Με νέα δεδομένα προχωρά στη διάθεση του χώρου προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

“Φουρτούνα” για την αξιοποίηση του πολιτιστικού χώρου στα Χρούσσα

Τρίμηνη παραχώρηση με αντίτιμο βάσει νόμου και επανεξέταση της συνεργασίας το αμέσως προσεχές διάστημα

Σε απόλυτα νόμιμο πλαίσιο εντάσσει την αξιοποίηση του πολιτιστικού χώρου στα Χρούσσα (πρώην Δημοτικό Σχολείο) ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αποφασίζοντας να τον παραχωρήσει για διάστημα τριμήνου στον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής, με αντίτιμο 300 ευρώ, ώστε να μπορεί να υλοποιήσει τις προγραμματισμένες και ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις του για το φετινό καλοκαίρι.

Η απόφαση ελήφθη σε συνέχεια αιτήματος του Συλλόγου για συνέχιση της δωρεάν παραχώρησης όπως γινόταν επί σειρά ετών, ωστόσο, καταγγελίες που ήρθαν στη διάθεση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από υπαρκτά(;) πρόσωπα, έκαναν λόγο για πραγματοποίηση και κοινωνικών εκδηλώσεων όπως γάμων, από τις οποίες ο Σύλλογος και ο πρόεδρός του, Νίκος Κοντιζάς εισπράττουν χρήματα και έσοδα, την ίδια στιγμή, που η δωρεάν παραχώρηση δημοτικού ακινήτου, δεν επιτρέπει κερδοσκοπική δραστηριότητα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αν και υποστήριξε πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος στα Χρούσσα συνεισφέρει σημαντικά στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με σημαντικές εκδηλώσεις που υποδέχεται στον χώρο, ωστόσο τόνισε θα πρέπει να περιορίζεται σε αυτή τη δραστηριότητα, υπερψηφίζοντας την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη. Δηλαδή τρίμηνη παραχώρηση έναντι 300 ευρώ ανά μήνα, έως ότου επανεξεταστεί ο τρόπος αξιοποίησης του όμορφου χώρου.

Πρέπει να σημειωθεί πως το θέμα προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ μελών της Δημοτικής Αρχής και της μείζονος μειοψηφίας, καθώς στην εισήγηση εντάχθηκαν καταγγελίες που στοχοποιούσαν τον τρόπο που λειτουργεί ο Σύλλογος και ο πρόεδρός του (κέρδος και οικονομικό όφελος), χωρίς να υπάρχει η βεβαιότητα και η τεκμηρίωση πως αυτές προέρχονται από πραγματικά πρόσωπα και δεν είναι κατασκευασμένες από πλευρές που θέλουν να βλάψουν τον Σύλλογο.

Μάλιστα η δημοτική σύμβουλος της παράταξης του Αλέξη Αθανασίου, Θωμαή Μενδρικού αρχικά ανέφερε πως αυτές προέρχονται από μέλος της Δημοτικής Αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας αμέσως μετά συγγνώμη προς τους συναδέλφους της, αφού ο πρόεδρος, Γιάννης Κεράνης την προκάλεσε να κατονομάσει το πρόσωπο. Προφανώς η ίδια υπονόησε πως αυτές προήλθαν από μέλος της παράταξης της Δημοτικής Αρχής που δεν συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση παρούσα ήταν και η πρόεδρος της Κοινότητας των Χρούσσων, Ανθούλα Ξενάκη, η οποία υπογράμμισε πως θα πρέπει με φόντο και τις καταγγελίες, - τις οποίες στο έγγραφό της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζει “βάσιμες” -, ο Πολιτιστικός Σύλλογος να περιοριστεί στον χώρο του πρώην Σχολείου και ο υπόλοιπος ανοικτός χώρος να δημοπρατηθεί.

Νόμιμη και σωστή διαχείριση του χώρου

Ειδικότερα, μετά από την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, τοποθετήθηκαν αρκετοί αιρετοί, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας υπήρξε σαφής ως προς τη στάση της Δημοτικής Αρχής. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, όλοι αναγνωρίζουν πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει προσφέρει σημαντικό πολιτιστικό έργο στο νησί, αφού σε ετήσια βάση υποδέχεται στον χώρο που δραστηριοποιείται πολύ σπουδαίες εκδηλώσεις, παραστάσεις και συναυλίες. Ωστόσο, με αφορμή τις καταγγελίες, ο Δήμος οφείλει να υπερασπιστεί τον ρόλο του και τη φήμη του, γιατί εύκολα κάποιος μπορεί να τον κατηγορήσει για παρατυπίες και για είσπραξη χρημάτων, αν στον χώρο πραγματοποιούνται και κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, τραπέζια βαπτίσεων κ.α.. Σε απόλυτο τόνο συμφώνησαν με τον δήμαρχο αρκετά μέλη της Δημοτικής Αρχής, ενώ τη νομοθεσία για τη δυνατότητα τρίμηνης παραχώρησης μόνο για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εξήγησε και ανέλυσε ο Γιάννης Πιταούλης.

Επίσης, σε ανάλογο ύφος και η δημοτική σύμβουλος, Κανδιώ Μαραγκού εξήγησε πως ο Δήμος οφείλει να είναι προσεκτικός και σωστός σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας του, γιατί σε τελική ανάλυση μπορεί να κατηγορηθεί και για πρόκληση αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς στο νησί υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αναλόγως και αναλαμβάνουν διοργανώσεις γάμων κ.α.. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, ο κ. Πιταούλης έφερε την πρόταση της τρίμηνης παραχώρησης ορθά, καθώς αυτό επιτρέπει η νομοθεσία και προσεχώς θα υπάρξει εκ νέου συζήτηση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο για τον τρόπο αξιοποίησης του χώρου.

Και η ίδια ξεκαθάρισε πως ο Δήμος αναγνωρίζει το πολύτιμο έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου, το οποίο άλλωστε εντάσσεται και στο πρόγραμμα “Σύρος Πολιτισμός 2023”. Επιπλέον, ο Γιάννης Κεράνης ξεκαθάρισε πως ο Δήμος οφείλει να είναι προσεκτικός για να μην κατηγορηθεί ότι εισπράττει χρήματα από κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ενστάσεις για τις… καταγγελίες

Από την πλευρά της, η μείζονα αντιπολίτευση, αν και υπερψήφισε την εισήγηση του Γιάννη Πιταούλη, ωστόσο, ξεκαθάρισε σε πιο συναισθηματικό τόνο, πως, ο Δήμος όφειλε να μην έφερνε προς συζήτηση τις καταγγελίες, αφού δεν προέρχονται από υπαρκτά πρόσωπα. Ενδεικτικά, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Δούναβης, όπως και η δημοτική σύμβουλος, Θωμαή Μενδρινού τόνισαν πως αναζήτησαν τα ονόματα που φέρουν οι καταγγελίες αλλά διαπίστωσαν πως δεν υπάρχουν.

Ειδικότερα, η κ. Μενδρινού δε, διαφώνησε κάθετα με το σενάριο δημοπράτησης του χώρου μελλοντικά, υποστηρίζοντας πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής θα πρέπει να παραμείνει στον χώρο και να δραστηριοποιείται όπως πράττει επί πολλά έτη.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και ο Αλέξης Αθανασίου αναγνώρισε το έργο του Συλλόγου, κάνοντας κριτική προς τη Δημοτική Αρχή και κυρίως προς την Κανδιώ Μαραγκού για όσα ανέφερε, ενώ τέλος η δημοτική σύμβουλος, Ρόζα Ξανθάκη υποστήριξε πως ο Νίκος Κοντιζάς και ο Σύλλογος έχουν αναπτύξει ένα αξιόλογο έργο που έχει αποτελέσει “φάρος” για άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους στη Σύρο.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου, Νικόλας Καΐλης υπήρξε επιφυλακτικός ως προς τη συζήτηση του θέματος, καθώς ξεκαθάρισε πως οι καταγγελίες που χαρακτηρίστηκαν από κάποιες πλευρές αβάσιμες, ενσωματώθηκαν τελικά στην εισήγηση.

Ένας Σύλλογος με έργο και προσφορά

Την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο συζητήθηκε το θέμα εξέφρασε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων, Νίκος Κοντιζάς, ο οποίος σημείωσε πως στοχοποιείται και ο ίδιος και ο Σύλλογος με αυτές τις καταγγελίες, την ίδια στιγμή που επί πολλά έτη έχει υπάρξει τόσο μεγάλη προσπάθεια για τη βελτίωση και αναβάθμιση του χώρου αλλά και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται εκεί.

Εξήγησε μάλιστα πως με όλα τα παραπάνω και τις καθυστερήσεις, είχαν μείνει πίσω οι κρατήσεις για εισιτήρια αναφορικά με τη μεθαυριανή συναυλία του Παντελή Θαλασσινού, ενώ ακόμη ο Σύλλογος για φέτος το καλοκαίρι έχει άλλες έντεκα περίπου προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Ο κ. Κοντιζάς ανέπτυξε τη δική του επιχειρηματολογία για την πορεία του Συλλόγου, υπερασπιζόμενος φυσικά πως θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει πολιτιστικό έργο στον συγκεκριμένο χώρο.