Σύστημα παρακολούθησης του ηφαιστείου Σαντορίνης

  • Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2020 - 06:12

Στην έγκριση των αρμοδιοτήτων ενός φορέα, που θα αναλάβει την παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε., κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του.

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα,τόνισε τη σπουδαιότητα της παρακολούθησης του Ηφαιστείου Θήρας από κάποιον φορέα. Σε αυτόν τον άξονα κινούμενος, έθεσε υπόψη των μελών τις απαραίτητες αρμοδιότητες με τις οποίες θα επιφορτιστεί αυτός ο φορέας για την παρακολούθηση του ηφαιστείου για το 2020.

Αυτές αφορούν σε:

  1. Εγκατάσταση και λειτουργία σεισμικών σταθμών. Τα στοιχεία που καταγράφονται και η επεξεργασία τους (εντοπισμός επικέντρου – υποκέντρου) θα είναι άμεσα διαθέσιμα στη ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ μέσω όποιου συστήματος αυτή επιλέξει. Η ίδια διαθεσιμότητα των στοιχείων ισχύει και για όλα τα παρακάτω αναφερόμενα δίκτυα και μετρήσεις.

  2. Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών παρακολούθησης τοπογραφικών μεταβολών ανάγλυφου (GNSS).

  3. Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παρακολούθησης της ροής του διοξειδίου του άνθρακα στην κορυφή της νέας Καμένης και περιοδικές δειγματοληψίες και αναλύσεις των αερίων των ατμίδων της Νέας Καμένης και των αερίων στον όρμο Αγ. Νικολάου στην Παλαιά Καμένη.

  4. Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού καταγραφής της μέγιστης θερμοκρασίας των ατμίδων της Νέας Καμένης. Προγραμματίζεται επίσης,η εγκατάσταση ενός νέου δεύτερου σταθμού καταγραφής της θερμικής ροής του χώρου στην κορυφή της Νέας Καμένης μέσω τεσσάρων αισθητήρων, με μετάδοση των στοιχείων σε πραγματικό χρόνο.

  5. Περιοδική καταγραφή της θερμικής κατάστασης του χώρου των ατμίδων στην οροφή της Νέας Καμένης και στον όρμο του Αγ. Νικολάου στην Παλαιά Καμένη, με ειδική ψηφιακή κάμερα υπέρυθρων.

  6. Παρακολούθηση παραμορφώσεων του ανάγλυφου μέσω δορυφορικών εικόνων INSAR.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου, η οποία και ψηφίστηκε ομόφωνα, οι παραπάνω δράσεις συνιστούν το πολυπαραμετρικό σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης του Ηφαιστείου και θα εκτιμώνται, τόσο από τον φορέα παρακολούθησης του Ηφαιστείου όσο και από τη διεθνή ηφαιστειολογική κοινότητα ως πλήρες σύστημα παρακολούθησης για το ηφαίστειο της Σαντορίνης στη σημερινή κατάστασή του.

Ετικέτες: