Νέα βήματα για τον προσβάσιμο τουρισμό στη Σύρο
- Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2020 - 06:20
- / Eνημέρωση: 27 Ιαν. 2020 - 19:00
Ο διάλογος για την προώθηση της Σύρου ως τουριστικού προορισμού που μπορεί να εξυπηρετήσει ΑΜΕΑ άνοιξε επίσημα στην τελευταία συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οπότε και η πρόεδρος και τα μέλη της συμφώνησαν στην αποδοχή συγκεκριμένης πρότασης για την ένταξη του τόπου σε ένα πρότζεκτ, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθεί μία έξυπνη ψηφιακή εφαρμογή, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες θα πληροφορούνται για τις παροχές και τις υποδομές ΑΜΕΑ στη Σύρο.
Η σχετική πρόταση κατατέθηκε από τον εκπρόσωπο της εταιρείας “accesslab”, μηχανικό χωροταξίας και ανάπτυξης, Νίκο Λειβαδάρα προς την πρόεδρο, Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία έθεσε το σοβαρό θέμα προς συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως για το νησί θα είναι μία θετική εξέλιξη η δυνατότητα προώθησής του – στο πλαίσιο της ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού – και ως προσβάσιμου προορισμού.
Συγκεκριμένα, αφού αναγνώσθηκε η πρόταση του κ. Λειβαδάρα προς τα μέλη της Επιτροπής, στη συνέχεια υπήρξε ενημέρωση από τον δημοτικό σύμβουλο, Ανδρέα Γιαλόγλου σχετικά με το κομμάτι των ενεργειών του Δήμου για την ανάπτυξη απαραίτητων υποδομών στο νησί, όπως επίσης επί της πρότασης τοποθετήθηκε και η επιστημονική υπεύθυνη του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου (Γ. Νοσοκομείο Σύρου), Σοφία Μπαχαράκη.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατέστη σαφές πως η Σύρος σε επίπεδο υποδομών έχει κάνει αρκετές θετικές ενέργειες για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ, ενώ αναπτύσσει κι άλλες άκρως απαραίτητες, καθώς θα μπορούσε να διεκδικήσει μερίδιο από τη συγκεκριμένη τουριστική πίτα.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν στη συνέχεια, μεγάλο έλλειμμα παρουσιάζει το νησί σε επίπεδο προσβάσιμων καταλυμάτων και επιχειρήσεων, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει τους επαγγελματίες – κυρίως – στον κλάδο του τουρισμού, ώστε να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες με σκοπό την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.
Το σύνολο των παριστάμενων μελών στην Τουριστική Επιτροπή τοποθετήθηκε θετικά απέναντι στην πρόταση του κ. Λειβαδάρα, αφού μέσω της συμμετοχής της Σύρου στο πρότζεκτ (δωρεάν), το νησί θα προωθείται σαν ένας προσβάσιμος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας.
Εναλλακτική μορφή τουρισμού με πολλαπλά οφέλη
“Ανοίγοντας” το θέμα στην Επιτροπή Τουρισμού η κα Λεονταρίτη γνωστοποίησε τη σχετική επιστολή από πλευράς Νίκου Λειβαδάρα και της εταιρείας “accesslab”, σημειώνοντας πως η συμμετοχή της Σύρου στο πρότζεκτ που αναπτύσσουν, θα “γεννήσει” όφελος για το νησί, το οποίο – τουλάχιστον από πλευράς Δήμου – πραγματοποιεί σημαντικά βήματα για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ στον τόπο.
Στο περιεχόμενο της επιστολής, ο κ. Λειβαδάρας σημειώνει πως η τουριστική πίτα που αναφέρεται στον προσβάσιμο τουρισμό μπορεί να προσφέρει μεγάλο όφελος σε έναν τόπο, ενώ καθιστά σαφή τον προσανατολισμό της εταιρείας στο συγκεκριμένο θέμα.
“Ως μέλος και εργαζόμενος της επιχείρησης Accesslab (https://accesslab.gr/), η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς του αστικού σχεδιασμού, της γεωπληροφορικής και της ανάπτυξης έξυπνων εφαρμογών για ΑμεΑ και άτομα με μειωμένη κινητικότητα, θα ήθελα να ενημερώσω πως τη δεδομένη στιγμή ξεκινάμε ένα νέο πρότζεκτ που αφορά την προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού στην Ελλάδα, μέσω του διαδικτύου και μέσω εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα. Στόχος είναι η ενημέρωση ημεδαπών και αλλοδαπών τουριστών με μειωμένη κινητικότητα για παροχές προσβασιμότητας και διευκολύνσεις. Υπογραμμίζεται πως ο προσβάσιμος τουρισμός, αποτελεί εναλλακτική μορφή τουρισμού με πολλαπλά οφέλη, καθώς απευθύνεται σε μία αγορά της τάξης των 80 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι ταξιδεύουν πάντοτε μαζί με το οικογενειακό ή το φιλικό τους περιβάλλον (οπότε ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται κατ’ ελάχιστο) και, σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες αυτά τα άτομα τείνουν να ξοδεύουν 1,5 φορές παραπάνω από όσο ο μέσος επισκέπτης στη χώρας μας”.
Έξυπνη εφαρμογή και πληροφόρηση επισκεπτών
Εξηγώντας αναλυτικότερα τη λειτουργία και τον σκοπό της συγκεκριμένης “έξυπνης” εφαρμογής, ο ίδιος προσθέτει τα ακόλουθα: “Το εν λόγω πρότζεκτ αφορά τρεις τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, και καταφέραμε να επιλεγεί η Σύρος ως μία εκ των τριών. Η εφαρμογή θα ενημερώνει τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα για υποδομές αστικού χαρακτήρα όπως: ράμπες, διαβάσεις, θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ κ.α. και υποδομές τουριστικού ενδιαφέροντος όπως προσβάσιμες παραλίες, προσβάσιμα ξενοδοχεία, προσβάσιμα καταλύματα, προσβάσιμα εμπορικά καταστήματα και προσβάσιμους χώρους εστίασης. Ακόμα, θα παρέχεται λειτουργία πεζής πλοήγησης για άτομα που χρησιμοποιούν αμαξίδιο, για το παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης (σχεδόν από την Πλατεία Ηρώων μέχρι τη συνοικία Βαπόρια) μέσω προσβάσιμων πεζοδρομίων και κατάλληλων υποδομών. Τέλος, η εφαρμογή θα παρέχει και άλλες λειτουργίες στο χρήστη, όπως δήλωση εμποδίων, υποβολής σχολίων κ.α.”.
Στην ίδια επιστολή, ο κ. Λειβαδάρας καθιστά ξεκάθαρο πως ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά, αλλά αντιθέτως, θα ωφεληθεί σε επίπεδο προβολής του τόπου ως προορισμού κατάλληλου και φιλόξενου για διακοπές ΑΜΕΑ.
“Επισημαίνεται πως το συγκεκριμένο έργο δεν έχει απολύτως κανένα κόστος για το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, αντ’ αυτού η έξυπνη εφαρμογή και κατ’ επέκταση το νησί μας θα προβληθεί τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, συμβάλλοντας στην προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού και στην έμμεση διαφήμιση της Σύρου”.
Στοιχεία για υποδομές και προσβάσιμες... επιχειρήσεις
Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας από πλευράς εταιρείας, ζητήθηκε από τον Νίκο Λειβαδάρα η παροχή πληροφοριών για υποδομές και υπηρεσίες για ΑΜΕΑ στη Σύρο, ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία που θα μπορεί να βρίσκει ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, κατόπιν αναζήτησης.
“Θα μου επιτρέψετε να ζητήσω την βοήθεια σας για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του έργου: απευθύνομαι συγκεκριμένα σε ξενοδόχους, την ένωση τουριστικών καταλυμάτων και τον εμπορικό σύλλογο Σύρου. Να φανείτε αρωγοί σε αυτό το έργο, αποστέλλοντας στο email (nikosleivadaras@gmail.com/ ή στο info@accesslab.gr), όποια διαθέσιμη πληροφορία αναφορικά με καταλύματα και καταστήματα που διαθέτουν οποιαδήποτε παροχή προσβασιμότητας (όπως ράμπα, προσβάσιμη είσοδο, τουαλέτα για ΑμεΑ, κατάλογο Braille, δωμάτιο/διαμέρισμα που μπορούν να φιλοξενήσει ΑμεΑ κ.α.), έτσι ώστε να παρουσιαστεί το νησί όσο καλύτερα και πληρέστερα γίνεται. Μια απλή λίστα με τα ονόματα των επιχειρήσεων και τις όποιες παροχές προσβασιμότητας θα ήταν πολύτιμη για τη δουλειά που πραγματοποιούμε” ανέφερε ο ίδιος στην επιστολή του προς την Επιτροπή Τουρισμού, λέγοντας τέλος μάλιστα πως θα ήταν ωφέλιμο σε επίπεδο ενημέρωσης να πραγματοποιηθεί την άνοιξη μία σχετική ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση της εφαρμογής.
“Προτείνω τη διεξαγωγή μίας εκδήλωσης προς τα τέλη άνοιξης / αρχές καλοκαιριού, που θα έχει ολοκληρωθεί το έργο έτσι ώστε τα μέλη της Accesslab να σας παρουσιάσουμε την εφαρμογή, να σας ενημερώσουμε για θέματα προσβασιμότητας, το νέο θεσμικό πλαίσιο καθώς και τα οφέλη και τα χαρακτηριστικά του προσβάσιμου τουρισμού”.
Ξεδίπλωσε τις κινήσεις του Δήμου ο Ανδρέας Γιαλόγλου
Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τοποθετήθηκε για το θέμα ο δημοτικός σύμβουλος και εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος με τη σειρά του έκανε παρουσίαση των ενεργειών του Δήμου αναφορικά με τη διαμόρφωση υποδομών για ΑΜΕΑ στη Σύρο.
“Το νησί ανοίγει τον τουρισμό προσβασιμότητας με έναν εμφατικό τρόπο” δήλωσε αρχικά, εξηγώντας πως, εκτός από τις προσβάσιμες παραλίες της Βάρης και του Βούλγαρη, ο Δήμος απορροφά χρηματοδοτήσεις για την προμήθεια εξοπλισμού και για άλλες παραλίες του τόπου.
“Μέχρι πέρυσι είχαμε προσβάσιμες παραλίες τη Βάρη και την Βούλγαρη και αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός είναι ότι σε ενάμιση χρόνο από σήμερα θα είναι προσβάσιμες πέντε παραλίες, θα είναι προσβάσιμη η Άνω Σύρος, θα είναι προσβάσιμη και η Ερμούπολη”.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος υπενθύμισε πως μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων θα προμηθευτεί ο Δήμος εξοπλισμό και για τις παραλίες του Γαλησσά και των Αγκαθωπών, έργο που όπως σημείωσε θα δημοπρατηθεί αρχές Φεβρουαρίου.
Επιπλέον, θέλησε να αναφέρει πως ο Δήμος μέσω του Interreg στο οποίο έχει προωθήσει σχετική πρόσκληση, θα αποκτήσει κι άλλον εξοπλισμό για τη διαμόρφωση ξύλινων διαδρομών σε παραλίες όπως το Κίνι, ενώ θα μπορέσει να προμηθευτεί “δύο επιπλέον αναβατόρια σαν κι αυτό που αγοράστηκε κι εκχωρήθηκε από την Μητρόπολη προκειμένου να τοποθετηθούν και στο Πάνω και στο Κάτω Τέρμα της Άνω Σύρου”.
Μάλιστα εκτός των ανωτέρω, εξήγησε πως, “Προμηθευόμαστε δύο οχήματα τρίκυκλα, ένα βαρέως τύπου κι ένα ελαφρού τύπου. Το βαρέως τύπου θα πάει στον Γαλησσά και θα δημιουργηθεί προσβασιμότητα μονοπατιού για άτομα με αναπηρία και το ελαφρού τύπου θα είναι στην Ερμούπολη. Θα υπάρχουν και οι αντίστοιχοι σταθμοί φόρτισης καθώς αυτά θα είναι ηλεκτροκίνητα”.
Σύμφωνα με όσα εξήγησε μετά από τα παραπάνω, “Το νησί προφανώς με αυτές τις υποδομές θα αποκτήσει μία ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα του προσβάσιμου τουρισμού και θα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα θεωρώ και όχι μόνο, καθώς μάλλον θα είναι πρότυπο”.
Δυναμική εφαρμογή με επικαιροποίηση στοιχείων
Από την πλευρά του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου, η κα Σοφία Μπαχαράκη εξήγησε πως μέριμνα του Νοσοκομείου είναι να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες - επισκέπτες αλλά και κάτοικοι - από την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών, υπενθυμίζοντας πως μερικά στοιχεία για τη Σύρο, τα διαθέτει το Κέντρο, αφού προ διετίας είχε προωθήσει ερωτηματολόγια σε φορείς κι επιχειρήσεις.
“Εμείς σαν ΚΕΦΙΑΠ και σαν Νοσοκομείο πήραμε την πρωτοβουλία και στείλαμε σε όλους τους φορείς αλλά και ονομαστικά σε λογοθεραπευτές, σε επιχειρήσεις κλπ το ερωτηματολόγιο για να συμπληρωθεί” ανέφερε η ίδια, εκφράζοντας όμως παρακάτω την απογοήτευσή της καθώς όπως τόνισε, μόλις το 50% εξ αυτών απήντησαν. Μάλιστα γνωστοποίησε πως οι επιχειρηματίες και οι ιδιώτες δεν είχαν ανταποκριθεί παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του ΚΕΦΙΑΠ.
Ωστόσο, η ίδια σημείωσε πως πρέπει να προωθηθεί η συμπλήρωση ερωτηματολογίων για τη συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών, ώστε να προχωρήσει το πρότζεκτ. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει όμως, πως, μέλημα των αρμοδίων πρέπει να είναι απαραίτητα η διαμόρφωση μίας εφαρμογής με δυναμικό και όχι στατικό χαρακτήρα, ώστε να επικαιροποιείται σε κάθε αλλαγή που θα προκύπτει για τις υπηρεσίες και τις υποδομές των ΑΜΕΑ στη Σύρο.
Να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες
Σχετικά με το κομμάτι της επιχειρηματικής κοινότητας, στην ίδια συνεδρίαση παρατηρήθηκε πως, δυστυχώς, δεν υπάρχουν – ως σήμερα – αυξημένα αντανακλαστικά στη Σύρο, αφού είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν ΑΜΕΑ.
“Και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να κάνουν μία προετοιμασία προκειμένου να υποδεχθούν αυτόν τον κόσμο. Και εννοώ πως κάποια τουριστικά καταλύματα στις περιοχές αυτές πρέπει να έχουν έστω ένα ή δύο δωμάτια προσβάσιμα για ΑΜΕΑ” σχολίασε σχετικά ο Ανδρέας Γιαλόγλου, λέγοντας μάλιστα πως, “Θεωρώ πως αν έχουμε ένα με δύο δωμάτια προσβάσιμα σε κάθε περιοχή, καταρχήν κάτι κάνουμε”.
Ωστόσο, από την πλευρά του, το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού, Φλώρα Μπαρμπέτα υπενθύμισε πως σύμφωνα με στοιχεία που είχαν γνωστοποιηθεί στα μέλη προ καιρού είναι ξεκάθαρο πως “η Σύρος διαθέτει μόνον πέντε προσβάσιμα καταλύματα αυτήν τη στιγμή” κάτι που όπως παρατήρησε αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.
Αμέσως μετά, ο Ιάκωβος Αρβανίτης εξήγησε πως η προσπάθεια για την ανάπτυξη της Σύρου και ως προσβάσιμου τουριστικού προορισμού πρέπει να προωθηθεί σωστά, ενώ θέλησε να υπογραμμίσει πως οι επιχειρηματίες θα πρέπει να ενημερωθούν ορθά σχετικά με τις παρεμβάσεις που είναι κατάλληλες για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, όπως και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου “Τερψιχόρη”, Γιώργος Χατζαντώνης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Εξοπλίζεται” εγκαίρως η Σύρος για την προσβασιμότητα
21 Μαρ. 2022 - 6:20 - Η Σύρος βελτιώνει ακόμη περισσότερο την προσβασιμότητα
12 Ιαν. 2022 - 6:18 - Αντίστροφη μέτρηση για τις προσβάσιμες παραλίες
13 Ιαν. 2020 - 6:14 - Προτεραιότητες για την προσβασιμότητα στη Σύρο
29 Νοε. 2019 - 6:20 - Παραλίες της Σύρου γίνονται φιλικές για άτομα με κινητικά προβλήματα
21 Ιουν. 2018 - 6:19