Σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο και την εταιρεία RECYCOM για άλλα πέντε χρόνια

Ανανεώνει το “ραντεβού” με την ανακύκλωση ρούχων η Σύρος

Στόχος η επέκταση της δράσης με την ανάπτυξη δύο ακόμη σημείων συλλογής

Σε πολύ θετικό τόνο συνεχίζει τη δράση της ανταποδοτικής ανακύκλωσης ρούχων η νυν Δημοτική Αρχή για τη Σύρο, η οποία αποφάσισε να ανανεώσει τη σύμβαση και τη συνεργασία του Δήμου με την εταιρεία RECYCOM για άλλα πέντε χρόνια.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανακύκλωσης, Γιάννης Μαραγκός σταθερός στις προεκλογικές δεσμεύσεις του, επεσήμανε πως θα συνεχίσει τις πετυχημένες δράσεις ανακύκλωσης στο νησί, καθώς έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ευάλωτα μέλη της τοπικής κοινωνίας, ενισχύονται με τρόφιμα ανά περιόδους, μέσω των ποσών που στέλνει η εταιρεία στον Δήμο, με τη μορφή επιταγών.

Η δράση που άρχισε το 2019 επί ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης με πρωτοβουλία της Αγγελικής Πρίντεζη, φαίνεται πως έχει “ριζώσει” στις συνειδήσεις των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι σταθερά ανακυκλώνουν ρούχα, λευκά είδη και παπούτσια, με αποτέλεσμα να έχουν σταλεί μεγάλες ποσότητες προς ανακύκλωση όλα αυτά τα χρόνια, δίνοντας ένα περιθώριο “ανάσας” στον ΧΥΤΑ Σύρου.

Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ο Γιάννης Μαραγκός, εστίασε στη δράση κατά την τρέχουσα νέα θητεία, γνωστοποιώντας πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει δύο αποστολές των 14 τόνων συνολικά ενώ συνεχίζεται η συλλογή ρούχων στους κόκκινους κάδους.

Παράλληλα, επεσήμανε πως στόχος του Δήμου είναι να αναπτύξει δύο ακόμη νέα σημεία συγκέντρωσης, γιατί ο όγκος που αφήνουν οι πολίτες αυξάνεται σημαντικά.

Συνεχίζεται η δράση για άλλα 5 χρόνια

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαραγκός επεσήμανε πως η δράση θα συνεχιστεί για άλλα 5 χρόνια, μετά από σχετική θετική απόφαση που πήρε χθες, η Δημοτική Επιτροπή.

“Ναι προχωράμε στην ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία RECYCOM για πέντε ακόμη έτη. Να πω πως η ανακύκλωση ρούχων πηγαίνει πάρα πολύ καλά στο νησί μας και θέλουμε να συνεχίσουμε. Απόφασή μας είναι να ζητήσουμε και έξτρα κάδους από την εταιρεία ώστε να τοποθετήσουμε και σε άλλα σημεία”, σχολίασε αρχικά, υπενθυμίζοντας τα πρώτα δύο σημεία συγκέντρωσης ρούχων, λευκών ειδών και παπουτσιών στο νησί. “Μέχρι στιγμής έχουμε κόκκινους κάδους στον Φοίνικα και στο δημοτικό parking δίπλα στον Σκλαβενίτη στην Ερμούπολη. Θέλουμε να αναπτύξουμε σίγουρα άλλα δύο σημεία”, πρόσθεσε, εξηγώντας πως, “για τις επιπλέον περιοχές θα το δούμε το επόμενο διάστημα, για το πού θα τους τοποθετήσουμε, ώστε να είναι σημεία προσβάσιμα και εύκολα για τον κόσμο”.

Αποστολή 14 τόνων σε λίγους μήνες

Απαντώντας με στοιχεία για την ανταπόκριση του κόσμου στη δράση, επεσήμανε: “Ο κόσμος ανταποκρίνεται και πηγαίνει πολύ καλά αυτή η δράση. Ήδη μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα έφυγαν γύρω στους 14 τόνους, δηλαδή δύο γεμάτες νταλίκες με ρούχα.

Συγκεκριμένα, στις 24 Απριλίου φορτώσαμε 7.66 τόνους (7.660 κιλά) και στις 23 Μαΐου 6.65 τόνους (6.650 κιλά)”. Ως εκ τούτου, εξήγησε πως, “τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η ανταπόκριση του κόσμου είναι σημαντική και ειδικά στα ρούχα πάμε καλά”.

Αναφορικά με τη διαδικασία της περισυλλογής τους και για τη φύλαξη μέχρι την αποστολή τους, γνωστοποίησε τις κινήσεις του Δήμου.

“Όταν συγκεντρώνουμε τα ρούχα από τους κάδους, έχουμε δύο μεγάλα κοντέινερ στα οποία αποθηκεύουμε τα ρούχα και μόλις γεμίσουν, ενημερώνουμε μεταφορική και τα πηγαίνει στην Αθήνα”, ανέφερε, λέγοντας πως, “στη θητεία μας αυτό μέχρι σήμερα έχει γίνει δύο φορές”.

Εκτίμησε δε, πως, “οι αποστολές θα είναι περίπου πέντε μέσα στον χρόνο, βάσει των προηγούμενων ετών. Θεωρώ ότι τον επόμενο μήνα θα φύγει και άλλη νταλίκα. Προχωράμε καλά”.

Με κοινωνικό πρόσημο

Ο κ. Μαραγκός στάθηκε και στο γεγονός πως η δράση έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. “Είναι θετικό το γεγονός ότι είναι ανταποδοτική η δράση, οπότε λαμβάνουμε και κάποιες επιταγές, οι οποίες πάνε από την εταιρεία στην Κοινωνική Υπηρεσία και διατίθενται προς οικογένειες που έχουν ανάγκη υποστήριξης”, σημείωσε.

Μεταφράζοντας αυτό το ποσό της στήριξης, εξήγησε παρακάτω: “Η πρώτη νταλίκα που είχε φύγει ήταν περίπου 250 ευρώ το ποσό που πήραμε για να μοιραστεί και κάπως αντίστοιχα και μετά θα πάει. Η Κοινωνική Υπηρεσία κρίνει βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που θα διανεμηθούν, σε ποια άτομα”. Ξεκαθάρισε πως, ο Δήμος “εστιάζει σε άτομα που όντως έχουν ανάγκη στήριξης”.

O κόσμος να συνεχίσει με θέρμη

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, ο Γιάννης Μαραγκός επεσήμανε πως η δράση ανακύκλωσης ρούχων φέρνει θετικά αποτελέσματα και για το περιβάλλον. “Εμείς καλούμε τον κόσμο να συνεχίσει να ανταποκρίνεται. Σίγουρα είναι μεγάλος όγκος ρούχων που ευτυχώς, δεν καταλήγουν στον ΧΥΤΑ του νησιού μας. Ακόμη και τα ρούχα που πηγαίνουν στην ΚΑΡΙΤΑΣ και γίνεται διαλογή και από αυτά παίρνουμε και τα πάμε στην ανακύκλωση”, σχολίασε, ενώ τέλος, επεσήμανε πως, ο Δήμος θα συνεχίσει τη δράση με σαφή προσανατολισμό.

“Όσες δράσεις ανακύκλωσης έχουν θετικό πρόσημο τις συνεχίζουμε. Είμαστε στη φάση που θα συσκευάσουμε τα φάρμακα για ανακύκλωση και τις ηλεκτρικές συσκευές και τα τόνερ για να τα στείλουμε και αυτά. Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου, ευχαριστούμε τους πολίτες που συμμετέχουν στη δράση γιατί αυτό έχει όφελος σε πολλά επίπεδα και πρωτίστως στο περιβάλλον”, δήλωσε κατηγορηματικά.