Πανέτοιμη η Σύρος για τη μεγάλη ακαδημαϊκή διοργάνωση
- Τετάρτη, 7 Μαρτίου, 2018 - 06:18
Το περιεχόμενο, οι στόχοι αλλά και οι προσπάθειες διασύνδεσης των εργασιών του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» με το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της νέας «οικοδέσποινάς» του, της Σύρου, παρουσιάστηκαν στο μοναδικό χώρο της Γαλλικής Πρεσβείας, στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεώργιος Καψάλης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ανδρέας Φωτόπουλος, ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ιωάννης Πετρόπουλος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της δημοσιογραφικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και η κ. Μαρία Χούκλη, η οποία θα συμμετέχει ως ομιλήτρια.
Έπειτα, από τρία χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας του στην Άνδρο, το Θερινό Πανεπιστήμιο του 2018 θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από 8 έως 15 Ιουλίου, με τη συνέργεια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Η διοργάνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, σε συνεργασία με το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, ο οποίος και θα παρευρεθεί στη Σύρο για την έναρξη των εργασιών του Πανεπιστημίου και την παρουσίαση του βιβλίου του.
Αλληλεπίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την τοπική κοινωνία
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχαν η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια και Επίκουρος Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη και ο εκδότης (Gutenberg) Γιάννης Μαμάης, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας του προγράμματος θα είναι η ΕΡΤ, η οποία θα μεταδώσει και το τηλεοπτικό σποτ, καθώς και η ημερήσια εφημερίδα των Κυκλάδων «Κοινή Γνώμη».
Στην έναρξη της παρουσίασης, ο κ. Μαμάης προσέφερε στην κ. Τσιτσανούδη-Μαλλίδη ένα λευκό χάρτινο καραβάκι, σαν αυτό που φτιάχνουν τα παιδιά διπλώνοντας περίτεχνα το χαρτί, ως σύμβολο του Θερινού Πανεπιστημίου που ξεκίνησε το «ταξίδι» του πριν από τέσσερα χρόνια.
Πρώτος, πήρε τον λόγο ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, εξέφρασε τη χαρά του για τη σημερινή εκδήλωση και ευχήθηκε «καλό ταξίδι» στη φετινή διοργάνωση του Θερινού Πανεπιστημίου.
Στη συνέχεια, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Καψάλης αναφέρθηκε στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις και στην αλληλεπίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας με τις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Καψάλης μίλησε για τον διαρκή διάλογο μεταξύ γενεών που μένει αλησμόνητος σε εισηγητές και συμμετέχοντες, για την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών σχετικά με τη γλώσσα, τις αξίες και τις αρχές του πολιτισμού. Παράλληλα, υπογράμμισε πως, το θετικό στοιχείο στο Θερινό Πανεπιστήμιο είναι η σύνθεση των ανθρώπων που συμμετέχουν, που έχουν διαφορετικές αφετηρίες και προσεγγίσεις, γεγονός που καθιστά ξεχωριστή τη δυναμική που αναπτύσσεται στην ομάδα. Όσον αφορά τη φετινή διοργάνωση στη Σύρο, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα είναι άξιοι συμπαραστάτες του Θερινού Πανεπιστημίου και ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ιωάννης Πετρόπουλος μίλησε για την ευρεία θεματική, για την ποικιλία προσεγγίσεων, για το πρωτοποριακό και τολμηρό περιεχόμενο που προσφέρει το πρόγραμμα του Θερινού Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ότι αναπόφευκτα θα συνεχίσει να μας απασχολεί το «πάντρεμα» της ελληνικής γλώσσας, με τον πολιτισμό και τον λόγο των Μ.Μ.Ε.
Σημείο αναφοράς για τη Σύρο και για ολόκληρη τη χώρα
Την έμπρακτη και αποφασιστική υποστήριξη του προγράμματος από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης επεσήμανε ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, κάνοντας λόγο για μία ακαδημαϊκή διοργάνωση με μεγάλη εξωστρέφεια και παγκόσμιο βεληνεκές, που αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τον τόπο που την φιλοξενεί, όσο και για ολόκληρη τη χώρα, απευθυνόμενη σε φοιτητές από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, αποφοίτους και επαγγελματίες.
Πρόσθεσε δε, πως η φυσιογνωμία της ταιριάζει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Σύρου, δεδομένου ότι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει διανύσει μία μεγάλη πορεία στα γράμματα, τις τέχνες, το πνεύμα, τη λογοτεχνία και τη μουσική παράδοση. Παράλληλα, το νησί διαθέτει έντονη την παρουσία της ακαδημαϊκής – πανεπιστημιακής κοινότητας, λόγω της λειτουργίας του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, καθώς και την έδρα της νέας Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία ιδρύθηκε με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, τον Νοέμβριο του 2017. Τέλος, διακρίνεται για το πλούσιο και σύγχρονο πολιτιστικό προϊόν του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί ή και να συνδράμει στην ανάπτυξη μιας ακόμη θεματικής μορφής τουρισμού, όπως ο ακαδημαϊκός.
Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο κ. Μαραγκός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διοργάνωση ενός δεύτερου Θερινού Πανεπιστημίου στη Σύρο (Σεπτέμβριος 2018), με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, γεγονός που επιβεβαιώνει τα επιτυχημένα βήματα για την καθιέρωση του νησιού και ως προς αυτόν τον τομέα.
Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους εισηγητές και ιδιαιτέρως τη Διευθύντρια της «Κοινής Γνώμης» Τέτα Βαρλάμη, η οποία είναι υπεύθυνη των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της διασύνδεσης του Θερινού Πανεπιστημίου με τα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου.
Προαγωγή πολιτισμού και ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας
Στις τρεις επιτυχημένες διοργανώσεις του Θερινού Πανεπιστημίου στο νησί της Άνδρου αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης. Όπως τόνισε, «πρόκειται για μία άκρως επιτυχημένη διοργάνωση με μεγάλη απήχηση, που προάγει τον πολιτισμό και αναδεικνύει την ελληνική γλώσσα ως θεματοφύλακα της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας». Αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους εισηγητές και διακεκριμένους επιστήμονες, αλλά και τους συμμετέχοντες στα προγράμματα του Θερινού Πανεπιστημίου, που διεξήχθησαν στην Άνδρο, ο κ. Σουσούδης, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της 4ης διοργάνωσης, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για τα σημαντικά συμπεράσματα για την ελληνική γλώσσα ως φορέα πολιτισμού και ως πολύτιμο εργαλείο των δημοσιογράφων που θα προκύψουν μέσα από αυτές.
Τέλος, η κ. κυρία Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Θερινού Πανεπιστημίου και την καλλιέργεια της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι, το Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης κ.ά. Σημαντικοί υποστηρικτές του εφετινού προγράμματος είναι η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Επίσημη παρουσίαση του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου στη Γαλλική Πρεσβεία Αθηνών
6 Μαρ. 2018 - 21:41 - Θερινές απολαύσεις
17 Ιουλ. 2018 - 6:17 - Ο Λάκης Λαζόπουλος στο 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο
14 Ιουλ. 2018 - 6:09 - “Το λάθος είναι το «σπέρμα» της επόμενης γλωσσικής δομής”
11 Ιουλ. 2018 - 6:17 - Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο
6 Μαρ. 2018 - 23:00