Της Μαρίας Ρώτα

Παγκόσμια έκθεση ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ

  • Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:22
Τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων, που έγιναν τον Ιανουάριο του 1996, τιμώντας τα 100 χρόνια από τότε που έγιναν στην Αθήνα οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896, έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο μια αξιόλογη και σημαντική έκθεση. Σ’ αυτό τον χώρο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θέλησαν οι ειδικοί να παρουσιάσουν και να μάθουν οι Έλληνες οτιδήποτε είχε παρουσιαστεί και τελεστεί κατά την πρώτη Ολυμπιάδα όπως: οι αγώνες ξιφασκίας, αγώνες οπλομαχίας και με ιδιαίτερο τρόπο παρουσιάσει όλων των άλλων. Κάτι πολύ σημαντικό ήταν, (όπως έχουν γράψει πολλοί δημοσιογράφοι), η παρουσίαση μιας παγκόσμιας έκθεσης ολυμπιακών – αθλητικών γραμματοσήμων εκείνης της εποχής που γοήτευσαν Έλληνες και ξένους. Θεωρήθηκαν τα γραμματόσημα σπουδαία τεκμήρια, που σημαίνει αποδεικτικά στοιχεία. Η έκθεση αυτή είχε αρχίσει στις Μαρτίου και τελείωσε στις Απριλίου, καλύπτοντας ακριβώς το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των πρώτων ολυμπιακών αγώνων. Η έκθεση, η παρουσίασή της έγινε στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία”, (όπου φιλοξενήθηκαν πολλοί επίσημοι ξένοι κατά την πρώτη ολυμπιάδα), και περιλάμβανε δύο τμήματα. Το ένα είχε συναγωνιστικό χαρακτήρα και είχαν εκτεθεί σε αυτό περισσότερες από 70 συλλογές ολυμπιακών και αθλητικών γραμματοσήμων από είκοσι χώρες, σε μαι φιλοτελική διαδρομή ενός αιώνα. Ήταν μια σημαντική έκδοση της περίφημης κλασικής ελληνικής σειράς του 1896 ως τις μέρες μας. Εξακολουθούμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι... από το 1996 έως το 2022! Λίγο αργότερα έγινε και άλλη μία έκθεση που είχαν εκτεθεί τεκμήρια σημαντικά, όπως φωτογραφίες, έγγραφα, καρτ ποστάλ, εφημερίδες, περιοδικά με θαυμάσια κείμενα και φωτογραφίες δημοσιογράφων και όχι μόνο. Όλα αυτά τα κείμενα και οι φωτογραφίες που αναφέρονται από τους δημοσιογράφους του 1906 ή 1996 και μετά, στόχος τους είναι να παρουσιάζουν πάντοτε, με ιδιαίτερη τιμή τον πρώτο πρόεδρο της ΔΟΕ Δημήτριο Βικέλα, που χάρη στη δική του πρωτοβουλία που... όταν έγινε η πρόταση στο συνέδριο του Παρισιού το 1894, ανατέθηκε στην Ελλάδα και φυσικά στην Αθήνα η οργάνωση των ολυμπιακών αγώνων του 1896. Αυτή την έκθεση του 1996 είχε οργανώσει το υπουργείο Μεταφορών – Επικοινωνιών, με ομιλητή και παρουσιαστή της έκθεσης τον υφυπουργό κ. Δ. Σαρρή, που παράλληλα ήταν ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Έκθεσης.

Η Ελλάς των Ολυμπιακών Αγώνων 100 χρόνια 1896-1996

Είχε γράψει πολύ παλαιότερα ο Στέλιος Σπεράντζας (1888 – 1962) αξιόλογος ιατρός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ποιητής, είχε μεταφέρει σε γραπτά του κείμενα με τίτλο: “Ο Συριανός Δημήτριος Βικέλας και οι Ολυμπιακοί αγώνες”... τονίζοντας τον επιτυχή ρόλο που διαδραμάτισε στην επαναφορά τους ο Κυκλαδίτης Δημήτριος Βικέλας. Ο Βικέλας, ως πρώτος πρόεδρος της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής 1894-1896 έγραφε προς τον ευρισκόμενο στο Παρίσι πρόεδρο του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου Ιωάννη Φωκιανό, σε ημερομηνία 25 Ιουνίου 1894.: “Οι ολυμπιακοί αγώνες είναι προσέτι και εκδηλώσεις φιλελληνικών αισθημάτων διπλασίων πολυτίμων υπό τας δυσχερείς περιστάσεις τας οποίας διερχόμεθα, είναι δε σύνδεσμος νέος μεταξύ της Ελλάδος και της Ευρώπης...” και ένα απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε στην Αθήνα λίγο αργότερα: “ Οι αγώνες τελούμενοι εις Αθήνας θα έχουν μεγάλην επίδρασιν επί του μέλλοντος του ελληνικού έθνους, διότι αφ’ ενός οι ξένοι που θα εύρουν τους Έλληνες πολύ καλλίτερους από ότι νομίζουν, και αφ’ ετέρου οι αγώνες θα συντελέσουν εις την διάδοσιν των σωματικών ασκήσεων εις την χώρα. Παντός αθλητού η νίκη είτε είναι Έλληνας είτε όχι, τιμά την Ελλάδα και πρέπει με ενθουσιασμό να χαιρετισθή. Ο σκοπός είναι εθνικός και όλοι οι Έλληνες πρέπει να εργασθούν υπέρ αυτού”. Ο δε Γάλλος πρόεδρος Pierre de Coubertin, ο οποίος ήταν ενθουσιασμένος για την ανασύσταση των ολυμπιακών αγώνων, σε μία συνέντευξή του προς το διεθνές συνέδριο που είχε δημιουργηθεί στο Παρίσι τον Ιούνιο του 1894, αφού έπλεξε το εγκώμιο του Δ. Βικέλα, κατέληξε λέγοντας τα τελευταία λόγια του... “ Ο μεν αθλητισμός θα είναι μέγας και εξευγενισμένος, η δε διεθνής νεολαία θα αντλήσει από αυτόν την αγάπη της ειρήνης και τον σεβασμό της ζωής”.

Ολυμπιακός Ύμνος!

Είναι γνωστό ότι οι στίχοι του Ολυμπιακού Ύμνου είναι του Κωστή Παλαμά και η μουσική του Σπύρου Σαμάρα. Ο Ολυμπιακός Ύμνος αντιπροσωπεύει μία ελληνική πρωτοβουλία στην όλη εξέλιξη του ολυμπιακού κινήματος. Μουσική και ποίηση. Ο ολυμπιακός Ύμνος εκτελέστηκε για πρώτη φορά την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων ( Μαρτίου) στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, το Καλλιμάρμαρο. Ο Σαμάρας διηύθυνε μια τεράστια ορχήστρα και χορωδία που συγκροτήθηκε από μουσικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα. Ο ενθουσιασμός των θεατών ήταν μεγάλος. Συγκλονίστηκε η ψυχή των θεατών στον απέραντο χώρο, στην κόχη του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Ετικέτες: