Επιτακτική η ανάγκη δρομολόγησης λύσεων για τους αθλητές του μπάσκετ στη Σύρο, με φόντο το κλειστό γήπεδο “κουφάρι” που οδεύει προς κατεδάφιση

Ανύπαρκτες υποδομές “φρενάρουν” μπασκετικά ταλέντα

Ο πρόεδρος του Άρη Σύρου, Αντώνης Βαρθαλίτης μιλάει με αφορμή τη διάκριση αθλητή στη Μικτή Κρήτης – Κυκλάδων

Λύση για τη διεξαγωγή προπονήσεων σε σκεπασμένο γήπεδο μπάσκετ μέχρι την ανέγερση νέας κλειστής υποδομής στο Αθλητικό Κέντρο διεκδικούν οι αθλητές και οι ομάδες της Σύρου, καθώς η χειμερινή περίοδος φέρνει στο προσκήνιο ξανά, τη δυσάρεστη κατάσταση του να προπονούνται μικροί και μεγάλοι σε ακατάλληλες συνθήκες και εκτεθειμένοι στην κακοκαιρία και τη βροχή.

Η πρόσφατη διάκριση και συμμετοχή του αθλητή Στέλιου Χρυσαφίδη της ομάδας Άρη Σύρου στη Μικτή Κρήτης – Κυκλάδων αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος, Αντώνης Βαρθαλίτης, καθώς αποδεικνύει πως η ομάδα κάνει καλή δουλειά και οι αθλητές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, παρά τις ανύπαρκτες(!) υποδομές για το μπάσκετ στη Σύρο.

Το γήπεδο της Α΄ Κλειστής Αίθουσας που παραμένει πλέον “κουφάρι” και θα κατεδαφιστεί προσεχώς - μετά από μία εργολαβία που έμεινε στη μέση και έφερε στην επιφάνεια επιπλέον σοβαρά προβλήματα -, έχει οδηγήσει αθλητές και προπονητές στα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ. Αυτή η κατάσταση προκαλεί σταδιακά αποχώρηση νέων, οι οποίοι αποθαρρύνονται λόγω συνθηκών, παρά την αγάπη τους για το άθλημα και την επιθυμία τους για διακρίσεις. Πρέπει να αναφερθεί μάλιστα πως δεν είναι λίγες οι φορές που τραυματίζονται καθώς δεν προπονούνται σε παρκέ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραμονή τους στο χώρο του μπάσκετ, αλλά και τη σταθερή εξέλιξή τους.

Για όλα τα παραπάνω, καθώς και για την πρόθεση της ομάδας, των προπονητών και των αθλητών να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια, στην περίπτωση που δεν δρομολογηθεί και δεν υπάρξει λύση από την αρχή της επόμενης αγωνιστικής σεζόν, ώστε να προπονούνται τα παιδιά σε ένα στεγασμένο γήπεδο μπάσκετ, μιλάει αναλυτικά ο πρόεδρος του Άρη Σύρου, Αντώνης Βαρθαλίτης. Από την πλευρά του, εξηγεί πως η σημερινή κατάσταση δεν θα επιτραπεί να “διαιωνιστεί”.

Διακρίσεις που τιμούν τη μπασκετική “οικογένεια” των Κυκλάδων

Για την εξέλιξη νέων στο μπάσκετ και τη διάκριση αθλητών που τιμούν τη μπασκετική “οικογένεια" της Σύρου αλλά και των Κυκλάδων, μίλησε αρχικά ο πρόεδρος, επισημαίνοντας πως αυτές οι θετικές εξελίξεις αποκτούν μεγαλύτερη αξία, κυρίως όταν  προκύπτουν σε αντίξοες συνθήκες.

“Πρόσφατα είχαμε την κλήση του αθλητή μας, Στέλιου Χρυσαφίδη στο κλιμάκιο της Μικτής Κρήτης – Κυκλάδων. Είναι μία πολύ σημαντική διάκριση γιατί παίκτης μας σε Μικτή Κυκλάδων – που είναι μόνο οι Κυκλάδες - είχε να γίνει καιρό και η τελευταία φορά ήταν προ 7 – 8 ετών. Κι εμείς, δεν είχαμε ποτέ κλήση αθλητή. Σήμερα, μιλάμε για Μικτή Κρήτης – Κυκλάδων και τα πράγματα είναι και πολύ πιο ανταγωνιστικά στα πρωταθλήματα, οπότε η κλήση του και η συμμετοχή του στους αγώνες δείχνει ότι γίνεται μία πολύ καλή δουλειά στα τμήματα των υποδομών, παρόλο που δεν έχουμε τις εγκαταστάσεις που χρειαζόμαστε για να δουλέψουν σωστά τα παιδιά”, σχολίασε αρχικά, λέγοντας πως δυστυχώς, οι συνθήκες που υπάρχουν στην πρωτεύουσα του νησιού, θέτουν εμπόδια στην εξέλιξη νέων.

“Ο συγκεκριμένος αθλητής μας, όπως και πολλοί άλλοι αθλητές, σε μία κλειστή αίθουσα μπάσκετ, με περισσότερες ώρες προπονήσεων και πιο φυσιολογικές συνθήκες, θα μπορούσε να είναι σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο και να είχε και μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής”, συμπλήρωσε ο κ. Βαρθαλίτης, περιγράφοντας τα δεδομένα για τους αθλητές στο νησί.

Ερωτηθείς αν η ανυπαρξία κλειστού γηπέδου “φρενάρει” την εξέλιξη νέων, υπήρξε απόλυτα σαφής: “Πάρα πολύ. Εμείς πήραμε το πρωτάθλημα των ανδρών πέρυσι στις Κυκλάδες. Πήγαμε στα μπαράζ, δεν τα καταφέραμε και όλο αυτό επειδή είχαμε έλλειψη προπονήσεων. Η ύπαρξη ενός κλειστού γηπέδου θα μας βοηθούσε περισσότερο στο να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και να διεκδικούσαμε και μία θέση Γ΄ εθνική”.

Προπονήσεις σε ανοικτά γήπεδα με βροχή

Περιγράφοντας τις συνθήκες στις οποίες καλούνται οι αθλητές σήμερα να προπονηθούν, ο κ. Βαρθαλίτης επισημαίνει τα εξής: “Ξεκινήσαμε τη σεζόν και ο Σεπτέμβρης, ο Οκτώβρης, ο Νοέμβρης μας πήγαν πάρα πολύ καλά από άποψη καιρικών συνθηκών και βροχών. Από εκεί και μετά, άρχισαν τα προβλήματα. Οι προπονήσεις σήμερα γίνονται στα ανοιχτά γήπεδα του Αθλητικού Κέντρου στην Ερμούπολη και εμείς χρησιμοποιούμε και το γήπεδο μπάσκετ του Πάγου που έχει φτιαχτεί για να κάνουμε τις έξτρα προπονήσεις. Είμαστε δύο Σωματεία, εμείς ο Άρης Σύρου και ο Α.Ο. Ερμούπολης, οπότε δεν μας φτάνει ένα γήπεδο. Υπάρχει υγρασία εκεί και κρύο και τον χειμώνα η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και πέντε βαθμούς. Τα παιδιά προπονούνται με δυσκολία και παρόλα αυτά έρχονται όσο μπορούν”.

Αποχωρούν και αποθαρρύνονται αθλητές

Στην ερώτηση αν απομακρύνονται ή και αν αποθαρρύνονται αθλητές και άρα, αποχωρούν από το μπάσκετ, επιλέγοντας άλλο άθλημα, ο πρόεδρος σημείωσε: “Θα σας πω το εξής. Παλαιότερα, οι δύο ομάδες της Σύρου (Α.Ο. Ερμούπολης και Άρης Σύρου) αριθμούσαν περίπου 350 αθλητές όλων των ηλικιών. Τώρα, αμφιβάλλω αν είναι πάνω από 120. Εμείς έχουμε καταλήξει να έχουμε 60 αθλητές και ο Α.Ο. Ερμούπολης να έχεις άλλους 60-70. Είμαστε 120 με 130 αθλητές και έχουμε χάσει περίπου 200 παιδιά”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “οι γονείς μας μεταφέρουν την αγωνία και τα παράπονά τους και μας πιέζουν συνεχώς και για το κλειστό γήπεδο”.

Άμεση λύση με στεγασμένο προπονητήριο στον Πάγο

Ερωτηθείς, ποια είναι η άμεση λύση που ζητούν οι ομάδες, ανέφερε πως θέλουν ένα στεγασμένο προπονητήριο. “Η ύπαρξη ενός κλειστού προπονητηρίου έστω – όχι κλειστού γηπέδου για αγώνες – θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Προσπαθούμε να βρούμε μία άμεση λύση έστω ενός προπονητηρίου, σε συζήτηση και με τον νέο δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου και με τον νέο αντιδήμαρχο, Φραγκίσκο Βακόνδιο”, ανέφερε, εξηγώντας πως, “χάνουμε παιδιά. Ξεκινήσαμε με ηλικίες 5 έως 7 ετών με 14 – 15 μικρά παιδιά και έχουμε καταλήξει να έχουμε 7-8. Χάνουμε παιδιά και με το κρύο δεν τα φέρνουν”.

Στην ερώτηση, τι ζητήθηκε από πλευράς Άρη Σύρου προς τη νέα Δημοτική Αρχή, εξήγησε: “Η πιο πρόσφατη κρούση που είχαμε ήταν πριν δύο ημέρες, το Σάββατο στην πίτα μας. Ήρθαν ο κ. Αθανασίου και ο κ. Βακόνδιος. Συζητήσαμε και κατ΄ ιδίαν και μιλήσαμε και με τους γονείς. Για το γήπεδο του ΑΚΔΕ, επειδή δεν έγινε η εργολαβία, αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί. Για να φτιαχτεί ένα νέο γήπεδο, θα χρειαστούν 4-5 χρόνια το λιγότερο. Οπότε, επειδή υπάρχει ανησυχία και ο φόβος είναι ότι από τους 120 αθλητές θα μείνουμε οι ομάδες με 60 όσο περνά ο καιρός, τους ζητήσαμε μία άμεση λύση, η οποία να αρχίσει από τον Σεπτέμβρη του 2024, δηλαδή με τη νέα αγωνιστική σεζόν”.

Γνωστοποίησε δε, πως, από την πλευρά του Δήμου, υποστήριξαν πως, “είναι μία καλή λύση η επιλογή του γηπέδου του Πάγου. Να φτιαχτεί μία σιδηροκατασκευή με ιστιόπανα περιμετρικά, ώστε με δυνατό αέρα να μην υπάρχει πρόβλημα να σκιστεί ή οτιδήποτε άλλο. Είναι μία λύση άμεση και οικονομικά την αντέχει ο Δήμος. Θα χρειαστούν 250 χιλ. ευρώ. Αυτό μας ανέφεραν”. Διευκρίνισε ακόμη πως το σενάριο αξιοποίησης της Β΄ Κλειστής δεν είναι ρεαλιστικό. “Υπήρξε η πρόταση – σκέψη να μπούμε στο γήπεδο του βόλεϊ, αλλά δεν γίνεται γιατί θα υπάρξει πρόβλημα με τις ώρες των προπονήσεων”.

Ίσως κινηθούμε με νομικά μέσα”

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, επεσήμανε πως αυτή η χρονιά είναι η τελευταία που οι αθλητές προπονούνται σε ακατάλληλες συνθήκες και στη βροχή. “Θέλουμε άμεση λύση και φυσικά θέλουμε και διεκδικούμε ένα νέο γήπεδο μπάσκετ. Το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι να δώσουμε λύση από τον Σεπτέμβρη. Πρέπει να δώσουμε ένα κίνητρο στα παιδιά για να κάνουμε τις προπονήσεις μας”, επεσήμανε ο κ. Βαρθαλίτης, ξεκαθαρίζοντας πως αν αυτό δεν γίνει, θα υπάρξει διεκδίκηση με διαφορετικά μέσα. “Αυτός ο χειμώνας είναι και τέλος. Εμείς έτσι το βλέπουμε. Πρέπει να δώσουν λύση επειδή αγαπούν το μπάσκετ αρκετά παιδιά, αλλά ανασταλτικός παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες. Είναι πλέον απαίτησή μας. Δεν μένουμε ξανά έξω και τον επόμενο χειμώνα, αν δεν έχει δοθεί λύση θα κινηθούμε διαφορετικά. Ίσως με νομικά μέσα. Δεν πρόκειται να δεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση”, υπογράμμισε, διευκρινίζοντας τέλος πως, “δεν έχουμε κανένα προσωπικό θέμα με τη Δημοτική Αρχή ούτε με τον κ. Αθανασίου. Αντιθέτως. Μας ενδιαφέρουν μόνο οι αθλητές μας”.