Ολοκληρώθηκαν τα εργαστήρια χωροταξικού σχεδιασμού και η υπεύθυνη της διοργάνωσης, μιλά στην "Κοινή Γνώμη" για τα συνολικά συμπεράσματα

"Φρένο" στην αλόγιστη ανάπτυξη της Πάρου

Με θετικό πρόσημο, αλλά και με ανησυχία για το μέλλον, ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου, τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στο νησί της Πάρου, με αφορμή την επικείμενη επανεξέταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως πραγματοποιήθηκαν συνολικά 8 εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων, όπου εξέφρασαν τις απόψεις τους και συμμετείχαν ενεργά στους διαλόγους που αναπτύσσονταν και είχαν να κάνουν κυρίως με τον υπερτουρισμό και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη στο νησί.

Τ. Παντελαίου: "Έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις για το Τοπικό Πολεοδομικό της Πάρου, που έχει αρχίσει να εκπονείται"

Η υπεύθυνη διοργάνωσης των εργαστηρίων, Τόνια Παντελαίου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων εργαστηρίων και για τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτά. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι, "η αίσθηση που έχω εγώ είναι πάρα πολύ όμορφη για όλα τα εργαστήρια που πραγματοποιήσαμε. Είχαμε φροντίσει να συμμετέχουν και άνθρωποι που είχαν εμπειρία από το νησί, δηλαδή μόνο άνθρωποι οι οποίοι είναι γνώστες του αντικειμένου, αλλά έχουν και προσωπική εικόνα. Είναι άνθρωποι που και ξέρουν αλλά και δρουν στο νησί και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για το νησί. Σε σχέση με αυτό, έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις για το Τοπικό Πολεοδομικό της Πάρου, που έχει αρχίσει να εκπονείται. Έχουμε ήδη καταθέσει μέσω του Δήμου, στην Εταιρεία Σαμαράς Α.Ε., που έχει αναλάβει την εκπόνηση, 6 σελίδες με αναλυτικές προτάσεις για το τι θέλουμε και τι πρέπει να γίνει στην Πάρο. Σημασία έχει και ποιοι το θέλουμε, γιατί δεν μπορώ να πω ότι είμαστε η πλειοψηφία των Παριανών. Είμαστε αυτοί, που σκεφτήκαμε, που ασχοληθήκαμε, που προσπαθήσαμε και που βέβαια έχουμε μία άποψη, σαφή, η οποία λέει ότι δεν χωράει άλλος τουρισμός και δεν χωράει άλλο χτίσιμο σε αυτό το νησί."

"Από εδώ και πέρα ότι συμβαίνει στο νησί θα είναι καταστροφικό και όχι αναπτυξιακό"

Στην συνέχεια, η κ. Παντελαίου, μίλησε για την αλόγιστη ανάπτυξη και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για το νησί, τονίζοντας, ότι, "από εδώ και πέρα ότι συμβαίνει στο νησί θα είναι καταστροφικό και όχι αναπτυξιακό. Κανένας από όσους ήρθαν στα εργαστήρια και από όσους συζητήσαμε σε αυτά, δεν είπε, ότι θέλουμε να διώξουμε τον τουρισμό από το νησί. Σε καμία περίπτωση. Το λέω αυτό διότι συχνά ακούμε το επιχείρημα ότι θέλετε να μας γυρίσετε στην δεκαετία του 1970, η απάντησή μας είναι όχι, δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, είμαστε χαρούμενοι από τα όσα έγιναν για τον τουρισμό την δεκαετία του 1990 αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα μεταιχμιακό σημείο, που αν συνεχίσει με αυτό τον τρόπο, η συνεχής αύξηση του τουρισμού και της δόμησης, δεν θα μιλάμε πλέον για περαιτέρω ανάπτυξη, ούτε οικονομική, ούτε περιβαλλοντική, ούτε τίποτα από αυτά, αλλά θα μιλάμε για καταστροφές.

Από τα ερωτηματολόγια που είχαν απαντηθεί στα περασμένα εργαστήρια, είχαν βγει κάποια σημαντικά συμπεράσματα, μάλιστα μία από τις προτάσεις του κύριου Σπιλάνη, ο οποίος ασχολείται με το κεφάλαιο του Τουρισμού, είναι ότι στην Πάρο, δεν χρειαζόμαστε πλέον κανένα καινούργιο ξενοδοχείο. Το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι να ανακαινισθούν τα υπάρχοντα, να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει να μπει ένα φρένο στην αλόγιστη ανάπτυξη, καθώς αυτό πλέον δεν είναι ανάπτυξη. Αυτό που θα προκύψει πλέον εκτός από τις καταστροφές είναι η αστικοποίηση της κοινωνίας, οπότε η όλη κατάσταση θα είναι και κοινωνικά επιζήμια και περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά."

Τι συζητήθηκε στα δύο τελευταία εργαστήρια

Στα δύο τελευταία από τη σειρά των εργαστηρίων, έγινε συζήτηση για τους άμεσους μεγάλους κινδύνους, αλλά και για τον μεγάλο περιφρονημένο πλούτο του νησιού. Ο ρυθμός με τον οποίο προχωρά η καταστροφική αστικοποίηση με όσα αυτή συνεπάγεται για τη φυσιογνωμία της Πάρου είναι δραματικός, εντείνοντας ανάμεσα στα άλλα τους κινδύνους που διατρέχει το νησί από την Κλιματική κρίση, που επίσης προχωρά με ταχύτατος ρυθμούς, όμως, ακόμα υπάρχουν τρόποι να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων. Στα προηγούμενα εργαστήρια συζητήθηκαν αρκετοί από αυτούς τους τρόπους. Ένα διαφορετικό τουριστικό μοντέλο, ένας διαφορετικός τρόπος ανάπτυξης, ένας σχεδιασμός του χώρου που θα προστατεύει, είναι εφικτοί στόχοι, αν όλοι μαζί θελήσουν να κάνουν κάτι γρήγορα και αποφασιστικά.

Σε αυτά τα 2 τελευταία εργαστήρια, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για όσα μπορούν και πρέπει να φροντίσουν άμεσα στην Πάρο. Συγκεκριμένα, τα υπέροχα αγροτικά μνημεία του νησιού (κατοικιές, αναβαθμίδες, μονοπάτια,) που καταρρέουν αγνοημένα και χαμένα ανάμεσα στις νέες υπεροπτικές οικοδομές, τη πρωτογενή παραγωγή που πάσχει να κρατηθεί ζωντανή κάτω από μεγάλες πιέσεις, τους βυθούς των θαλασσών που ερημοποιούνται, τη γεωργική γη που χάνεται μέρα με τη μέρα. Όλα αυτά που κράτησαν το νησί ασφαλές, λειτουργικό και ακμαίο για χιλιετίες και που αυτή τη στιγμή η κλιματική κρίση τα κάνει πιο πολύτιμα και αναντικατάστατα από ποτέ, γιατί όλα αυτά ενσωμάτωναν όλα όσα ο δυτικός πολιτισμός τώρα αναζητά ως βιοκλιματική σωτηρία.

Για όσα έγιναν το τελευταίο Σαββατοκύριακο, η διοργανώτρια αρχή ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τη συμβολή τους, την Σεμέλη Δρυμωνίτη, την Κατερίνα Κανακάρη και τον Χάρη Μπίσκο που ταξίδεψαν για να βρεθούν κοντά μας και να μας ανοίξουν δρόμους εξειδικευμένης γνώσης και συνεργασιών, τον Νίκο Μαλατέστα, τον Γιάννη Χατζόπουλο και το Θέμη Καρποδίνη που, εκτός από την εμπεριστατωμένη γνώση και τη συγκροτημένη άποψη που κατέθεσαν ως ενεργοί πολίτες, μπορούν να μεταφέρουν άμεσα προβληματισμούς και ιδέες στα εσωτερικά όργανα του Δήμου Πάρου, αλλά βέβαια και την παραγωγό Κατερίνα Μόσχου και τον ερευνητή Μιχάλη Ραγκούση, φωτεινά παραδείγματα μιας νέας γενιάς παριανών με πλατιούς ορίζοντες και ξεκάθαρη άποψη, ζωντανή ελπίδα για το νησί μας.

Οι σημαντικές προτάσεις που προέκυψαν από τα εργαστήρια

Από τα προηγούμενα εργαστήρια είχαν ήδη προκύψει σημαντικές προτάσεις που, μέσω του Δήμου Πάρου, απεστάλησαν στην Εταιρεία Σαμαράς Α.Ε, για να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό του επικείμενου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την Πάρο. Όμως μέχρι τη θεσμοθέτηση του Τ.Π.Σ θα έχουν περάσει ακόμα τουλάχιστον δύο και πιθανότατα τέσσερα, εξαιρετικά κρίσιμα και αποφασιστικά χρόνια. Και υπάρχουν πολλά που μέχρι τότε θα έχουν ήδη εκ των πραγμάτων κριθεί. Και υπάρχουν πολλά που μέχρι τότε οι Παριανοί μπορούν να προλάβουν. Και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι οι Παριανοί και όσοι αγαπούν το νησί και όσοι ζουν στο νησί. Όλοι μαζί μπορούν να συνθέσουν και να αναλάβουν προτάσεις άμεσης δράσης και μπορούν να διεκδικήσουν τα αναγκαία, αρκεί να είναι παρόντες.