Ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για την προμήθεια και τοποθέτηση νέων συστημάτων βυθιζόμενων κάδων σε Ερμούπολη και χωριά

Αποδίδει και επεκτείνεται το νέο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων

Η καλή πρακτική των συστημάτων βυθιζόμενων κάδων στην Ερμούπολη αποτελεί τον “μπούσουλα” για όλο το υπόλοιπο νησί στο κομμάτι της αποκομιδής απορριμμάτων και ανακύκλωσης, καθώς η Σύρος φιλοδοξεί να περάσει σε μία νέα “εποχή” για την προστασία του περιβάλλοντος και τη φροντίδα του δημόσιου χώρου.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή μετά από τα επιτυχημένα παραδείγματα λειτουργίας των συστημάτων υπόγειων κάδων στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, όπως και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, “τρέχει” τον σχεδιασμό επέκτασης του συστήματος και στο υπόλοιπο νησί, δίνοντας έμφαση στα σημεία και τις περιοχές που σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Αγγελική Πρίντεζη μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στα σημεία τοποθέτησης νέων συστημάτων βυθιζόμενων κάδων – σε Ερμούπολη και χωριά. Την ίδια ώρα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης γνωστοποίησε τις κινήσεις του Δήμου όσον αφορά στην οικονομική κάλυψη των απαραίτητων προμηθειών.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως τα τρία συστήματα βυθιζόμενων κάδων τοποθετήθηκαν στην Ερμούπολη τον Νοέμβριο του 2022 και έκτοτε, τα σημεία της παραλιακής ζώνης και του 2ου Δημοτικού έχουν “λυτρωθεί” από την κατάσταση που διαμορφωνόταν μέχρι τότε, δηλαδή την ύπαρξη “λοφίσκων” με απορρίμματα στον δρόμο και έξω από τους απλούς κάδους.

Τα επόμενα βήματα

“Αφού είδαμε στην πράξη τη λειτουργία των συστημάτων βυθιζόμενων κάδων στην Ερμούπολη και το πόσο βοηθούν στη βελτίωση της κατάστασης γενικότερα με το θέμα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να προχωρήσει και να επεκτείνει αυτή την πρακτική σε όλο το νησί”, ξεκαθαρίζει η αντιδήμαρχος Καθαριότητας πρωτίστως, σημειώνοντας πως ο σχεδιασμός υπάρχει και συνοδεύεται από ενέργειες για κάλυψη βασικών αναγκών στο πεδίο της Καθαριότητας.

“Αυτό μπορεί να γίνει με ιδίους πόρους όταν υπάρχει η δυνατότητα και με χρηματοδοτικά προγράμματα, όταν “τρέχουν” χρηματοδοτήσεις. Η πρόθεσή μας είναι ξεκάθαρη να τοποθετήσουμε κι άλλα συστήματα σε θέσεις και περιοχές που σήμερα διαπιστώνονται προβλήματα από τη διάθεση των οικιακών απορριμμάτων”, πρόσθεσε, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα σημεία που θα προκριθούν για τοποθέτηση συστημάτων.

Αρχικά εστίασε την αναφορά της στα χωριά, επισημαίνοντας τα εξής: “Θα θέλαμε να τοποθετηθούν βυθιζόμενοι κάδοι σε όλο το νησί. Μιλώντας για την περιφέρεια και τα χωριά της Σύρου, να πω ότι θα επιθυμούσαμε να βάλουμε συστήματα στο Κίνι στην πλευρά του parking, πάνω από την παραλία, στο σημείο που υπάρχει σήμερα η χημική τουαλέτα. Και εκεί υπάρχουν προβλήματα, ενώ η περιοχή αναπτύσσεται τουριστικά και ο όγκος των απορριμμάτων είναι μεγάλος. Ακόμη θέλουμε να προκρίνουμε το χωριό του Γαλησσά και να τοποθετήσουμε βυθιζόμενους κάδους απέναντι από το ξενοδοχείο Benois που σήμερα υπάρχουν κάδοι. Εστιάζουμε στο κέντρο της παραλίας στο ύψος του δρόμου, καθώς με τον αέρα τα απορρίμματα διαχέονται παντού και στο οικόπεδο της Κτηματικής. Η τοποθέτηση θα γίνει σε δημόσιο χώρο, όχι σε οικόπεδα. Επιπλέον, μεριμνούμε και για τον Φοίνικα, αρχικά στο λιμανάκι, στο αλιευτικό καταφύγιο και αργότερα στην παραλιακή ζώνη από την πλευρά που είναι σήμερα η ανακύκλωση και αποκομιδής, στη θέση Ψαχνό”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και σε δεύτερο επίπεδο, για τα χωριά, πρόσθεσε τα ακόλουθα: “Θα θέλαμε να τοποθετήσουμε σύστημα και στο αλιευτικό καταφύγιο της Ποσειδωνίας και στη Βάρη, ώστε να καταργηθεί ο χώρος αποκομιδής στο parking της ΔΕΥΑΣ. Να μεταφερθούν οι κάδοι πιο κοντά στις επιχειρήσεις και σαφώς να βελτιωθεί η εικόνα στον χώρο στάθμευσης με τη νέα τεχνολογία των κάδων. Ακόμη, σταδιακά θα πρέπει να υπάρξουν συστήματα και σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Σύρου, όπως ενδεικτικά και στην Αζόλιμνο, αλλά και εντός των οικισμών στα χωριά”.

Παρακάτω μίλησε για τις ανάγκες στην Ερμούπολη, εστιάζοντας κυρίως στα Πευκάκια και στην περιοχή των Τριών Ιεραρχών.

“Όσον αφορά την Ερμούπολη και τις ευρύτερες περιοχές, κύριο μέλημά μας είναι να τοποθετηθεί σύστημα βυθιζόμενων κάδων στα Πευκάκια που υπάρχει η παιδική χαρά, ο χώρος πρασίνου και τόσα σπίτια, αλλά και σε γειτονιές της Ερμούπολης με υψηλή συγκέντρωση απορριμμάτων ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση, όπως και στους τρεις Ιεράρχες. Αποτυπώνουμε τις ανάγκες πάντα και σε συνεργασία και με τους οδηγούς των οχημάτων της Καθαριότητας που βλέπουν τι γίνεται μέσα στην πόλη και ξέρουν τι συμβαίνει”, σχολίασε χαρακτηριστικά, κάνοντας μνεία και σε άλλα σημεία που στον σχεδιασμό θα ακολουθήσουν. “Υπάρχουν θέματα και στην περιοχή στη θέση Κύματα, όπως και στο parking του Σκλαβενίτη, αλλά και στα ΚΤΕΛ. Είναι προτάσεις της Υπηρεσίας και αυτές, αλλά προτεραιότητα θα δοθεί στις γειτονιές. Μέλημά μας είναι να επεκτείνουμε τη νέα τεχνολογία σε όλη τη Σύρο”, υποστήριξε η κ. Πρίντεζη, λέγοντας τέλος πως το “πέρασμα” σε μία νέα εποχή στο κομμάτι της αποκομιδής, ουσιαστικά φέρνει όφελος στην “τσέπη” του δημότη.

“Όλα εξαρτώνται από τα χρήματα που θα έχει ο Δήμος και η φροντίδα μας είναι να βελτιώνεται η κατάσταση για τις περιοχές, για τους ανθρώπους της Καθαριότητας και φυσικά για τους δημότες. Αν προσέξουμε, τότε μειώνεται και το κόστος. Με χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες σε κάθε επίπεδο”, ανέφερε, εξηγώντας τα εξής: “Για παράδειγμα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. Προ των βυθιζόμενων κάδων, η αποκομιδή γινόταν δύο φορές. Σήμερα μία, με εξαίρεση τις περιόδους της υψηλής σεζόν. Η εποχή “αλλάζει”, οφείλουμε να “τρέξουμε””, επανέλαβε η ίδια, λέγοντας μάλιστα πως τις καλές πρακτικές θα πρέπει να τις συνεχίσει και η επόμενη Δημοτική Αρχή. “Είναι μία πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει και η επόμενη Δημοτική Αρχή, όποια κι αν είναι. Ο Δήμος έχει συνέχεια και οι καλές πρακτικές και δράσεις δεν θα πρέπει να εγκαταλείπονται”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Με ίδιους πόρους και από χρηματοδοτικά προγράμματα

Όσον αφορά στην εξασφάλιση χρημάτων, ο Γιάννης Πιταούλης γνωστοποίησε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής. “Ο Δήμος έκανε την προμήθεια των υπόγειων κάδων και έκανε μία πρώτη προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος αποκομιδής. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί και τα δύο σημεία πάνε αρκετά καλά και αποδίδουν τα συστήματα”, παρατήρησε αρχικά, σημειώνοντας ακόμη πως, στον προϋπολογισμό έχει εξασφαλιστεί ένα μεγάλο ποσό για προμήθεια νέων συστημάτων.

“Έχουμε κάνει δύο ενέργειες. Η πρώτη είναι πως έχουμε εντάξει στον δημοτικό προϋπολογισμό κονδύλι ύψους 250 χιλ. ευρώ για την προμήθεια συστημάτων βυθιζόμενων κάδων”, ανέφερε σχετικά, υπογραμμίζοντας πως παράλληλα, “έχουμε μία ιεράρχηση για την πόλη, δηλαδή για τα σημεία τα πιο δύσκολα, στα οποία ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να τοποθετηθεί και να συνεισφέρει. Εξετάζουμε πάντα και το αν μπορεί ένα τέτοιο σύστημα να τοποθετηθεί”.

Επιπλέον, γνωστοποίησε και τις κρούσεις του Δήμου στο κεντρικό κράτος για αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

“Σε οικονομικό επίπεδο η πρώτη κίνηση είναι ότι έχουμε στον προϋπολογισμό αυτά τα 250 χιλ. ευρώ, όμως παράλληλα, επειδή πρόκειται για ιδίους πόρους εξετάζουμε την πορεία των εσόδων. Αν τα έσοδά μας κινηθούν ικανοποιητικά, θα δούμε τις προμήθειες. Η δεύτερη προσπάθεια είναι ότι έχουμε υποβάλλει εδώ και αρκετό καιρό πρόταση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Εκτιμώ βέβαια πως όσο βρισκόμαστε σε προεκλογικό διάστημα, δύσκολα θα δούμε κάποια έγκριση χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα”. Διευκρίνισε δε, πως, με αυτές τις χρηματοδοτήσεις, “μιλάμε για τρία συστήματα στο πρόγραμμα, όπως αντίστοιχα και με τα χρήματα του Δήμου, για τρία συστήματα”.

Ο κ. Πιταούλης έκλεισε την ενημέρωσή του, γνωστοποιώντας και την προσπάθεια του Δήμου για το Πράσινο Ταμείο. “Τέλος, παρακολουθούμε και τις προτάσεις του Πράσινου Ταμείου – από το οποίο χρηματοδοτήθηκε η πρώτη μας προμήθεια – για να κάνουμε κρούση σχετικά”, σημείωσε, λέγοντας τέλος, πως, “σε αυτό είδαμε ότι επιχορηγείται η προμήθεια υπόγειων κάδων αλλά με σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό. Θα το προσπαθήσουμε”.