Τη στήριξη της πολιτείας ζητά η Σαντορίνη, ώστε να προστατευθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας στον τουρισμό για την επανεκκίνηση του κλάδου

Αμφίδρομη στήριξη για βιώσιμο τουρισμό το 2020

Η επόμενη μέρα του τουρισμού για τη Σαντορίνη, ήταν το θέμα της ευρείας τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θήρας και τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της αυτοδιοίκησης και των επιχειρηματιών.

Δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης για τον τουρισμό, τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και τις νησιωτικές οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό, συγκυρίας, που ακολουθεί την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι φορείς της Σαντορίνης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, προκειμένου να σχεδιάσουν τις πρώτες κατευθύνσεις για την επόμενη ημέρα.

Στόχος όλων, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, χωρίς ωστόσο να θυσιαστεί η τουριστική επιχειρηματικότητα, που αποτελεί το βασικό μοχλό της οικονομίας σε ένα από τα τουριστικότερα νησιά της Ελλάδας και του κόσμου.

«Να γίνουμε ένα, υπό την “ομπρέλα” ενός σχεδίου»

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, θέλησε να τονίσει, ότι με τις κινήσεις του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως επίσης και με τη σημαντικότατη συμβολή των εθελοντών, η Σαντορίνη κατάφερε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση της πανδημίας, προστατεύοντας παράλληλα τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Αφού ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που δούλεψαν ακούραστα για την οργάνωση και τη λειτουργία των υποστηρικτικών δομών, τους εθελοντές, την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, αλλά και τον νέο Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, για την επιτυχή αντιμετώπιση σε υγειονομικό πλαίσιο της κρίσης του κορωνοϊού, τόνισε, πως αν και «δεν μας “ακούμπησε” καθόλου η πανδημία του ιού, ωστόσο μας επηρέασε αφάνταστα, τόσο στην καθημερινότητά μας, αλλά πολύ περισσότερο στην οικονομία», ενώ δήλωσε αποφασισμένος «να προσπαθήσουμε όσο είναι δυνατόν να ανταποκριθούμε, να ανοίξουν οι θέσεις εργασίας – διότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος – αλλά οι θέσεις εργασίας ανοίγουν με έναν και μόνο τρόπο, με την επιχειρηματικότητα». Όπως εξήγησε ο κ. Σιγάλας, «ο Δήμος, ο επιχειρηματικός κόσμος και όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να γίνουμε ένα, υπό την “ομπρέλα” ενός σχεδίου, το οποίο θα εγγυάται τόσο την υγεία τη δική μας, των μόνιμων κατοίκων όπως και την υγεία όλων των επισκεπτών, ώστε να δείξουμε σε όλη την Ελλάδα και όλη την υφήλιο το δρόμο, ως προς το πώς μπορεί να υπάρξει επισκεψιμότητα και τουρισμός σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μέχρι να τελειώσει η πανδημία. Αυτός ήταν και είναι ο στόχος μας».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η Σαντορίνη υπήρξε “τυχερή”, καθώς ήδη έχει υπάρξει στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείριση των τουριστικών ροών. Ταυτόχρονα και δεδομένου, ότι η Σαντορίνη υπήρξε ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς, που “ένιωσε” τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ήδη από το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Δήμαρχο «ξεκινήσαμε πρώτα συνεργασία με τους φορείς, με τους οποίους ανταλλάξαμε απόψεις. Εμείς συμβάλαμε στο πολιτικό κομμάτι, ενώ οι επαγγελματίες συνέβαλαν με το επιχειρηματικό τους μυαλό και την εμπειρία τους. Γιατί οι Σαντορινιοί έχουν εμπειρία, έχουν δυναμισμό, έχουν και γνώση. “Παντρέψαμε” όλα αυτά, τηρήσαμε τα μέτρα, “σηκώσαμε” τη σημαντικότερη υποδομή που θα πρέπει να έχει ένας τόπος εν μέσω πανδημίας, δηλαδή τη μονάδα υγείας, και είμαι περήφανος, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε μπει σε ένα πολύ δυνατό δρόμο, με τεράστιες προοπτικές, καθώς η μονάδα υγείας της Θήρας εγγυάται 100% την επιτυχή αντιμετώπιση οποιουδήποτε συμβάντος, από το μικρότερο έως και κάποιο άκρως δύσκολο».

Η επόμενη μέρα για τον τουρισμό προϋποθέτει το “άνοιγμα” των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών μεταφορών, υπογράμμισε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας, πως η τοπική κοινωνία θα πρέπει να στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα, όπως η τοπική επιχειρηματικότητα στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας.

«Έχω δηλώσει προς την κυβέρνηση, την πολιτεία, ότι ακόμη και με ένα ξεκίνημα χωρίς κανένα κέρδος, είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη, αρκεί να βάλουν κι εκείνοι πλάτη στηρίζοντας εγγυημένα πριν το εγχείρημα αυτό με απτά οικονομικά μέτρα, τόσο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όσο επίσης και όσες περισσότερες θέσεις εργασίας μπορούν να υπάρξουν», συνέχισε ο κ. Σιγάλας, αποσαφηνίζοντας, πως «το όλο εγχείρημα αυτό μπορεί να φέρει τεράστια προβολή. Υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα, όμως ένα είναι σίγουρο, ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι οι επιχειρηματίες και εδώ θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ξενοδόχους, τους εμπόρους, τους συλλόγους και τους εκπροσώπους τους, με τους οποίους έχουμε συναποφασίσει να βάλουμε πλάτη, μόνο και μόνο για να σώσουμε μεροκάματα εργαζομένων. Πρέπει να μείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις, να μη βγουν από την αγορά – διότι όποιος βγαίνει συνήθως δεν ξαναμπαίνει – και το έμψυχο δυναμικό τους να το κρατήσουμε, διότι χωρίς έμψυχο δυναμικό δεν μπορούμε να μιλάμε για καμία επιτυχία στο μέλλον».

Ο Δήμαρχος Θήρας έκλεισε την τοποθέτησή του υπενθυμίζοντας, πως η εβδομάδα που ξεκινά θα σημάνει την έναρξη ενός “αγώνα δρόμου” για το Δήμο, με μπαράζ συσκέψεων με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, όπως και με το γραφείο Πρωθυπουργού, προκειμένου να διαμορφωθεί περαιτέρω ένας στρατηγικός σχεδιασμός, ώστε η Σαντορίνη να «βάλει πλάτη για τη χώρα μας, με την προϋπόθεση και τη δέσμευση, ότι θα στηριχθεί και η Σαντορίνη».

Οι προτάσεις της μείζονος μειοψηφίας

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, στη σύσκεψη συμμετείχε ο επικεφαλής κ. Νίκος Ζώρζος, ο οποίος αποτύπωσε τη σημερινή κατάσταση, παραδεχόμενος, πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού δηλώνει ότι το τουριστικό ρεύμα θα μειωθεί από 60% έως 80%.

Για την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας στη Σαντορίνη, ο κ. Ζώρζος έθεσε τρεις σημαντικές προϋποθέσεις, ήτοι τη διασφάλιση των υγειονομικών μέτρων, τη διασφάλιση της ύπαρξης αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αλλά και τη συζήτηση των πρωτοκόλλων που εκπονούνται από το κράτος και τους φορείς του τουρισμού, όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο ΣΕΤΕ κλπ.

Ο κ. Ζώρζος υπέβαλε πρόταση, όσον αφορά στην ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στο χώρο της φιλοξενίας, της μετακίνησης τουριστών και της εστίασης, αποτελούμενο από μία δέσμη σύγχρονου επιστημονικού υλικού, κατανεμημένου ανά τομέα λειτουργικής δραστηριότητας κάθε επιχείρισης, λαμβάνοντας υπόψιν τις έως σήμερα εκδοθείσες κατευθύνσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις από τον ΕΟΔΥ και τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, η επιστημονική και εκπαιδευτική υποστήριξη θα αφορά σε γενικές αρχές πρόληψης και αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών, ενώ θα εστιάζεται έντονα στη διαχείριση του COVID-19. Όπως διευκρινίστηκε, η επιστημονική και εκπαιδευτική υποστήριξη θα έχει ως γνώμονα την αρχή της διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας με σεβασμό των αρχών φιλοξενίας, ενώ θα παρέχεται με τρόπο εύληπτο και προσαρμοσμένο στα ειδικά χαρακτηριστικά των εκπαιδευομένων και εργαζομένων.

Όσον αφορά στη διασφάλιση ακτοπλοϊκών και αεροπορικών μεταφορών, ο κ. Ζώρζος εξήγησε, πως θα πρέπει να γίνει συνεργασία με τους κρατικούς φορείς και τους ιδιοκτήτες των μέσων μεταφοράς, όπου αυτό είναι δυνατό, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα του τουριστικού ρεύματος προς το νησί.

Τέλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας πρότεινε να υπάρξει συνεννόηση με τους κρατικούς και επαγγελματικούς φορείς για την προσαρμογή των πρωτοκόλλων στις ιδιαιτερότητες του τόπου, συνιστώντας η Σαντορίνη να συνεχίσει τις δράσεις προώθησης και τη συντήρηση του brand name του προορισμού, “πατώντας” στη βάση της εμπιστοσύνης που έχει διαχρονικά χτίσει ο προορισμός με τους τουρίστες.

Άμεσες κινήσεις και από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Έπαρχος Π.Ε. Θήρας, κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας, ο οποίος απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο εξήρε την πρωτοβουλία, υπενθυμίζοντας πως κανείς φορέας δεν θα πρέπει να είναι μόνος στη δύσκολη προσπάθεια αυτή.

Όσον αφορά στις κινήσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, σημείωσε, πως «η ΠΝΑ έχει σταθεί κι εκείνη δυνατή με το δικό της τρόπο, έχει επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά. Βέβαια, οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, ώστε να έχουμε όλα αυτά που θέλουμε, την ώρα που τα θέλουμε. Πολύ γρήγορα ήρθαν τα δύο ISO box στο νοσοκομείο μας, έχει έρθει υλικό που έχει διανεμηθεί σε αρκετά σημεία, ενώ περιμένουμε και το μηχάνημα που θα κάνει τη μοριακή εξέταση για τον κορωνοϊό».

Επίσης ενημέρωσε, πως εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν από την ΠΝΑ δύο σημαντικά έργα, αυτό της αποκατάστασης του δρόμου του Αθηνιού, αλλά και οι χωματουργικές εργασίες για το Μονόλιθο.

Και ο Έπαρχος με τη σειρά του τόνισε την απόλυτη αναγκαιότητα στήριξης από την πλευρά της πολιτείας για τους επαγγελματίες, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του ΦΠΑ και εν γένει η στήριξη της επιχειρηματικότητας προκειμένου να στηριχθεί με τη σειρά της η αγορά εργασίας και οι εργαζόμενοι.

Ετικέτες: