Οι Ακροποδητί γιορτάζουν τη Ζωή και την Τέχνη

Το 2023 αποτελεί μία χρονιά ορόσημο για τους ανθρώπους του Ακροποδητί, καθώς γιορτάζουν τα 20 χρόνια από τη δημιουργία και ίδρυση του Χοροθεάτρου Ακροποδητί, αλλά και τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί και του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών Akropoditi DanceFest στη Σύρο.

Θέλοντας να γιορτάσουν αυτές τις επετείους, οι Ακροποδητί διοργανώνουν δύο ιδιαίτερες βραδιές τις οποίες επιθυμούν να μοιραστούν μαζί με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου.

Η Αριάδνη Ψυχογιοπούλου, η οποία είναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής διεύθυνσης και διαχείρισης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου Akropoditi DanceFest, ενώ παράλληλα έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική διαχείριση του Κέντρου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” τόσο για τις επερχόμενες επετειακές εκδηλώσεις των Ακροποδητί, όσο και για τα επόμενα βήματά τους.

Μια γιορτή ανασκόπησης και επανεκκίνησης

Η πρώτη επετειακή εκδήλωση του Κέντρου Χορού και Παραστατικών Τεχνών, θα λάβει χώρα το Σάββατο 1η Απριλίου 2023 στις 18.00, όπου θα περιλαμβάνει μια βραδιά με μουσική, χορό, φαγητό και πολλές αναμνήσεις από ιστορίες που θα μοιραστούν παλιότεροι και νέοι συνεργάτες και συνοδοιπόροι, μαθητές/τριες, φίλοι και φίλες του Κέντρου. Θα υπάρξουν ομιλίες και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και θα ακολουθήσει ένα μοναδικό πάρτι. Παράλληλα, στο χώρο θα παρουσιάζεται μέσω installation όλο το έργο και η πορεία της ομάδας αυτά τα 20 χρόνια.
Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη βραδιά λήξης του φεστιβάλ, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί μεταξύ 8-21 Ιουλίου. Η συγκεκριμένη ημέρα θα είναι αφιερωμένη στον εορτασμό της επετείου ίδρυσης του Κέντρου ενώ περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.

“Μετά από τη περίοδο του covid και το κλείσιμο του Πολιτισμού θεωρήσαμε ότι είναι μία καλή ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε, να δούμε το έργο μας συνολικά από την αρχή μέχρι σήμερα και όλα όσα έχουμε κάνει. Ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για απολογισμό, να συνειδητοποιήσουμε κι εμείς οι ίδιοι από πού ξεκινήσαμε, πού βρισκόμαστε σήμερα και το πώς θα θέλαμε να συνεχίσουμε”, εξηγεί η Αριάδνη Ψυχογιοπούλου, ενώ κάνει μία μικρή αναδρομή στα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου: “Ξεκινήσαμε μία πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων που αποτελούσαν τον βασικό πυρήνα που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα. Αυτός ο πυρήνας πλαισιώθηκε στη συνέχεια από μία μεγαλύτερη ομάδα δέκα περίπου ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ανανεωθεί μέσα στα χρόνια, διατηρώντας σταθερά την βασική μας φιλοσοφία να λειτουργούμε πάντα σαν ομάδα. Το ξεκίνημα έγινε με πολύ κόπο, χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά τα χέρια μας και υποστηρίζοντας μόνες μας όλες τις λειτουργίες, τις εργασίες και τις ευθύνες της σχολής. Πλέον, έχουμε καταφέρει να είμαστε περισσότερο βιώσιμοι, οπότε αυτό έχει αλλάξει. Όσον αφορά τα μαθήματα, μέσα στα χρόνια συναντηθήκαμε με πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους που ενσωματώθηκαν στην ομάδα και πλέον το πρόγραμμά μας έχει εμπλουτιστεί. Ενώ ξεκινήσαμε μόνο με σύγχρονο χορό, μπαλέτο και αυτοσχεδιασμό, στο πέρασμα των χρόνων προστέθηκαν περισσότερα είδη όπως ακροβατικά, γιόγκα, hip-hop και πολλά άλλα”. Αναφερόμενη στο σήμερα, σχολιάζει ότι η κατάσταση μετά την πανδημία έχει κάπως αλλάξει: “Μέχρι την εμφάνιση του κορωνοϊού η ανταπόκριση του κόσμου ήταν διαρκώς αυξανόμενη. Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία ήταν μεγάλο πλήγμα για εμάς, όπως ήταν άλλωστε και για όλους όσους εργάζονται στον χώρο του Πολιτισμού. Για παράδειγμα, στη σχολή κάθε χρόνο έρχεται η νέα γενιά των νηπίων όπου συνήθως, τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά μένουν μαζί μας μέχρι να μεγαλώσουν. Τα τελευταία χρόνια οι γενιές νηπίων δεν μπήκαν στη σχολή λόγω του covid. Eπίσης, αρκετοί άνθρωποι όσο ήμασταν κλειστά ή και αργότερα, αποφεύγοντας τους κλειστούς χώρους, βρήκαν άλλες δραστηριότητες και δεν επέστρεψαν. Βέβαια, όσο περνάει ο καιρός, πάμε πολύ καλύτερα και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επανέλθουμε εκεί που ήμασταν και θα συνεχίσουμε ανοδικά”.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών Akropoditi DanceFest 

Σε ό,τι αφορά στο φεστιβάλ του 2023 η Αριάδνη Ψυχογιοπούλου, αποκαλύπτει ότι θα έχει κάποιες διαφοροποιήσεις από τις προηγούμενες διοργανώσεις με διάθεση για μεγαλύτερο “άνοιγμα” προς το κοινό, χρησιμοποιώντας δημόσιους χώρους και εκτός Ερμούπολης, σε μία προσπάθεια να γίνει το φεστιβάλ περισσότερο προσβάσιμο και πιο εορταστικό. “Το βασικό μας μέλημα είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικό έργο και ταυτόχρονα να μπορούμε να συνάδουμε με τις εξελίξεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που θέλαμε να κάνουμε εξαρχής το φεστιβάλ. Όταν ζεις σε ένα μέρος όπως είναι η Σύρος, που δεν έχεις πάντα τη δυνατότητα να ταξιδέψεις και να πας να δεις όλα αυτά που συμβαίνουν τριγύρω, προσπαθείς να δημιουργήσεις έναν πόλο έλξης στον ίδιο τον τόπο οπότε να είσαι κι εσύ μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας”, αναφέρει, ενώ ολοκληρώνοντας αποκαλύπτει τα όνειρα και τους στόχους της ομάδας των Ακροποδητί για το μέλλον: “Το φεστιβάλ έχει γίνει ήδη πολύ αγαπητό στην Ελλάδα και αρχίζει να γίνεται γνωστό και διεθνώς πλέον. Αυτό έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην αναγνώριση της ποιότητας του έργου μας καθώς και στην προσέλκυση πολλών ανθρώπων από όλον τον κόσμο. Αν το φεστιβάλ είχε μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη θα θέλαμε να προσφέρουμε περισσότερα πράγματα στον κόσμο δωρεάν. Επίσης, θέλουμε να αυξηθεί η προσβασιμότητα και να καταφέρουμε να πραγματοποιούμε κάποια εργαστήρια για ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς και όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εμείς επιθυμούμε είναι να καταφέρνουμε συνεχώς να εξελισσόμαστε και να βελτιωνόμαστε. Να μην επαναπαυόμαστε και να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο”.