντων άσυλο στο νέο καταυλισμό, στον οποίο βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τόσο οι υγειονομικές μονάδες όσο και οι υπηρεσίες ασύλου».

Ο κ. Μηταράκης είπε, μεταξύ άλλων, πως συνεχίζεται κανονικά η τροφοδοσία με φαγητό και νερό καθώς και η παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους αιτούντες άσυλο «τόσο σε αυτούς που είναι μέσα στον καταυλισμό όσο και σε αυτούς που δυστυχώς είναι έξω από αυτόν».