Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το έργο διαμόρφωσης οικοπέδου πλησίον του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα στη Σύρο

Χώρος για την αφιξοαναχώρηση των μαθητών

Απαντήσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ

Στη διαμόρφωση οικοπεδικού χώρου που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος ασφαλούς αφιξοαναχώρησης των μαθητών του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα, καθώς και του Ειδικού Νηπιαγωγείου που στεγάζεται πλέον εκεί, προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, πραγματοποιώντας τον απαραίτητο διαγωνισμό που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου.

Σε συνέχεια της ανέγερσης του νέου και σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είχε προβεί στην αγορά του οικοπέδου που βρίσκεται κοντά στο σχολείο και θα έχει πρόσβαση από τον επαρχιακό δρόμο Βάρης - Μάννα – Μέγα Γυαλού, ώστε να διαμορφώσει έναν κατάλληλο χώρο στον οποίον θα μεταφέρονται οι μαθητές είτε με τα λεωφορεία της ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε., είτε με ιδιωτικά οχήματα.

Σύμφωνα με όσα ομόφωνα είχαν υποστηρίξει τα Δημοτικά Συμβούλια της παρούσας και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ο εν λόγω χώρος έπρεπε αγοραστεί και να διαμορφωθεί, ώστε οι μαθητές να προσέρχονται στο σχολείο, αλλά και να αναχωρούν από αυτό, με ασφάλεια και σαφώς υπό την επίβλεψη εκπαιδευτικών.

Στη λογική των ανωτέρω, αλλά και με φόντο τα πολλά προβλήματα που είχαν προκύψει κατά καιρούς από τον κυκλοφοριακό πανικό στην είσοδο του σχολικού συγκροτήματος, προχωρά ο διαγωνισμός για τη διαμόρφωση του οικοπέδου, στο οποίο σήμερα βρίσκεται και ο οικίσκος για την προμήθεια πόσιμου νερού, με στόχο την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με την διακήρυξη του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού στις 30 Νοεμβρίου του 2011 θα υπάρξει αποτέλεσμα, ώστε να ακολουθήσει η οριστική ανάδειξη του αναδόχου, ο οποίος θα υλοποιήσει το έργο.

Σε απαντήσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μ. Αληφραγκής εξήγησε πως στον οικοπεδικό χώρο που θα διαμορφωθεί καταλλήλως, θα υπάρξει θέση στάθμευσης για ΑΜΕΑ, ωστόσο τα παιδιά με κινητικά προβλήματα θα μπορούν να εξυπηρετούνται από την είσοδο του σχολείου, στην οποίαν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη ράμπα.

Το μόνο θέμα που παραμένει στο προσκήνιο εύλογα ως απορία είναι αν σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης τα παιδιά θα αφήνονται στον νέο χώρο, ο οποίος θα συνδέεται με το σχολικό συγκρότημα με κλίμακα (σκαλοπάτια).

Αξίζει να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση για τις απαραίτητες διαμορφώσεις ανέρχεται στο ποσό των 501.209,68 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και προέρχεται από χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”.

Καλύτερη εξυπηρέτηση της σχολικής κοινότητας

Ειδικότερα και σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του διαγωνισμού, οι στόχοι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από τη διαμόρφωση του οικοπέδου είναι οι ακόλουθοι: α. Να εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι μαθητές και οι συνοδοί τους κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους στους χώρους του νέου διδακτηρίου. β. Να αποσυμφορηθεί κατά μεγάλο ποσοστό ο κυκλοφοριακός φόρτος του δρόμου που οδηγεί στο υπάρχον κτίριο, ο οποίος σε σχέση με τη γεωμετρία του και το γεγονός ότι οδηγεί σε αδιέξοδο είναι τεράστιος κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης και γ. Να διευκολύνει την προσέλευση των μαθητών που προσεγγίζουν το σχολείο χρησιμοποιώντας λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή μισθωμένα σχολικά λεωφορεία μειώνοντας τον χρόνο προσέγγισης στο σχολείο και αυξάνοντας παράλληλα και την ασφάλεια.

Απαραίτητες εργασίες

Η μελέτη του έργου αφορά στην εκτέλεση των εξής εργασιών: 1. Γενικές εκσκαφές για τη διαμόρφωση του ακινήτου. 2. Κατασκευή τοιχίων υποστήριξης πρανών. 3. Κατασκευή κλίμακας που οδηγεί σε υπάρχουσα λιθόστρωτη κλιμακωτή οδό στην οποία έχει πρόσωπο το νέο σχολικό συγκρότημα. 4. Κατασκευή χώρου αναμονής και προστασίας από τις καιρικές συνθήκες των μικρών μαθητών. 5. Καθαίρεση του υπάρχοντος οικίσκου πόσιμου νερού και κατασκευή νέου, προκειμένου να είναι δυνατή η πλήρης εκμετάλλευση του χώρου. 6. Ασφαλτόστρωση του χώρου προκειμένου να προσεγγίζει το λεωφορείο και οι συνοδοί των μικρών μαθητών. 7. Δημιουργία πέντε θέσεων στάθμευσης εντός του ακινήτου με μία εξ αυτών για χρήση από ΑΜΕΑ. 8. Κατασκευή πεζοδρομίων μπροστά και απέναντι από τον χώρο. 9. Ηλεκτροφωτισμός του χώρου. 10. Φυτεύσεις. 11. Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού. 12. Κατασκευή δικτύου απορροής των όμβριων υδάτων. 13. Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

Πρέπει να διευκρινισθεί, πως, σύμφωνα με το περιεχόμενό της, “ο οικίσκος για το πόσιμο νερό θα καθαιρεθεί και θα κατασκευαστεί νέος σε άλλη θέση”.

Μ. Αληφραγκής: Ένα απαραίτητο έργο

Αναφορικά με τα ανωτέρω, ρωτήθηκε ο κ. Αληφραγκής ο οποίος αρχικά απάντησε στην ερώτηση αν η εν λόγω διαμόρφωση προωθείται για την εξυπηρέτηση του συνόλου των μαθητών και μάλιστα με ασφάλεια. “Αυτό το οικόπεδο αγοράστηκε και θα διαμορφωθεί ακριβώς γι αυτόν τον λόγο. Για τη μεγαλύτερη ασφάλεια των μαθητών. Θα διαμορφωθούν χώροι για τα λεωφορεία, για ΑΜΕΑ, ενώ θα μπει αστικός εξοπλισμός, στέγαστρο για τους μαθητές για τις ώρες αναμονής κατά τη διάρκεια ημερών με βροχές, ενώ θα διαμορφωθούν και σκαλοπάτια, σε συνέχεια της κλίμακας που υπάρχει και οδηγεί στο σχολείο” δήλωσε σε απόλυτο τόνο, σημειώνοντας ακόμη πως επί της ουσίας “θα γίνει ένας χώρος άφιξης και αναχώρησης των μαθητών για το Σχολείο της Βάρης και θα λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα μετά και το κλείσιμο του χώρου της Εκκλησίας που αποφάσισε το Ενοριακό Συμβούλιο”.

Στην ερώτηση για την μετακίνηση των ΑΜΕΑ στο σχολείο καθώς μεσολαβεί κλίμακα, ο ίδιος υπήρξε σαφής με φόντο και τη στέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου στο ίδιο σχολικό συγκρότημα.

“Επειδή εκεί στεγάζεται και το Ειδικό Νηπιαγωγείο, σαφώς κάποιοι γονείς θα μεταφέρουν παιδιά με κινητικά προβλήματα. Τα οχήματά τους, αφού αφήσουν τα παιδιά στο σχολείο, θα μπορούν να τα σταθμεύουν σε αυτόν τον νέο χώρο. Και γενικά για τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, θα υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης” σχολίασε γενικά, ενώ ακολούθως διευκρίνισε πως, για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα “υπάρχει πρόσβαση και από την επάνω πλευρά”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “Έχουμε κάνει διαπλάτυνση του δρόμου και στην είσοδο υπάρχει πρόσβαση. Μπορεί δηλαδή να εξυπηρετηθεί στον χώρο του σχολείου μικρό λεωφορείο ή ασθενοφόρο. Επίσης, υπάρχει στο σχολείο ασανσέρ. Άρα, υπάρχει πρόβλεψη και κυρίως επειδή στο κτίριο λειτουργεί πλέον και το Ειδικό Νηπιαγωγείο”.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κλείνοντας τις δηλώσεις του, εξήγησε πως, “είναι ένα έργο σημαντικό που θα αναβαθμίσει πολύ το Δημοτικό Σχολείο Βάρης Μάννα. Είναι ένα έργο που κυνήγησε η Τεχνική Υπηρεσία και προχωρά σε συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή, η οποία ενέκρινε το κονδύλι ύψους 500 χιλ. ευρώ για τη διαμόρφωσή του”.