Προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ιητών με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στο πλαίσιο κατασκευής νέου δημοτικού σφαγείου

Συνεργασία για εξασφάλιση υψηλών προδιαγραφών

Την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αφορά στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων του νέου σφαγείου, ενέκρινε κατά την τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιητών.

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει τη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων και πιο συγκεκριμένα, για την προστασία του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και για τον περιορισμό στην πηγή του παραγόμενου ρυπαντικού φορτίου, η εγκατάσταση φρεατίου στατικής σχάρας και περιστροφικού κόσκινου για τη συγκράτηση των στερεών.

Η κυρίως εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων αποτελεί το βασικό τμήμα και θα κατασκευαστεί στον εξωτερικό χώρο του συγκροτήματος, σε ενιαίο οικοδομικό συγκρότημα.

Επιπλέον για την εξυπηρέτηση των αναγκών λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας προβλέπεται η εγκατάσταση και βοηθητικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Ο χώρος υλοποίησης του έργου θα είναι στην Ίο, ενώ θα εξυπηρετεί και τα γύρω μικρότερα νησιά (Σίκινος, Φολέγανδρος), τα οποία δε διαθέτουν κατάλληλους χώρους.

Σκοπός του έργου είναι η επεξεργασία και διάθεση των λυμάτων που θα δημιουργούνται κατά την παραγωγική διαδικασία του δημοτικού σφαγείου. Τα λύματα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως φορτισμένα σε οργανικό ρυπαντικό φορτίο, ενώ παράγονται σε όλα τα στάδια της σφαγής και απάγονται κυρίως με τα νερά πλύσης. Υγρά απόβλητα επίσης προέρχονται από τους χώρους υγιεινής των εργαζομένων, τα οποία οδηγούνται με κλειστό αγωγό στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

Η προεπεξεργασία των λυμάτων θα περιλαμβάνει τα στάδια εκείνα που είναι απαραίτητα, ώστε τα λύματα μετά από την έξοδο του βιολογικού σταθμού να έχουν τα ποσοτικά εκείνα χαρακτηριστικά, ώστε να πληρούν τους όρους που προβλέπονται από την νομοθεσία περί υγειονομίας και να ανταποκρίνονται πλήρως προς τα όρια που έχουν θεσπιστεί για την υπεδάφια διάθεσή τους.

Το έργο κρίνεται απαραίτητο προκειμένου η νέα μονάδα

  • Να λειτουργεί σύμφωνα με τις εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές
  • Να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών
  • Να διασφαλιστεί το επάγγελμα των κτηνοτρόφων των νησιών
  • Να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Περιφέρεια Νοτίου αιγαίου αναλαμβάνει τη χορήγηση χρηματοδότησης ύψους 250 χιλιάδων ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, ενώ ο Δήμος Ιητών αναλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση ύψους 100 χιλιάδων ευρώ και τυχόν συμπληρωματικής χρηματοδότησης, τη σύνταξη και έγκριση της τεχνικής μελέτης και την προετοιμασία και δημοπράτηση του φακέλου του έργου.

 

Ετικέτες: