Κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο την άσκηση πιέσεων για όσο το δυνατόν αμεσότερη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς, που υπέστη ο λιμένας του Αθηνιού

Εκτεταμένη καθίζηση στο λιμάνι της Σαντορίνης

Σήμερα η συνάντηση αντιπροσωπείας του νησιού με τους συναρμόδιους Υπουργούς για εξεύρεση λύσης
  • Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2019 - 06:19

Σοβαρές φθορές και καθίζηση προκάλεσε στο λιμάνι της Σαντορίνης η σφοδρή κακοκαιρία του φετινού χειμώνα, με τους φορείς του νησιού να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, για την αποκατάσταση των φθορών, προκειμένου να επανέλθει η λειτουργικότητα του λιμένα.

Μεγάλο μέρος του λιμένα του Αθηνιού “έπεσε” στο νερό, λόγω της καθίζησης που υπέστη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, που “χτύπησαν” το νησί τους τελευταίους μήνες, ενώ η ζημιά προκλήθηκε μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη των εργασιών από τον εργολάβο, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο της ανακατασκευής του λιμένα Θήρας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Άμεση επιθεώρηση της ζημιάς από κλιμάκιο ειδικών

Το “πολύπαθο” λιμάνι του νησιού, αν και σχετικά νέο έργο, καθώς παραδόθηκε προς χρήση μόλις το 2012, μετά τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετώπισε, λόγω κακοτεχνιών που είχαν συντελεστεί κατά την κατασκευή του, αποφασίστηκε να υποβληθεί σε πλήρη ανακατασκευή, μετά από πιέσεις του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, με χρηματοδότηση περίπου 8.000.000 ευρώ, από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Παρά το γεγονός, ότι τα σοβαρά προβλήματα του λιμένα ήταν σε όλους γνωστά, πολλοί κάτοικοι του νησιού, που σχολίασαν το γεγονός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έσπευσαν να συνδέσουν την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε από την καθίζηση, αργά το βράδυ της Τρίτης, μεγάλου μέρους της προβλήτας του Αθηνιού, με τις εργασίες εκσκαφής που έχουν ξεκινήσει στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση εκ μέρους του Δήμου Θήρας, “οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν 9 και 10 Απριλίου 2019 στην Σαντορίνη, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους, δημιούργησαν έντονη καταπόνηση των χερσαίων τμημάτων του λιμένα του Αθηνιού με αποτέλεσμα ο υπό κατασκευή προβλήτας, εντός του εργοταξίου, να υποστεί καθίζηση με κλίση προς την θάλασσα. Ανάλογες ζημιές υπέστησαν και άλλες θέσεις του λιμένα”.

Μάλιστα, στην ίδια ενημέρωση ανακοινώθηκε, πως χτες, Πέμπτη, κλιμάκιο ειδικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα μετέβαινε στο νησί, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση του λιμένα, ενώ παράλληλα, “οι προγραμματισμένες εργασίες επισκευής του Λιμένα Αθηνιού, που το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ανέθεσε, σύμφωνα με τις μελέτες που εκπόνησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, και οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, θα συνεχιστούν κανονικά”.

Όπως σημειώθηκε από το Δήμο, “σε προγενέστερο χρόνο ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος είχε ζητήσει από τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής συνάντηση με θέμα την στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος και του Λιμεναρχείου Θήρας. Οι συναντήσεις είχαν καθοριστεί για την Παρασκευή 12/4 και θα πραγματοποιηθούν με τον Δήμαρχο να ενημερώνει σχετικώς και για τις νέες εξελίξεις στο λιμάνι του Αθηνιού. Με έγγραφό του και τηλεφωνική επικοινωνία ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ιωάννη Δραγασάκη να συντονίσει υπό την ευθύνη του σύσκεψη με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ήτοι: Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, με θέμα τη νέα κατάσταση στο λιμάνι του Αθηνιού”.

Επισημαίνεται, ότι κατόπιν της αυτοψίας που διενεργήθηκε στον Αθηνιό, ο Δήμαρχος Θήρας συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας και τη Λιμενάρχη Θήρας με αντικείμενο συζήτησης τις νέες μεγάλες ζημιές στο λιμάνι.

Αποκαθήλωση του πυλώνα στην είσοδο του λιμένα

Μετά δε τις συσκέψεις, ο Χωρικός Κυκλάδων με απόφασή του κήρυξε – μάλιστα για όγδοη συνεχή φορά – την Τοπική Κοινότητα Πύργου Καλλίστης, στην οποία ανήκει το λιμάνι του Αθηνιού, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τονίζοντας, πως η επιδείνωση της κατάστασης του λιμένα οφείλεται στην τεράστια καθυστέρηση της εγκατάστασης του εργολάβου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη συγκυρία, που προέκυψε μετά την πρόσφατη κακοκαιρία και ζητώντας από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου τονίστηκε επίσης, πως παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα και ευθύνη για τις λιμενικές υποδομές, από την πρώτη κιόλας στιγμή έπραξε το καθήκον της, κηρύσσοντας το λιμάνι του Αθηνιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ άσκησε και συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προς τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία για την αποκατάσταση των ζημιών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, από τον επικεφαλής παράταξης της μειοψηφίας του Δήμου Θήρας, κ. Αντώνη Σιγάλα, Αντώνης Σιγάλας, “μετά από άμεση επίσκεψη του επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σιγάλα, στον Όρμο του Αθηνιού, λόγω των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν στις 10/04/2019, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιάννη Ευδαίμονα προκλήθηκε έκτακτο συμβούλιο του Δ.Σ του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, στο οποίο ομόφωνα αποφασίστηκε η ακαριαία αποκαθήλωση του πυλώνα στην είσοδο του λιμένος για λόγους ασφαλείας, όπως και έγινε”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνέχεια ο κ. Σιγάλας συναντήθηκε στο Επαρχείο με τον Αντιπεριφεριάρχη και συμφωνήθηκε η άμεση σύσκεψη υπό τον κ. Δήμαρχο Θήρας με τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων, τον κ. Διοικητή του Α.Τ Θήρας και την κ. Λιμενάρχη Θήρας, κατόπιν της οποίας συναποφασίστηκε η άμεση μετάβαση των ιθυνόντων στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, με αίτημα τη συμμετοχή στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, των συναρμόδιων υπουργών.

Έκτακτη ανάγκη” και για το δρόμο του Αθηνιού

Αξίζει να επισημανθεί, πως την Τρίτη επίσης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας, παρουσία του Δημάρχου Θήρας, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, καθώς και εκπροσώπων των τοπικών φορέων, σχετικά με τις πρόσφατες ζημιές, που σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο του Αθηνιού.

Από τον Χωρικό, κατόπιν της αυτοψίας που διενήργησε στον Αθηνιό, συνοδεία της προϊστάμενης της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και τριών μηχανικών της Περιφέρειας, παρασχέθηκε ενημέρωση, αναφορικά με τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο του Αθηνιού, για την εξέλιξη των έργων στην περιοχή του Μονολίθου, αλλά και για τις παρεμβάσεις της ΠΝΑ στο ευρύτερο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σαντορίνης, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου σημείου, ενώ ο εργολάβος δύναται να εγκατασταθεί άμεσα, λόγω της ισχύος της απόφασης κήρυξης του οδικού δικτύου Θήρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά το πλήθος ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία του χειμώνα.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την λήψη ομόφωνης απόφασης για συγκρότηση αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο Θήρας και εκπροσώπους των φορέων του νησιού, η οποία θα μεταβεί στα υπουργεία Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να θέσει τα θέματα που αφορούν στη Σαντορίνη, κίνηση η οποία κρίθηκε επιτακτική, μετά και τη νέα σοβαρή ζημιά στο λιμάνι του Αθηνιού.

Ετικέτες: