Συζήτηση σχετικά με την εξέλιξη των ζητημάτων που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου

Στον ορίζοντα η οριστική λύση(?)

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για το νησί της Τήνου επανήλθε προς συζήτηση, με τη μειοψηφία να ζητά ξανά το θέμα να έλθει ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ενημέρωση του Σώματος και των πολιτών συνολικά.

Ένα από τα μείζονα προβλήτα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το νησί της Τήνου, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, με αφορμή ερωτηματικά της μειοψηφίας, αλλά και το θέμα της έγκρισης των τελικών μελετών του φακέλου για το έργο της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Γ. Σιώτος: Στο αμέσως επόμενο διάστημα η χρηματοδότηση του ΧΥΤΥ

Στο κομμάτι των προ ημερησίας διατάξεως τοποθετήσεων των επικεφαλής των παρατάξεων, και σε συνέχεια της ενημέρωσης του Δημάρχου Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτου, ο οποίος ανέφερε ότι αναμένεται οσονούπω η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για το έργο του ΧΥΤΥ, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, σχολίασε σχετικά με την υπόθεση του ΧΥΤΥ, ότι «το 2012 ξεκινήσαμε, κάποτε πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία. Όμως, δεν βλέπω καμία κίνηση από τον [σ.σ. περιφερειακό] ΦΟΔΣΑ. Βλέπω στα άλλα νησιά να υπογράφεται η παραχώρηση, εδώ γιατί υπάρχει αυτή η νεκρική σιγή όσον αφορά στη συνεργασία του Δήμου Τήνου με τον ΦΟΔΣΑ; Μήπως οι κακές σχέσεις οδηγούν στο να την πληρώσει το νησί;».

Απαντώντας στον κ. Κροντηρά, ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε, ότι «δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές». Υπενθύμισε μάλιστα, ότι είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι αναμένεται η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, λέγοντας, ότι «τον επόμενο μήνα, σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ αυτό περιμένουμε, να ανακοινωθεί η ένταξη του έργου του ΧΥΤΥ. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ και τον κ. Χατζημάρκο» και ενημερώνοντας ότι για το σκοπό αυτό ο κ. Σιώτος θα μεταβεί στη Ρόδο, προκειμένου να μιλήσει με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και πρόεδρο του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

Δίνοντας ένα μικρό ιστορικό της πορείας του έργου, ο κ. Σιώτος ενημέρωσε, ότι στις 25 Νοεμβρίου 2014 ξεκίνησε η διαδικασία, με την γνωμοδότηση για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 έγινε η υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στις 25 Μαΐου 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ξανά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο ΧΥΤΥ, ενώ το 2018 έγινε η παραλαβή επί μέρους μελετών και της τοπογραφικής μελέτης.

Παράλληλα, ο κ. Σιώτος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι προβλέφθηκε και η λύση για τη μεταβατική περίοδο, σημειώνοντας, πως «είχαμε την οργάνωση να πούμε ότι μέχρι να γίνει ο ΧΥΤΥ δεν μπορεί να γίνεται αυτό το χάλι στο Κοσσίνι. Να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος με ένα κινητό εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων για τρία χρόνια», η πρόταση χρηματοδότησης για την οποία υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2017.  

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι η μειοψηφία, σε αρκετές από τις προαναφερθείσες αποφάσεις, είχε ψηφίσει αρνητικά και υποστήριξε, πως [η δημοτική αρχή προσπαθεί για το καλό του νησιού να δώσει λύση σε χρονίζοντα προβλήματα καθαριότητας, οδοποιίας, ύδρευσης, που οι περισσότεροι από εσάς τα κρύβατε “κάτω απ’ το χαλί” ή στο “συρτάρι”. Εμείς πάμε να τα κάνουμε δομικά και δεν μας ενδιαφέρει αν θα κόψει την κορδέλα άλλος. Θέλουμε απλώς να δίνουμε λύση στα προβλήματα. Λύσεις δομικές, ώστε να μην τα βρει ο επόμενος. Όχι άλλα προβλήματα “κάτω απ’ το χαλί”». Όσον αφορά δε στο ρόλο της αντιπολίτευσης, ο κ. Σιώτος σχολίασε, ότι «έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία λέει όχι για το όχι και βάζει τρικλοποδιές ακόμα και σε σημαντικά θέματα του νησιού και εννοείται ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σωστά».

Στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου, παρέμβαση πραγματοποίησε και ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Κίνησης ‘Κοινό Τηνίων’, κ. Ευάγγελος Μπακτής.

Ο κ. Μπακτής χαρακτήρισε ‘άδικο’ το γεγονός να επιρρίπτεται ευθύνη στις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας σχετικά με την αρνητική τους θέση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ υπεραμύνθηκε της στάσης της δημοτικής κίνησης απέναντι στο ζήτημα του ΧΥΤΥ, καθώς «αντιλαμβανόμαστε ότι όλα γίνονται με μία χαρακτηριστική προχειρότητα. Και η προχειρότητα αυτή δεν είναι εμφανής μόνο στο θέμα του ΧΥΤΥ, αλλά και σε όλα τα μεγάλα έργα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει σε αυτό το νησί», συμπληρώνοντας τέλος, πως «είναι ανέντιμο να κατηγορούνται οι δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες στην τελική έχουν από μία ψήφο και δεν μπορούν να καθορίσουν τις αποφάσεις του Δήμου, για το γεγονός ότι δεν προχωρούν τα έργα σωστά».

Σημαντικά ερωτηματικά που δεν απαντήθηκαν

Επιπλέον, ο κ. Μπακτής απηύθυνε σημαντικές ερωτήσεις και αναφορικά με την ανάθεση της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Στις 21 Μαΐου και τις 4 Ιουνίου 2021, με δύο αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, δίνετε την πολυσυζητημένη “προσωρινή διαχείριση” των απορριμμάτων. Βλέπουμε ότι δίνονται 160.000 ευρώ, για 5 μήνες, δηλαδή 32.000 ευρώ το μήνα, για την ενοικίαση και λειτουργία δεματοποιητή στο Κοσσίνι. Μία “προσωρινή διαχείριση”, μέχρι τη “μεταβατική περίοδο”, μέχρι την ολοκλήρωση του ΧΥΤΥ. Ανατίθεται με απευθείας ανάθεση, μετά από διαδικασία διαπραγμάτευσης, όχι με διαγωνισμό και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Και ρωτάμε:

  • Γιατί επιλέγουμε τη μίσθωση και όχι την αγορά δεματοποιητή; Στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει δεν θα χρειαστεί δεματοποιητής; Θα μισθώσουμε ξανά στη συνέχεια; Μήπως η μελέτη της μεταβατικής περιόδου προβλέπει νέο δεματοποιητή;
  • Ένα χρόνο τώρα, που έχει καεί ο δεματοποιητής, πώς διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας;
  • Τι είδους κατεπείγουσα διαδικασία είναι αυτή, η οποία οφείλεται σε ένα γεγονός, το οποίο έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο;
  • Με ποιους περιβαλλοντικούς όρους θα συμμορφώνεται η προσωρινή λειτουργία του δεματοποιητή που εγκρίνατε;
  • Με ποιους περιβαλλοντικούς όρους θα λειτουργήσει η μεταβατική περίοδος;
  • Ισχύουν σήμερα οι όροι της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου το 2013; Όχι, ότι ίσχυαν όλο αυτόν τον καιρό, αλλά πλέον ο χώρος έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός, πάνω από πέντε φορές. Δεν θα έπρεπε να αιτηθούμε νέα έγκριση;
  • Μπορεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σήμερα να μας συντάξει ένα έγγραφο που να επιβεβαιώνει, ότι όπως έχει διαμορφωθεί ο χώρος στο Κοσσίνι, μπορεί να εφαρμοστεί η αρχή απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων στη νέα κατεπείγουσα διαδικασία;».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα συγκεκριμένα ερωτηματικά του κ. Μπακτή δεν απαντήθηκαν, ωστόσο ενδέχεται να απαντηθούν εγγράφως από τις υπηρεσίες του Δήμου σε επόμενο χρόνο.

Επαναφορά του πάγιου αιτήματος για συνολική ενημέρωση

Κατά τη συζήτηση σχετικά με την έγκριση από το Σώμα και των τελευταίων μελετών που θα ολοκληρώσουν τον φάκελο για το έργο του ΧΥΤΥ, διευκρινίσεις δόθηκαν από υπηρεσιακά στελέχη, καθώς και εκπρόσωπο της μελετητικής εταιρείας.

Παρ’ όλο που το θέμα ήταν τυπικό, σύσσωμη η μειοψηφία άδραξε την ευκαιρία ζητώντας ξανά, μία συνολική ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Τήνου, καθώς το αίτημα αυτό έχει διατυπωθεί πολλάκις, χωρίς ακόμη να έχει ικανοποιηθεί. Σύμφωνα με προηγούμενες τοποθετήσεις τόσο του Προέδρου, όσο και του Δημάρχου, η μεταβίβαση της ευθύνης από το Δήμο στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, δεν επιτρέπει μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, δεδομένου ότι απαιτείται να διακριβωθούν όλες οι λεπτομέρειες που διέπουν αυτή την μετάβαση.

Μάλιστα, τόσο από την Λαϊκή Συσπείρωση, όσο και από τη μείζονα μειοψηφία, αναφέρθηκε, ότι το Σώμα δεν έχει λάβει γνώση σχετικά με τη μελέτη, ενώ από πλευράς του ‘Κοινού Τηνίων’ υποστηρίχθηκε ότι «η χωροθέτηση έχει γίνει με λάθος τρόπο». Όλες οι παρατάξεις ζήτησαν το θέμα να έλθει στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών που γνωρίζουν τις διαδικασίες, με στόχο να ενημερωθούν, τόσο οι παρατάξεις, όσο και οι πολίτες της Τήνου, σχετικά με το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα για το νησί και την εξέλιξή του.

Ετικέτες: