Ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Ανάπτυξη ταχύτητας για τις παραχωρήσεις παραλιών

Μειωμένο κατά 40% για φέτος το οικονομικό αντάλλαγμα για την ανάπτυξη ξαπλωστρών

Οικονομικότερη θα είναι τη φετινή σεζόν η μίσθωση χώρων παραλιών για τους επιχειρηματίες, βάσει των κυβερνητικών οδηγιών, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της εκδοθείσας νέας νομοθεσίας με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού και τις νέες συνθήκες που αυτή διαμόρφωσε σε οικονομικό επίπεδο.

Οι Δήμοι πλέον έχουν στη διάθεσή τους τις σχετικές οδηγίες βάσει των οποίων καλούνται να “τρέξουν” τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διάθεση τμημάτων παραλιών προς τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες ώστε να αναπτύξουν ξαπλώστρες, παρέχοντας οργανωμένες υπηρεσίες προς τους λουόμενους μέσω των οποίων, η προσδοκία είναι να αποκομίσουν έστω και κάποιο μικρό επιπλέον έσοδο.

Ακολουθώντας τις νέες οδηγίες, πράττει αρμοδίως και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να εξυπηρετηθούν οι επιχειρηματίες του νησιού που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στις παραλίες του τόπου, με το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει εγκρίνει στη - δια περιφοράς - συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου, τους χώρους που μπορούν να παραχωρηθούν με αντάλλαγμα για απλή χρήση.

Κατόπιν αυτής της απόφασης, αύριο κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ώστε να προωθηθούν οι τελικές διαδικασίες για την απευθείας μίσθωση παραλιών, αλλά και για να “τρέξουν” οι διαδικασίες της δημοπράτησης όπου απαιτείται.

Σχετικά με τις παραλίες της Σύρου που έχουν περάσει στον Δήμο από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία βάσει σχετικής νομοθεσίας, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

Καθυστέρηση στις παραχωρήσεις λόγω κορωνοϊού

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής, ο κ. Πιταούλης εξήγησε αρχικά πως οι διαδικασίες για την παραχώρηση παραλιών και τη νόμιμη αξιοποίησή τους από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, συνάντησαν καθυστέρηση, εξαιτίας της πανδημίας, καθώς οι Δήμοι δεν είχαν στη διάθεσή τους εγκαίρως τις απαραίτητες οδηγίες για να προχωρήσουν.

“Η Υπηρεσία προσπάθησε να τρέξει τη διαδικασία όσο γίνεται πιο άμεσα προκειμένου οι επιχειρήσεις που παίρνουν αυτούς τους χώρους να τακτοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να μπορούν να τους αξιοποιήσουν προκειμένου να έχουν και το αντίστοιχο έσοδο και να στηριχθούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η νομοθεσία που αφορούσε την παραχώρηση αιγιαλού έχει αλλάξει από πέρυσι και εκκρεμούσε η έκδοση της ΚΥΑ την οποία περιμέναμε” σχολίασε σχετικά ο Αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, “Είχαμε επικοινωνήσει επανειλημμένως με τα αρμόδια Υπουργεία και περιμέναμε ότι περίπου στο τέλος Μαρτίου θα είχαμε την ΚΥΑ η οποία θα μας έδινε τη δυνατότητα να κάναμε εγκαίρως και με έναν καλύτερο τρόπο την απόδοση στις επιχειρήσεις αλλά και να τρέξουμε τις διαδικασίες”.

Ωστόσο, με φόντο τις νέες συνθήκες, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Αυτό δεν έγινε και δεδομένης και της περιόδου με τον κορωνοϊό, αυτή η ΚΥΑ βγήκε στις 16 Μαΐου του 2020”.

Στα ανωτέρω δε, πρόσθεσε πως, “δεν είναι μόνον αυτό το γεγονός που μας πήγε πίσω στην όλη διαδικασία, αλλά υπήρξε και νέα τροποποίηση του νόμου που επηρέαζε το ποσοστό της παραλίας που μπορούσε να παραχωρηθεί και το μέγιστο των τετραγωνικών που θα μπορούσε να δοθεί σε κάθε επιχείρηση”.

Κατά συνέπεια, η σχετική εισήγηση του Δήμου πριν τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προωθήθηκε στη διάθεση των Τοπικών Κοινοτήτων.

“Θέλαμε να γνωμοδοτήσουν πρώτα οι Τοπικές Κοινότητες πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Είχαν προωθηθεί οι χώροι που πρόκειται να μισθωθούν για λήψη γνωμοδοτικής απόφασης από τις Τοπικές Κοινότητες” ανέφερε σχετικά, συμπληρώνοντας πως καθώς δεν υπήρξε κάποια άλλη εγκύκλιος προς τον Δήμο βάσει της ενημέρωσης που είχε από την Κτηματική, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στη λήψη απόφασης.

Ο κ. Πιταούλης σημείωσε μάλιστα πως, για να προωθηθεί η τελική διαδικασία, “λογικά την Τετάρτη (αύριο) θα συγκληθεί εκτάκτως και η Οικονομική Επιτροπή ώστε να προχωρήσει στις σχετικές κινήσεις για την εκμίσθωση παραλιών”.

Απευθείας μίσθωση ή δημοπρασία

Σχετικά με τους τρόπους που θα προχωρήσει η αξιοποίηση τμημάτων παραλιών από την πλευρά των επιχειρηματιών, ο κ. Πιταούλης εξήγησε πως αυτοί αφορούν είτε σε απευθείας μισθώσεις (όμορες επιχειρήσεις), είτε σε δημοπρασία.

“Όπου χρειάζεται θα γίνει διαγωνιστική διαδικασία, δημοπρασία, ενώ στις περιπτώσεις που θα γίνει απευθείας μίσθωση - για όσους χρησιμοποιούσαν τους χώρους αυτούς και την προηγούμενη χρονιά (2019) -, θα μπορούν με βάση τη σχετική οδηγία, με μία απλή υπεύθυνη δήλωσή τους να προχωρήσουν άμεσα στη μίσθωση του χώρου ώστε να είναι και τυπικά εντάξει.

Μέλημα όλων των πλευρών άλλωστε είναι η νόμιμη εκμετάλλευση των παραλιών προκειμένου να εξυπηρετούνται και αρκετοί λουόμενοι που επιθυμούν να απολαμβάνουν οργανωμένες υπηρεσίες.

Από το εκτενές περιεχόμενο της σχετικής ΚΥΑ (Φ.Ε.Κ. Β’ 1864/15.5.2020, ημερομηνία κυκλοφορίας 16.5.2020) και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17, προβλέπεται συγκεκριμένα μάλιστα, ότι: “Οι Δήμοι στη χωρική τους αρμοδιότητα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τόσο τις απευθείας μισθώσεις έκτασης αιγιαλού και παραλίας, όσο και τις μισθώσεις μέσω δημοπρασιών έως και 15/7/2020. Από 16/7/2020 έως και 31/08/2020 οι μισθώσεις παραχώρησης θα διενεργούνται αποκλειστικά από τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες. Οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις, για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης από τον Δήμο μέχρι 15/7/2020, εντός των επόμενων 2 εργάσιμων ημερών στις αρμόδιες κατά χώρο Κτηματικές Υπηρεσίες”.

Επιπλέον, στο ίδιο περιεχόμενο τονίζεται πως: “Κατ’ εξαίρεση αποκλειστικά για το έτος 2020, όσοι είχαν συνάψει μισθωτήρια απευθείας παραχώρησης έκτασης αιγιαλού και παραλίας για το έτος 2019 με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αριθμ. ΔΔΠ0007378/ 0454ΒΕΞ2017/11.5.2017 ΚΥΑ όπως αυτή τροποποιήθηκε και ίσχυσε έως 31/12/2019, δύνανται να συνάψουν νέες μισθώσεις για τις ίδιες θέσεις”.

Σταθερό το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών

Ερωτηθείς ο Γιάννης Πιταούλης σχετικά με το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών προς τον Δήμο για την υπόθεση της αξιοποίησης των παραλιών της Σύρου, ο ίδιος απάντησε πως είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον και προ κορωνοϊού “εποχή”, όπως άλλωστε αυτό παρατηρεί ο καθένας ότι συμβαίνει σε ετήσια βάση.

“Υπήρχαν αιτήματα από τους επιχειρηματίες και μάλιστα και την περίοδο προ του κορωνοϊού. Δηλαδή υπήρχε έντονο ενδιαφέρον και για τους χώρους που κάποιοι μίσθωναν σαν όμορες επιχειρήσεις, αλλά και για τους χώρους που επρόκειτο να βγουν σε δημοπρασία υπήρχε έντονο ενδιαφέρον” σχολίασε από πλευράς του.

Αναφορικά με τα τμήματα των παραλιών που υπάρχει η δυνατότητα βάσει νομοθεσίας να παραχωρηθούν προς επιχειρήσεις, ο κ Πιταούλης έδωσε κάποιες διευκρινίσεις.

“Όταν βγήκε η ΚΥΑ, ο νόμος προέβλεπε μέχρι 300τ.μ. και πως το 60% της παραλίας έπρεπε να παραμείνει ελεύθερο. Στη συνέχεια, με μία τροποποίηση του νόμου (22.5.2020), υπήρξαν αλλαγές. Περιορίστηκε το ελεύθερο τμήμα στο 50% της παραλίας και το μέγιστο που μπορεί να εκμισθώσει κάποιος πήγε στα 500τ.μ.. Όσον αφορά το κομμάτι της παραλίας που παραμένει ελεύθερο, δεν επηρεάστηκε κάτι” ανέφερε συγκεκριμένα.

Κατόπιν αυτών και αφού γνωστοποίησε πως έχουν αποτυπωθεί με σαφήνεια οι χώροι από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας, τόνισε πως, “με την απόφαση που πήραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο στην ουσία αποδεχόμαστε την παραχώρηση αυτών των χώρων στον Δήμο (από την Κτηματική όπου ανήκουν) και όπου υπάρχουν όμορες επιχειρήσεις, τους αποδίδουμε και όπου δεν υπάρχουν πηγαίνουμε στη διαδικασία της δημοπρασίας και μπορεί όποιος είναι ενδιαφερόμενος να έρθει, να διεκδικήσει και να μισθώσει”.

Μειωμένο το αντάλλαγμα κατά 40%

Σχετικά με τη φετινή χρονιά μάλιστα, ο κ. Πιταούλης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως το αντίτιμο που θα εισπράττει ο Δήμος από τη χρήση παραλιών θα είναι μειωμένο.

“Κατά τη φετινή χρονιά το ποσοστό του μισθώματος που θα εισπράξει τόσο ο Δήμος, όσο και το κράτος - στο ποσοστό που του αναλογεί -, θα είναι μειωμένο στο 40% της συνολικής αξίας” ανέφερε, σημειώνοντας ακόμη πως, “Έχουμε σκοπό όπου χρειάζεται να γίνει η δημοπράτηση στις περυσινές τιμές, αλλά αυτό που θα καταβάλλουν εν τέλει οι δικαιούχοι θα είναι προσαρμοσμένο στο – 40%”.

Η σχετική δυνατότητα μάλιστα όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι, έχει ως ακολούθως: “Κατ’ εξαίρεση για το έτος 2020, το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό 40 % του υπολογισθέντος ανταλλάγματος, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις του αρ.7 της ΚΥΑ.

Το αντάλλαγμα της παραχώρησης για το έτος 2020 καταβάλλεται είτε εφάπαξ, είτε σε 3 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την σύναψη της μίσθωσης και το πρωτότυπο διπλότυπο είσπραξης συνοδεύει τη σύμβαση, οι δε υπολειπόμενες δύο δόσεις αποστέλλονται για βεβαίωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ”.

Δύσκολες συνθήκες και τήρηση μέτρων

Επιπλέον, ο κ. Πιταούλης θέλησε να τονίσει πως οι τρόποι αξιοποίησης των παραλιών είχαν αναφερθεί προς τους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο συνάντησης για την υπόθεση των τραπεζοκαθισμάτων, οπότε και είχαν τεθεί σχετικές ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή.

“Είναι δύσκολες οι περιστάσεις και η κατάσταση και τα μέτρα τα υγειονομικά που λαμβάνονται είναι πρωτόγνωρα. Προσπαθήσαμε να κινηθούμε μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο όσο γίνεται πιο γρήγορα. Δεν πήγαμε να κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις γιατί στην παρούσα κατάσταση αυτό που θελήσαμε είναι να τακτοποιηθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να δουλέψουν νόμιμα. Αυτό το εξηγήσαμε και στους επιχειρηματίες με τους οποίους είχαμε συνάντηση για τα τραπεζοκαθίσματα και στη συνέχεια ζήτησαν ενημέρωση και για τις παραλίες” δήλωσε με σαφήνεια ο Αντιδήμαρχος ενώ πρόσθεσε πως, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες οφείλουν να τηρήσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί σχετικά με την ανάπτυξη ξαπλωστρών (Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε οργανωμένες ιδιωτικές και μη, παραλίες στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 - διατάξεις της αριθμ. Δ1α/ ΓΠ.οικ.30603/15.5.2020 KYA).

Παραλίες αρμοδιότητας Δήμου

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα ΚΥΑ καθώς και την υπ. αριθμ. Δ1 α/ΓΠ.οικ. 30603/15.5.2020 Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε οργανωμένες ιδιωτικές και μη παραλίες στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», την προαναφερθείσα ΚΥΑ και τις τεχνικές προδιαγραφές που αναφέρονται σε αυτήν περί “απευθείας παραχώρησης με αντάλλαγμα του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού”, έχει προβεί: Α. στην εμβαδομέτρηση των παραλιών που μισθώνει ο Δήμος (μη συμπεριλαμβανομένου του χώρου που είναι δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος) και Β. στην αποτύπωση της θέσης και του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων που παραχωρούνται σε 1) υπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη από την εφαρμογή «ΟPEN» της Κτηματολόγια Α.Ε (ελεύθερη θέαση ορθοφωτοχαρτών) όπου δεν υφίσταται καθορισμένος αιγιαλός ή 2) απόσπασμα του τοπογραφικού διαγράμματος καθορισμού, όπου αυτός υφίσταται για τους παρακάτω χώρους:

Παραλία Γαλησσά: Α. 15 τ.μ. για τοποθέτηση καντίνας και 100 τ.μ. ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Γ & Δ) - παραχώρηση μέσω δημοπρασίας.

Β. 450 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες και 50 τ.μ. για την τοποθέτηση εξοπλισμού θαλάσσιων δραστηριοτήτων (θέση Β1 & Β2) - παραχώρηση μέσω δημοπρασίας.

Γ. 500 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Α1 & Α2) - παραχώρηση μέσω δημοπρασίας.

Παραλία Αγκαθωπών: Α. 252 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση ΑΒ) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση. Β. 200 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Α) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση. Γ. 250 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Γ) - παραχώρηση μέσω δημοπρασίας.

Παραλία Φετουρή: Α. 60 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση.

Παραλία Κόμητο: Α. 15 τ.μ. για την τοποθέτηση καντίνας (θέση Α) - παραχώρηση μέσω δημοπρασίας. Β. 30 τ.μ. για την τοποθέτηση εξοπλισμού θαλάσσιων δραστηριοτήτων (Θέση Β) - παραχώρηση μέσω δημοπρασίας. Γ. 50 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Γ) - παραχώρηση μέσω δημοπρασίας.

Παραλία Βάρης: Α. 120 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Α) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση. Β. 120 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Β) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση. Γ. 180 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Γ) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση. Δ. 60 τ.μ περίπου για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Δ) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση.

Παραλία Αχλάδι: Α. 100 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Α) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση. Β. 50 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Β) - παραχώρηση μέσω δημοπρασίας.

Παραλία Δελφίνι (Ειδική ζώνη προστασίας Natura): A.250 τ.μ. για ομπρέλες και ξαπλώστρες (θέση Α) - παραχώρηση σε όμορη επιχείρηση.

Αντίστοιχες ενέργειες από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Δεδομένης της αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου για τις παραλίες του Κινίου, του Λωτού, του Φοίνικα, του Βούλγαρη, του Μέγα Γιαλού και της Αζολίμνου, πρέπει να διευκρινιστεί πως θα ακολουθηθούν αντίστοιχες διαδικασίες από τη διοίκησή του, αμέσως μόλις εκδοθούν σχετικές οδηγίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ως εκ τούτου, κάποιες παραχωρήσεις σε αυτές τις παραλίες συνεχίζουν από πέρυσι, ενώ θα υπάρξει αναμονή ώστε να διευκρινιστούν οι ενέργειες των Λιμενικών Ταμείων πανελλαδικά σχετικά με τη δυνατότητα διάθεσης επιπλέον χώρου για απευθείας μίσθωση, ή για δημοπράτηση.

Σε σχετική απόφαση θα προχωρήσουν και τα μέλη του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.