Εκτεθειμένος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος με τις δηλώσεις του για το ΦΠΑ των νησιών

Παραδοχή αντισυνταγματικής και εγκληματικής ενέργειας

Αυτοσυγκράτηση επέδειξε η τοπική κοινωνία της Σύρου κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο νησί, σε σχέση με την ψήφιση του μέτρου αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, γεγονός όμως που έθιξε ο ίδιος ο υπουργός, με την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση του.

Η πρόσφατη ψήφιση κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών των νησιών, έδειξε να μην έχει γίνει ακόμα κατανοητή από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας της Σύρου, σε σχέση με τις επιβαρύνσεις που θα επιφέρει στην οικονομία της καθημερινότητας των νησιωτών, με αποτέλεσμα να σταθμίσουν την όποια παρόρμηση αντίδρασης, στη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Πάνου Καμμένου.

Στο γενικευμένο αυτό κλίμα σιωπηρής ανοχής εκ μέρους των κατοίκων της Σύρου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, με τις δηλώσεις του, έδειξε να προκαλεί και να προσβάλλει τη νοημοσύνη τους.

Σε τοπικό επίπεδο, η μόνη διατύπωση περί της ευθύνης του Π. Καμμένου για το θέμα τέθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, ο οποίος με ιδιαιτέρως καυστικό τρόπο διαμήνυσε το καλωσόρισμα του προς τον υπουργό, μεμφόμενος την υπερψήφιση εκ μέρους του της αύξηση του ΦΠΑ των νησιών.

Παραδοχή της αντισυνταγματικότητας

Κατά τη διάρκεια της φιέστας υπογραφής της συμφωνίας για το στρατόπεδο, όπως αυτή εκτυλίχθηκε στο θέατρο Απόλλων, ο Π. Καμμένος στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών, με παραδοχή της αντισυνταγματικότητας του μέτρου.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε: «Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά τα χρόνια έγιναν εγκλήματα σε βάρος της χώρας. Κι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα είναι η παραβίαση του Συντάγματος. Η ανατροπή της νησιωτικής πολιτικής που προβλέπεται από το άρθρο 101 του Συντάγματος. Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, είναι μία απόφαση αντισυνταγματική και είναι μία απόφαση για την οποία θέλω να σας πω ότι δώσαμε μεγάλη μάχη, μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Δυστυχώς στο θέμα των νησιών έφτασα μέχρι και την παραίτηση από υπουργός. Δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Όμως παραμένει πρώτη προτεραιότητα, να μπορέσουμε πολύ σύντομα με τα πρώτα απτά αποτελέσματα της εθνικής ανάπτυξης να επαναφέρουμε τη συνταγματική διάταξη του άρθρου του 101 του Συντάγματος. Για την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας προσπαθήσαμε να πείσουμε αρκετούς στο εξωτερικό ότι τα νησιά μας δεν είναι αυτό που βλέπουν το καλοκαίρι σε ακριβά κέντρα της Μυκόνου ή της Σαντορίνης ή άλλων νησιών με πολύ μεγάλη ανάπτυξη, με πολύ υψηλό τουρισμό. Τα νησιά μας είναι τον χειμώνα περιοχές όπου οι κάτοικοι δύσκολα περνούν. Πολλές φορές τα μικρονήσια, με έλλειψη υποδομών, ιατρών κ.α. αποφασίζουν να μείνουν και αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Η Σύρος δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι η καρδιά της νησιωτικής πολιτικής της χώρας».

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του επί του θέματος προς τους δημοσιογράφους, λίγο πριν την αναχώρηση του από τη Σύρο, καθώς επανέλαβε ότι «Ήταν μία αντισυνταγματική απόφαση που αντιτίθεται στο άρθρο 101 του Συντάγματος για την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Πάλεψα πάρα πολύ προσωπικά έφθασα έως και την παραίτηση από την κυβέρνηση. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καταφέρουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Οφείλουμε όμως στη Σύρο και στα άλλα νησιά που έχουν υποστεί τεράστια αδικία, να την αποκαταστήσουμε με άλλα μέτρα».

Καλωσόρισμα ειρωνείας

Καυστικός και με ειρωνική διάθεση απηύθυνε το δημόσιο καλωσόρισμα του στη Σύρο στον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, στηλιτεύοντας την ασυνέπεια του ως προς τα όσα δήλωνε για τους φορολογικούς συντελεστές των νησιών.

Όπως ανέφερε στη δήλωση του ο αντιπεριφερειάρχης «Καλωσορίζω στη Σύρο και στα νησιά του Ν. Αιγαίου τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο. Τον Υπουργό, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε αντιδράσει σθεναρά ενάντια σ’ αυτούς που επεξεργάζοντο την αύξηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για τα νησιά του Αιγαίου, τότε αλλά και μεταγενέστερα, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, δηλώνοντας ότι το μέτρο αυτό «δε θα περάσει, γιατί είναι ολέθριο και καταστροφικό για τους νησιώτες και την ανάπτυξη των νησιών. Τον ευχαριστώ λοιπόν και εκ μέρους όλων των υπερήφανων νησιωτών, που τηρώντας τη δέσμευσή του απέναντί τους, αγωνίστηκε σθεναρά και απέτρεψε την αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. Λυπάμαι πολύ που «ανειλημμένες υποχρεώσεις» δε μου επιτρέπουν να βρίσκομαι στη Σύρο και να του εκφράσω από κοντά τις ευχαριστίες μου. Όσον αφορά το αντικείμενο της σημερινής επίσκεψής του στο νησί της Σύρου, δε θα κάνω το παραμικρό σχόλιο, προτού τοποθετηθούν δημόσια και επισήμως οι άμεσα εμπλεκόμενοι και οι έχοντες άμεσα ενδιαφέρον από τα αποτελέσματα, Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και οι φορείς της Σύρου».

Παραίτηση ζητά η αντιπολίτευση

Την παραίτηση του Π. Καμμένου, μετά την παραδοχή εκ μέρους του για την αντισυνταγματικότητα της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  

Η Ν.Δ. σε ανακοίνωση της στηλιτεύει τις δηλώσεις του υπουργού στη Σύρο, αναφέροντας ότι «Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, είναι μια απόφαση αντισυνταγματική…».

Αυτά δήλωσε σήμερα στη Σύρο ο κ. Πάνος Καμμένος.

Καταγγέλλει αυτά που ο ίδιος και ο συνεταίρος του κ. Τσίπρας ψήφισαν στη Βουλή, μόλις πριν από δύο ημέρες. Ομολογεί ότι έκαναν «έγκλημα».Ομολογεί ότι νομοθετούν αντισυνταγματικά. Τώρα πια δεν έχει άλλη επιλογή.

Οφείλει να παραιτηθεί. Σήμερα».

Ανάλογη και η αντίδραση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος κρίνει ως αυτονόητο ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος «δεν μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας δημόσια ότι η κυβέρνηση με τις πράξεις της εγκληματεί κατά των νησιών», και καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει άμεσα θέση «εκφράζοντας στους λεγόμενους θεσμούς την αντισυνταγματικότητα του μέτρου αυτού και την ανάκληση του».

Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού. Γιώργος Μαυρωτάς, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, έκανε στο περιστύλιο της Βουλής, την ακόλουθη δήλωση: «Έχουμε χάσει το μέτρημα με το πόσες φορές ήταν να παραιτηθεί ο κ. Καμμένος. Και με τη σημερινή του δήλωση για τον ΦΠΑ στα νησιά ομολόγησε ανερυθρίαστα ότι ψήφισαν μια αντισυνταγματική και εγκληματική πράξη. Προφανώς το "για την Ελλάδα ρε γαμώτο" έχει γίνει "για την καρέκλα ρε γαμώτο"».

Σφοδρή αντίδραση εκφράστηκε και από τη Λαϊκή Ενότητα, σε ανακοίνωση της οποίας αναφέρεται ότι «Η δήλωση Καμμένου, με την οποία χαρακτηρίζει εγκληματική και αντισυνταγματική την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, συνιστά πράξη ξεδιάντροπης πολιτικής εξαπάτησης και κοροϊδίας του ελληνικού λαού. Κυρίως, όμως, συνιστά ευθεία αναγνώριση πως έχουμε μια κυβέρνηση εγκληματικών πράξεων που καταλύουν το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία, τις οποίες ο ίδιος και το κόμμα του ψήφισαν στη Βουλή», συμπληρώνοντας πως «η χώρα δεν αντέχει άλλο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ούτε κυβερνήσεις μνημονιακών εκτρωμάτων».