Τα ψεύδη και οι διαψεύσεις σχετικά με τα λεγόμενα του διοργανωτή του Τριάθλου στη Σύρο

Οι «ηλίθιοι» της Σύρου

Η ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη αθλητική διοργάνωση «Trimore Syros Triathlon», που επί δύο χρόνια έχει πραγματοποιηθεί στη Σύρο, έρχεται να αμαυρωθεί, με την προκλητική συμπεριφορά του εκπροσώπου της διοργανώτριας εταιρείας, Κωνσταντίνου Μητρόπαπα, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις.

Ο σεβασμός σε τμήματα της κοινωνίας ενός τόπου, εκ μέρους όποιου επιχειρεί σε αυτόν, κρίνεται αυτονόητη και πέραν της κάθε επηρμένης αντιμετώπισης που μπορεί να υπαγορεύει η όποια θετική, αναμφισβήτητα και αποδεδειγμένα, διοργάνωση που ο ίδιος υλοποιεί.

Τα «μέτωπα» που άνοιξε ο διοργανωτής του «Trimore Syros Triathlon», Κ. Μητρόπαπας, με αθλητικούς συλλόγους της Σύρου και ο τρόπος που καταφέρεται εναντίον τους, σίγουρα δεν αποτελούν στοιχεία ενισχυτικά του αθλητικού event που ο ίδιος διοργανώνει.

Ενός event, που από ενάρξεως του έτυχε της αμέριστης συμπαράστασης και υποστήριξης ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, καθώς κρίθηκε ότι αυτό θα λειτουργούσε προς όφελος του νησιού.

Όμως οι διαφοροποιήσεις που προέκυψαν στην πορεία, εξ αφορμής των ολοένα αυξανόμενων απαιτήσεων, αλλά και των οικειοποιήσεων που επιχειρήθηκαν από την πλευρά του διοργανωτή, προκάλεσαν μία αυτονόητη μεταστροφή στην παρεχόμενη υποστήριξη.

Τα «μέτωπα» δε που έχουν ανοιχτεί δεν περικλείονται στα στενά όρια ενός ή δύο τοπικών συλλόγων, αλλά διευρύνονται περαιτέρω, καθώς τα μέλη των συλλόγων αυτών ανταποκρίνονται σε μεγάλο αριθμό πληθυσμού του νησιού.

Η τεταμένη κατάσταση, που σταδιακά δημιουργήθηκε, έφτασε τις τελευταίες ημέρες στο αποκορύφωμα της, όταν ο κ. Μητρόπαπας, επικαλέστηκε, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, υποτιθέμενο χαρακτηρισμό του Δημάρχου Ύδρας για τους Συριανούς, ότι πρόκειται για «ηλιθίους», με εντυπωσιακή αδράνεια σύσσωμων των δημοτικών συμβούλων.

Παράλληλα, κατά την ίδια παρουσία του στο συλλογικό δημοτικό όργανο, κατηγόρησε την «Κοινή Γνώμη» ότι «γράφει ψέματα», σε άρθρο που αφορά συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μονομερής ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου

Την 16η Μαρτίου, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, κλήθηκαν για παροχή αμοιβαίων εξηγήσεων και λύσης των θεμάτων που προκάλεσαν τις αντιπαλότητες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, οι εκπρόσωποι του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, των Δρομέων Σύρου και ο κ. Μητρόπαπας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, επετράπη στον κ. Μητρόπαπα να παραστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο - παρά του ότι είχε προηγηθεί αποστολή απαντητικής του επιστολής προς το Δήμο - και να παραθέσει την δική του εκδοχή σχετικά με τα όσα έχουν προκύψει, χωρίς όμως να έχουν ενημερωθεί σχετικά και να τύχουν της ίδιας πρόσκλησης και οι εκπρόσωποι των δύο αθλητικών φορέων που μετείχαν στη συζήτηση.

Ενημερώνοντας σχετικώς το σώμα, ο κ. Μητρόπαπας, παρουσίασε τη δική του εκδοχή, κάνοντας λόγο για παραποίηση της πραγματικότητας, όχι μόνο σε ότι αφορά στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και σε ότι δημοσιογραφικά αποτύπωσε η «Κοινή Γνώμη».

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «…να δώσω κάποιες απαντήσεις και κάποιες εξηγήσεις σε πράγματα που έχουν δημοσιευτεί και έχουν ακουστεί αρκετά αυτό τον καιρό, εδώ μέσα σε αυτή την αίθουσα, γιατί κάποια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Χαρακτηριστική ήταν εκ μέρους του η χρησιμοποίηση έκφρασης του Δημοτικού Συμβούλου, Παύλου Χρυσαφίδη, ο οποίος σχολιάζοντας τον τρόπο που ενεργεί ο διοργανωτής του τρίαθλου τον χαρακτήρισε «κοτσαμπάση», με τον κ. Μητρόπαπα να χρεώνει την έκφραση αυτή στην εφημερίδα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Είναι μεγάλη απογοήτευση, η Σύρος να γράφει στις εφημερίδες της για «κοτσαμπάση» του τριάθλου…»

Έκανε δε ειδική μνεία σε επιστολή την οποία απαντητικά είχε αποστείλει προς το Δήμο, κοινοποιώντας την και στην εφημερίδα, ζητώντας τη δημοσίευση της, η οποία και έγινε άμεσα και μάλιστα σε περίοπτη σελίδα.

Κίνηση η οποία δεν εκτιμήθηκε ως φάνηκε από τον κ. Μητρόπαπα, ο οποίος ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου υποστήριξε ότι «Την επιστολή που έστειλα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινοποίησα στην «Κοινή Γνώμη» που έγραψε ψέματα….».

Απάντηση προς εξαγωγή συμπερασμάτων

Κατόπιν αυτής της αναφοράς, εκ μέρους της εφημερίδας τέθηκε το ερώτημα στον κ. Μητρόπαπα: «Ποιά συγκεκριμένα είναι τα «ψέματα», όπως αναφέρατε, που έγραψε η «Κοινή Γνώμη», σε ότι σας αφορά; Ποιές λέξεις, ποιές φράσεις, ποιές παράγραφοι ήταν ψέματα;».

Εκτενής η απάντηση του κ. Μητρόπαπα, η οποία, καθιστά σαφές ότι «ποινικοποιεί» απροκάλυπτα τη δημοσιογραφική έκφραση, αλλά προς αποφυγή οποιασδήποτε παρανόησης ή παρερμηνείας, παρατίθεται αυτούσια.

«Σχετικά με τη δήλωση που έκανα στην ομιλία μου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, το ψέμα που παρατίθεται στην εφημερίδα είναι: “… δεν βοήθησε προς την κατεύθυνση της ήπιας διευθέτησης του θέματος, αντιθέτως, έθεσε στο προσκήνιο και την αντιπαράθεση που έχει προκύψει ανάμεσα στον ΝΟΣ και την εταιρεία Diaplous s.s.d.a., καθώς η δεύτερη έχει αποστείλει εξώδικο προς τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου με φόντο τον χρόνο επιλογής διεξαγωγής του διεθνούς τουρνουά υδατοσφαίρισης Παίδων”.

Είναι εντελώς ψευδές αυτό που αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και μεταφέρεται στην εφημερίδα (όχι σε μπρακέτες ως αυτούσια δήλωση), ότι υπάρχει εξώδικο που σχετίζεται με τη διεξαγωγή άλλου event. Το εξώδικο αποτελεί αμυντική κίνηση της DIAPLOUS S.S.D.A. προς κινήσεις που σπιλώνουν το όνομά της, τη φήμη και τα συμφέροντά της, δυσφημιστικά συκοφαντώντας την σε τρίτους, με οικονομικές επιπτώσεις πέραν των άλλων.

Επίσης, η αναφορά «… δεν κατάφεραν να “ικανοποιήσουν” την επιθυμία της διοργανώτριας εταιρείας του Τριάθλου, η οποία εξ αρχής είχε επισημάνει προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, πως δεν επιθυμεί την ταυτόχρονη πραγματοποίηση άλλης ανταγωνιστικής – όμως - εκδήλωσης.»

Παρόλο που αναφέρει περί ανταγωνιστικής, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του αιτήματος: “Διαφύλαξη των συμφερόντων της διοργάνωσης από ενέργειες φορέων εναντίων ή ανταγωνιστικά εκείνης”. Η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν εμπίπτει σε αυτή τη διαφύλαξη που ζητήσαμε. Αυτό που κρίνουμε είναι, αυτό που αναφέρθηκε από εμένα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι το συμφέρον του νησιού θα ήταν να μη στριμωχτούν 2 διοργανώσεις στο ίδιο διήμερο, ώστε σε περισσότερα Σαββατοκύριακα εκτός τουριστικής σεζόν, το νησί να έχει επισκέπτες.

Επιπροσθέτως, αναφέρεται: «Πρόκειται για στάση ξεκάθαρη υπέρ του διοργανωτή του Τριάθλου, την οποία έχει διατηρήσει και σε προηγούμενη συνεδρίαση ο κ. Πρίντεζης, αποδεχόμενος το σύνολο των απαιτήσεων που είχε θέσει η Diaplous s.s.d.a. για την πραγματοποίησή του, ανάμεσα στις οποίες και η μη διεξαγωγή παράλληλης αθλητικής εκδήλωσης».

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν έχει γίνει πλήρως αποδεκτό το πλαίσιο απαιτήσεων που έχει τεθεί για το event του Τριάθλου, δεδομένου ότι έχουν διεξαχθεί πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις στην κατεύθυνση συμφέροντος του νησιού γενικότερα, των επαρχιών του νησιού, της εξωστρέφειας κλπ. Η αναγραφή: «ανάμεσα στις οποίες και η μη διεξαγωγή παράλληλης αθλητικής εκδήλωσης» δημιουργεί την εντύπωση ότι ο διοργανωτής του Τριάθλου επιθυμεί να διακόψει οτιδήποτε άλλο αθλητικά συμβαίνει, ενώ η αναφορά παραπάνω στην πρότασή μας (κόκκινα γράμματα), είναι πολύ συγκεκριμένη.

Τέλος, αναφέρεται ότι: «… αλλά θέτοντας επί τάπητος την απαιτητική στάση του διοργανωτή του Τριάθλου απέναντι στον Δήμο και υπενθυμίζοντας τα εξώδικά του προς Αθλητικά Σωματεία όπως ο ΝΟΣ, δήλωσε πως, “οσμίζομαι πως εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν Κοτσάμπαση και μάλιστα με την πολιτική ανοχή της Δημοτικής Αρχής”.

Δεν υπάρχει καμία απαιτητική στάση του διοργανωτή του Τριάθλου, η στάση του μέσω της πρότασης που υπέβαλε στις 28. Ιουλίου 2017, ήταν συγκεκριμένη και σταθερή, χωρίς νέες προσαρτήσεις. Το εξώδικο είναι ένα και πολύ συγκεκριμένο, για άλλο δε σκοπό.

Ο χαρακτηρισμός «Κοτσάμπασης και με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής», με προσβάλει. Ασφαλώς αποτελεί αυτούσια δήλωση, παραμένει όμως προσβλητική για να δημοσιεύεται και να λαμβάνει την έκταση που έχει ήδη λάβει.

Κλείνοντας, θέλω να μεταφέρω την απόλυτη δυσαρέσκειά μου σχετικά με δηλώσεις τύπου: «δεν πρέπει να γίνεται “έρμαιο” κανενός ιδιώτη, αλλά να προτάσσει πάντοτε το όφελος του νησιού» που μεταφέρθηκε αυτούσια, αποτελεί όμως μια πάγια τακτική διαχείρισης οποιουδήποτε προσπαθεί να προσφέρει κάτι σε αυτό τον τόπο, απομακρύνοντας επενδυτές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του νησιού, δίνοντας την αίσθηση ότι το να είναι κανείς επιχειρηματίας (ιδιωτική επιχείρηση με σκοπό το κέρδος), είναι κάτι βδελυρό και απευκταίο, που πρέπει να το ξορκίζουμε.

Αυτή είναι η απάντησή μου στην μοναδική ερώτηση που μου τέθηκε, έχοντας πάντα στο μυαλό μου, τις απόψεις εκείνων που επικοινώνησαν μαζί μου αφότου διάβασαν το άρθρο. Είναι πρώτα σε εσάς γνωστό ότι η εντύπωση που τελικά δίνει ένα κείμενο, δεν είναι πάντα εκείνο που λέξη προς λέξη αναγράφεται.

Αναγνωρίζω ότι το ψεύδος αφορά σε αναφορές που δεν είναι ευθύνη της εφημερίδος (δεν είναι σαφές βέβαια που μεταφέρονται συμπεράσματα/απόψεις του συντάκτη και που αναγράφεται αυτούσιο

κείμενο), η αναφορά μου όμως στη Δημοτικό Συμβούλιο περί “ψεμάτων που έγραψε η Κοινή Γνώμη”, έχει να κάνει με την αντικειμενική αναγραφή ψεμάτων και όχι με την αίσθηση που δημιουργείται.

Θέλω να ευχαριστήσω για τη δυνατότητα να απαντήσω στο ερώτημα αυτό και παραμένω στη διάθεσή της εφημερίδος να απαντήσω και σε οποιαδήποτε απορία δημιουργείται επί του ουσιαστικού θέματος, στο οποίο πιστεύω συμφέρον του νησιού είναι να εστιάσει η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ.

Διάψευση του Δημάρχου Ύδρας περί «ηλιθίων»

Άξια ενδιαφέροντος υπήρξε και η αναφορά του κ. Μητρόπαπα σε γραπτό χαρακτηρισμό του Δημάρχου Ύδρας , κ. Γ. Κουκουδάκη, περί «ηλιθίων» στη Σύρο, που παρά της εμφανούς προσβολής, άφησε απαθές σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Μητρόπαπας «…εχθές (15-3-2018) έλαβα επιστολή από τον Δήμο της Ύδρας ότι κάποιος ανώνυμος αποστολέας τους έστειλε ένα μήνυμα γραπτό, σε φάκελο, ανώνυμος, μαζί με το εξώδικο, ότι αυτοί είναι οι συνεργάτες, αυτοί είναι οι ιδιώτες κι όταν σταματάνε οι συνεργασίες έτσι φέρονται. Η απάντηση του Δημάρχου, γραπτώς, είναι ότι «τι κάνουν αυτοί οι ηλίθιοι στη Σύρο».

Σε επικοινωνία της «Κοινής Γνώμης» με τον Δήμαρχο της Ύδρας, κ. Γ. Κουκουδάκη, σχετικά με την ύπαρξη εγγράφου, στο οποίο ο ίδιος αποκαλεί τους Συριανούς «ηλίθιους», όπως επικαλέστηκε ο κ. Μητρόπαπας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρξε κατηγορηματική άρνηση εκ μέρους του.

Μία άρνηση η οποία καταδεικνύει με απόλυτη σαφήνεια, ποιος είναι αυτός που τελικά λέει ψέματα.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο Δήμαρχος Ύδρας «Ε, όχι, δεν αληθεύει. Ποιος το είπε αυτό; Όχι δεν αληθεύει. Καμία σχέση».

Όταν πιεστικά επαναλήφθηκε το ερώτημα εάν υπάρχει ή όχι αυτό το έγγραφο, η απάντηση ήταν κατηγορηματική «Θα γράψω εγώ τέτοιο έγγραφο για τον λαό ενός άλλου νησιού και θα τους αποκαλέσω και ηλίθιους;…Ας σοβαρευτούμε λιγάκι, προς Θεού».

«Εγώ δεν έχω πει το παραμικρό. Ίσα-ίσα, την Σύρο την αγαπάω, γιατί μας συνδέουν και ιστορικοί δεσμοί. Προς Θεού».

Όταν ερωτήθηκε ο Δήμαρχος σχετικά με το εάν το έγγραφο που επικαλέστηκε ο κ. Μητρόπαπας σχετίζεται με τη διοργάνωση που ετοιμάζεται στην Ύδρα, ο κ. Κουκουδάκης διευκρίνισε ότι «Τη διοργάνωση δεν την χειρίζομαι εγώ. Ο κ. Μητρόπαπας μιλά με τον Αντιδήμαρχο μου. Εγώ με τον κ. Μητρόπαπα το τελευταίο 6μηνο δεν έχω μιλήσει. Τον έχω συναντήσει, έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής για τη διοργάνωση. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, διότι είναι πραγματικά μία πρωτόγνωρη διοργάνωση, έχει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, όμως με τον ίδιο δεν έχω μιλήσει εγώ. Όχι.».

Για το εάν έχει ανταλλαγεί σχετική αλληλογραφία του ιδίου με τον κ. Μητρόπαπα, απάντησε σαφώς ότι «Εγώ όχι. Ελεύθερα να έρθετε στο πρωτόκολλο του Δήμου, να δείτε ότι δεν έχω υπογράψει ούτε ένα έγγραφο».

Για την πιθανότητα, ο Αντιδήμαρχος που διαχειρίζεται την υπόθεση, να έχει αποστείλει κάποιο τέτοιο έγγραφο, ο Δήμαρχος δήλωσε ρητά «Όχι, ούτε με σφαίρες, ούτε με σφαίρες».

Προκειμένου να λάβουμε την έγκριση του Δημάρχου για να μεταφέρουμε στο άρθρο τα λεγόμενα του, επιβεβαίωσε ότι «Ο Δήμαρχος της Ύδρας ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο για τον λαό της Σύρου. Αλλοίμονο. Δηλαδή έλεος. Δεν έχω να χωρίσω τίποτε, πρώτον και δεύτερον ούτε καν το ξέρω το θέμα. Αντιθέτως, να μεταφέρετε την αγάπη μου προς τον λαό της Σύρου».