"Μάχη" για τις αυξήσεις στις κοινωνικές δομές
- Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024 - 06:18
Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου, όταν στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν οι επικείμενες αυξήσεις των τελών, για την συμμετοχή των παιδιών στον Παιδικό Σταθμό και στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του νησιού. Συνολικά η συζήτηση αφορούσε στον προσδιορισμό του τέλους των κοινωνικών δομών του Δήμου Μήλου για το τρέχον έτος.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την απόφαση που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, τα τέλη στον Παιδικό Σταθμό, αυξάνονται από 120 ευρώ στα 180 (60 ευρώ αύξηση) και για τα ΚΔΑΠ, από τα 25 ευρώ στα 50 ευρώ, που σημαίνει ουσιαστικά διπλασιασμό των τελών.
Η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Αρχικά τον λόγο, πήρε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντώνης Τρίμης, ο οποίος και αναφερόμενος στο θέμα ανέφερε, ότι, "εισηγούμαστε να αυξηθούν τα τροφεία του παιδικού σταθμού από 120 ευρώ σε 180 ευρώ το μήνα, ποσό που προκύπτει ως μέσος όρος των ποσών της επιδότησης, τα οποία θα εισπράττονται μετά την έναρξη χορήγησης σίτισης στα παιδιά, ώστε η αύξηση να είναι ανταποδοτική. Μέχρι την έναρξη χορήγησης της σίτισης θα εισπράττονται τροφεία ποσού 120 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με την απόφαση για το έτος 2024. Για το δεύτερο παιδί της οικογένειας, το ποσό θα είναι στο 50% του ισχύοντος ποσού, ενώ για το τρίτο και πάνω θα είναι δωρεάν. Για τα παιδιά που εισάγονται για πρώτη φορά στον σταθμό, η μηνιαία εισφορά αναπροσαρμόζεται αναλόγως με την ημερομηνία έναρξης φιλοξενίας τους. Ο χρόνος θα επιμερίζεται σε τρία 10ημερα και η εισφορά θα καλύπτεται αναλογικά με το 10ήμερο που μπήκε το παιδί στον σταθμό".
Μάλιστα, για την παρακολούθηση των παιδιών σχολικής ηλικίας στο ΚΔΑΠ του Δήμου Μήλου, πρότεινε η συμμετοχή τους να ανέρχεται σε 50 ευρώ το μήνα, τα οποία θα καταβάλλονται από τους γονείς που δεν δικαιούνται επιδότηση - voucher. Για το δεύτερο παιδί της οικογένειας, το ποσό θα είναι στο 50% του ισχύοντος ποσού, ενώ για το τρίτο και πάνω θα είναι δωρεάν.
"Οι ανωτέρω αυξήσεις κρίνονται απαραίτητες για τη βιωσιμότητα των δομών και την κάλυψη των προδιαγραφών σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία τους. Για το ΚΑΠΗ, η εισφορά των μελών θα παραμείνει στο συμβολικό ποσό, των 5 ευρώ τον χρόνο", επεσήμανε ο κ. Τρίμης
Οι πρώτες αντιδράσεις
Αρχικά τον λόγο, πήρε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Μήλος, η δύναμή μας", Νικόλαος Ψαθάς, ο οποίος έθεσε ένα ερώτημα προς τη Δημοτική Αρχή, λέγοντας, "θα ήθελα να μου απαντήσετε, πως δικαιολογείται ο διπλασιασμός των τροφείων του ΚΔΑΠ", ενώ τον λόγο πήρε και ο δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Παλαιός, ο οποίος τόνισε, ότι, "όταν είχε ξεκινήσει ο Παιδικός Σταθμός, που είναι ένας δημόσιος δημοτικός Παιδικός Σταθμός, δεν πλήρωνε κανείς. Τώρα έχουμε φτάσει στα 180 ευρώ και νομίζω ότι θα πρέπει να επανέλθουμε σε πολύ λιγότερα χρήματα για να μπορούν να τα πληρώνουν οι γονείς. 180 ευρώ είναι πάρα πολλά και ιδιαίτερα όταν η εκκίνηση του Παιδικού Σταθμού στο νησί μας, ήταν εντελώς δωρεάν".
"Αυτές οι Υπηρεσίες δεν είναι επιχειρήσεις, είναι κοινωνικές δομές του Δήμου"
Τον λόγο για να απαντήσει στο ερώτημα του κ. Ψαθά, για την αύξηση στο ΚΔΑΠ, πήρε ο αντιδήμαρχος της Οικονομικής Υπηρεσίας, Διονύσης Παπασωτηρίου, ο οποίος υποστήριξε ότι "σε ότι αφορά στην αύξηση του κόμιστρου που πληρώνουν οι γονείς για το ΚΔΑΠ, το οποίο διπλασιάστηκε, το οποίο όντως διπλασιάστηκε. Μέσα στο 2024 έγιναν πάρα πολλές εργασίες αναβάθμισης και των εγκαταστάσεων και των παροχών υπηρεσιών του ΚΔΑΠ. Βάσει της εκτίμησης της Υπηρεσίας, ήταν μονόδρομος για να μπορέσει να είναι βιώσιμη η δομή αυτή και προχωρήσαμε στην εισήγηση για τον διπλασιασμό των τελών".
Αμέσως τον λόγο πήρε, ο κ. Ψαθάς, ο οποίος σημείωσε πως "κατανοώ ότι έγιναν εργασίες αναβάθμισης και βελτιώσεις αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω με ποια λογική το διπλασιάσατε, καθώς μιλάμε για 100% αύξηση. Αυτές οι Υπηρεσίες δεν είναι επιχειρήσεις που πρέπει να είναι ανταποδοτικές, είναι κοινωνικές δομές του Δήμου, από τις οποίες θα μπεις "μέσα" αναγκαστικά. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει να προχωράμε σε τέτοιες ανατιμήσεις".
Ο κ. Παπασωτηρίου, απάντησε, ότι, "ξέρουμε ότι μπαίνουμε "μέσα" αλλά δεν μπορούμε να μπούμε με τα "τσαρούχια". Προσπαθούμε να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν, τη ζημιά που υφίσταται ο Δήμος, από τη λειτουργία της κάθε δομής. Πάντα έχουμε ως γνώμονα, το να μη επιβαρύνουμε πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό των πολιτών, αλλά θεωρήθηκε ότι αυτή η αύξηση δεν είναι τεράστια, προκειμένου να μπορέσει να είναι βιώσιμο το ΚΔΑΠ και να εξακολουθεί να υφίσταται, μία τόσο σημαντική δομή".
Χ. Γαλλής: "Υπάρχει εναλλακτική σε περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν;"
"Εάν σε περίπτωση και βάσει οικονομικών δεδομένων, κάποιων οικογενειών, δεν υπάρχει η δυνατότητα να φέρουν το παιδί τους και να πληρώσουν τα τροφεία, υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική σε αυτό το κομμάτι; Εγώ θέλω να είναι βιώσιμος ο Παιδικός Σταθμός και το ΚΔΑΠ και να μη κλείσει σε καμία περίπτωση αλλά θα ήθελα να υπάρχει μία δικλείδα πάνω σε αυτό", αναρωτήθηκε, ο επικεφαλής, της δημοτικής παράταξης "Μήλος με Μέλλον", Χρήστος Γαλλής.
Μ. Μικέλης: "Το κόστος λειτουργίας αυξήθηκε και προσπαθούμε να μειώσουμε λίγο τη χασούρα"
Για να απαντήσει συνολικά, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, ο οποίος αρχικά απαντώντας στον κ. Γαλλή είπε, ότι "τα 180 ευρώ τα δίνουν, όσοι δεν μπορούν να πάρουν voucher. Όταν υπάρχει μία οικογένεια που έχει πρόβλημα, το δηλώνει και παίρνει το voucher και δεν πληρώνει τίποτα" και συμπλήρωσε, απαντώντας και στους υπόλοιπους, ότι, "συμφωνώ ότι είναι κοινωνική δομή, αλλά έχει εστιατόριο, μαγειρείο, έχει γιατρό, έχει ένα παραπάνω τμήμα με δύο δασκάλους, που δεν υπήρχαν και θα σας πω ότι το μόνο που προσπαθούμε να μειώσουμε, είναι να μειώσουμε την χασούρα του Δήμου. Δηλαδή με τους ανθρώπους που πήραμε παραπάνω και με το εστιατόριο και τα γεύματα που θα δίνουμε και με τη γενικότερη οργάνωση που καταφέραμε, το κόστος λειτουργίας αυξήθηκε και προσπαθούμε να μειώσουμε λίγο τη χασούρα. Επαναλαμβάνω όσοι έχουν πρόβλημα, το δηλώνουν και παίρνουν το voucher και δεν πληρώνουν τίποτα. Και εγώ θέλω να κάνω κοινωνική πολιτική, αλλά για να δουλέψει σωστά ένας Δήμος, πρέπει να έχει τα οικονομικά του, σε μία ισορροπία.".
Αμέσως, τον λόγο για να απαντήσει στον δήμαρχο, πήρε η δημοτική σύμβουλος, Σοφία Βαμβακάρη, η οποία είπε, ότι, "με αυτό τον τρόπο δείχνει ο Δήμος τον κοινωνικό του πρόσωπο. Αν είναι ο Δήμος να μπει "μέσα" από τις κοινωνικές δομές, ας μπει δήμαρχε και ας μας γράψουν και στα μέσα. Πρέπει να το σκεφτούμε γιατί πρόκειται για κοινωνικές δομές και δεν είναι επιχείρηση, για να λέμε πάμε καλά. Νομίζω ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν επιχορηγήσεις και καλό θα είναι αφού θα βρεθείτε στο προσεχές συνέδριο να θίξετε και αυτό το θέμα, για να συνεχίζουν να υπάρχουν επιχορηγήσεις στις κοινωνικές δομές, προκειμένου να μπορούν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν των κοινωνικών δομών".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στη Μήλο το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών
3 Οκτ. 2024 - 6:18 - Ανησυχία για τις απανωτές φωτιές στον ΧΥΤΥ Μήλου
30 Αυγ. 2024 - 6:18 - "Ανάχωμα" της γραφειοκρατίας για το Πράσινο Σημείο στην Μήλο
14 Μαρ. 2024 - 6:17 - Συνεχίζει δυναμικά η Μήλος στο Δίκτυο Πόλεων “Βιώσιμη Πόλη”
20 Φεβ. 2024 - 6:17 - Μπαράζ συναντήσεων με φόντο την επικινδυνότητα στο Κλέφτικο της Μήλου
8 Νοε. 2023 - 6:18