Μία νέα δημιουργική πολιτιστική χρονιά άρχισε για τον θεατρικό πολιτιστικό όμιλο Σύρου “Απόλλωνα”

Έτοιμος για νέες προκλήσεις

Μία δημιουργική χρονιά ολοκληρώθηκε και μία νέα ανοίγεται με πολλές πολιτιστικές προκλήσεις.

Ο λόγος για τον ΘΕΠΟΣ, ο οποίος θέτει νέους θεατρικούς στόχους για το 2024, με σημαντικές θεατρικές παραστάσεις στη Σύρο, αλλά και εκτός του νησιού, ανταποκρινόμενος στα καλέσματα για παρουσίαση της εμβληματικού του έργου “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”, του Νίκου Καζαντζάκη.

Η παρουσίαση των νέων προκλήσεων, αλλά και ο απολογισμός για τη χρονιά που πέρασε πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο θεατρικός πολιτιστικός όμιλος Σύρου “Απόλλων”, για την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρουσία μελών και φίλων, αλλά και του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου και της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού.

Η παράσταση «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» “σημάδεψε” το 2023

Σε έναν σύντομο απολογισμό των θεατρικών πεπραγμένων της περσινής χρονιάς, ο αντιπρόεδρος του ΘΕΠΟΣ, Θάνος Φώσκολος, σημείωσε  ότι το 2023, φέρει τη σφραγίδα του βασικού σκηνοθέτη του Ομίλου Γιώργου Πάχου, με την τεράστια επιτυχία του έργου “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”, του Νίκου Καζαντζάκη.

Το έργο, σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο,  παρουσιάστηκε στο κοινό σε σύνολο εννέα παραστάσεων, προσελκύοντας συνολικά 2.038 θεατές, ενώ συμμετείχε και στη 34η συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που έλαβε χώρα φέτος στη Σύρο, με μία επιπλέον παράσταση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Συγκεκριμένα, ο “Χριστός Ξανασταυρώνεται” ανέβηκε στο θέατρο Απόλλων με τρεις παραστάσεις τον Απρίλιο του 2023, ενώ ακολούθησαν τέσσερις παραστάσεις τον περσινό Αύγουστο , μία παράσταση  τον Οκτώβριο και ο κύκλος προβολών ολοκληρώθηκε με την 34η συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος του ΘΕΠΟΣ αναφερόμενος στον σκηνοθέτη, Γιώργο Πάχο, σημείωσε ότι η παρουσία του δεν εξαντλείται στα θεατρικά δρώμενα του νησιού, αλλά και στη συμβολή του στις νεώτερες γενιές, καθώς ανέλαβε την προετοιμασία μαθητών για την εισαγωγή τους στις δραματικές σχολές της χώρας με 100% επιτυχία ως προς την προτίμηση σχολής σπουδαστών.

Τέσσερις νέες θεατρικές παραστάσεις το 2024

Για τη νέα χρονιά που μόλις άρχισε, ο Θάνος Φώσκολος έκανε γνωστό ότι ο θεατρικός πολιτιστικός σύλλογος έχει σχεδιάσει να παρουσιάσει τέσσερις νέες παραστάσεις, αρχής γενομένης με την παράσταση “Οι Άθλιοι του Ηρακλή”, της Μαρίας Κίτρα, σε σκηνοθεσία της Βέτας Αποστολίδου, που παρουσιάζεται στο θέατρο Απόλλων από σήμερα έως και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου.

Τον Μάρτιο έχει σχεδιαστεί να παρουσιαστεί το έργο “Ζωή Χαρισάμενη” του Κώστα Τσιάνου, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Πάχου.

Πρόκειται για ένα βραβευμένο έργο, καθώς ο συγγραφέας Κώστας Τσιάνος, απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερου Θεατρικού έργου, στην απονομή Θεατρικών Βραβείων της “Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων – Κορφιάτικα Βραβεία 2017”, που πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο Βέμπο.

Μετά από τη “Ζωή Χαρισάμενη”, ακολουθεί η παράσταση “Λίστα Γάμου” από το βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καπέλλα.

Η υπόθεση διαπραγματεύεται το άρρηκτο της “αντρικής φιλίας”, ως ένα γοητευτικό και καθησυχαστικός μύθο. Όσο οι άντρες είναι μεταξύ τους, αισθάνονται προστατευμένοι, δυνατοί, άτρωτοι και κυρίαρχοι. Η “Λίστα Γάμου” είναι μια ελεγεία για τις αντροπαρέες που σκόρπισαν όταν παραβλήθηκαν με το ερωτικό αίσθημα.

Το καλοκαίρι του 2024 έρχεται η “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιώργου Πάχου, ενώ θα υπάρξει η εκ νέου παρουσίαση των παραστάσεων “Οι Άθλιοι του Ηρακλή”.

Τέλος, ο θεατρικός πολιτιστικός όμιλος Σύρου “Απόλλων”, εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις θα συμμετάσχει τον Φεβρουάριο στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου στην Αθήνα, στην 35η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Κω, ενώ υπάρχει σχεδιασμός να ανταποκριθεί σε προσκλήσεις για παρουσίαση του έργου “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται”, εκτός των τειχών της Σύρου.

 

Ετικέτες: