Η μουσική συναντήθηκε με τη φύση
- Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024 - 06:16
Σε μία μαγική βραδιά στην Απάνω Μεριά, η μουσική συναντήθηκε με τη φύση, μέσω της προβολής της ταινίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου, "περί-ληψη - τραγούδια στην αγκαλιά της φύσης".
Η προβολή, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες κάτοικοι, αλλά και παραθεριστές της Σύρου, συνοδεύτηκε με την παρουσία του τραγουδιστή και τραγουδοποιού, ο οποίος, όχι μόνο αναφέρθηκε στην ταινία του, αλλά και συνομίλησε με το κοινό.
Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων για τον μήνα Αύγουστο, διοργανώθηκε από την ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, σε συνεργασία με το "Κτήμα Πομόνια".
"Μουσική, φύση και ποίηση, οι παντοτινές αγάπες του Θανάση Παπακωνσταντίνου"
Στο μαγικό περιβάλλον της Απάνω Μεριάς, μακριά από τα φώτα, την ένταση και τους ρυθμούς του καλοκαιριού και συγκεκριμένα στο "Κτήμα Πομόνια", προβλήθηκε χθες το βράδυ το ντοκιμαντέρ του Θανάση Παπακωνσταντίνου "περί-ληψη - τραγούδια στην αγκαλιά της φύσης".
Η ταινία, η οποία γυρίστηκε στις εκβολές του Πηνειού, στην κορυφή του Κισσάβου και σε πανέμορφες τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής, έχει ως κεντρικό θέμα τη μουσική, τη φύση και την ποίηση, οι οποίες αποτελούν και τις "παντοτινές του αγάπες", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο γνωστός τραγουδοποιός και τραγουδιστής.
Στο μουσικό αυτό ντοκιμαντέρ, όπου οι στοίχοι και οι μουσικές του Θανάση συναντούν το φυσικό κάλλος, συμμετέχουν οι μουσικοί Δημήτρης Μυστακίδης, Κωσταντής Πιστιόλης, Γιώργος Αγγελάκης και Γιάννης Λίταινας.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει για τον Αύγουστο η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριάς, σε συνεργασία με το "Κτήμα Πομόνια".
"Η μουσική εκφράζει την ουσία του κόσμου"
Αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον εμπνευστή και δημιουργό του, Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρέθηκε για αυτό το σκοπό στη Σύρο.
"Η παρουσία μου στην συγκεκριμένη εκδήλωση, ήταν και ένας τρόπος να γνωρίσω τη Σύρο, ένα νησί που κακώς δεν είχα επισκεφθεί", δήλωσε ο κ. Παπακωσταντίνου απευθυνόμενος στο κοινό, το οποίο τον υποδέχθηκε θερμά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πως οδηγήθηκε στη δημιουργία του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, αρχίζοντας την περίοδο του κορωνοϊού.
"Η κύρια αιτία που με οδήγησε σε αυτή την ταινία, ήταν τα τραγούδια μου σε σχέση με την περιοχή την οποία διαμένω, τον Κισσάβου. Άρχισα δηλαδή να σκέφτομαι την σχέση που μπορεί να έχει η φύση με τη μουσική, δύο μορφές που είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη. Η μουσική εκφράζει την ουσία του κόσμου. Είναι αληθινή, δεν λέει ψέμματα. Με αυτή την έννοια την ξεχωρίζω από τις άλλες τέχνες", επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι για εκείνον "η μουσική μπορεί να είναι κάτι έξω από τον άνθρωπο".
Συνεχίζοντας την αναφορά του, εστίασε στη σχέση που έχει η μουσική με τη φύση, υποστηρίζοντας ότι "η παρουσίαση αυτή μέσα από το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ έγινε με έναν απόλυτα πρωτόγονο τρόπο, όπως ακριβώς είναι η δική μου σχέση με τη μουσική. Δεν έχω σπουδάσει μουσική, είμαι ένας εμπειροτέχνης και στον τρόπο που παίζω, αλλά και στον τρόπο που γράφω. Έχω άγνοια των κανόνων που υπάρχουν", υποστήριξε χαρακτηριστικά.
"Τα δημοτικά τραγούδια είναι η κορυφαία μουσική τέχνη στην Ελλάδα"
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εστιάζοντας πολύ περισσότερο στη μουσική, δήλωσε ότι θεωρεί τα δημοτικά τραγούδια, ως την κορυφαία μουσική τέχνη στην Ελλάδα, συγκρίνοντάς τα παράλληλα, με τη ρεμπέτικη μουσική, την οποία υπηρέτησε και ο Μάρκος Βαμβακάρης.
"Συγκρίνοντας τα δημοτικά τραγούδια με τη ρεμπέτικη μουσική μιας και βρισκόμαστε την πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη, τον οποίο θεωρώ μεγάλο δημιουργό, μπορώ να πω ότι ξεχωρίζω την δημοτική παράδοση, κυρίως όσον αφορά τη στιχουργία. Θεωρώ ότι πολλά από τα δημοτικά τραγούδια εμπεριέχουν στοίχους που είναι διαχρονικοί, με εικόνες καθαρές και δυνατές. Κάτι που δε συναντάμε νομίζω συχνά στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι", κατέληξε στην τοποθέτησή του ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός.
Οι προσεχείς δράσεις
Επόμενος "σταθμός" των δράσεων το Σάββατο 17 Αυγούστου με την προβολή του ντοκιμαντέρ "Καλημέρα γειτόνισσα", της Τάνιας Χατζηγεωργίου και το οποίο είναι αφιερωμένο στο νησί Κίναρο, μία νησίδα του Αιγαίου πελάγους, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων και πολύ περισσότερο στην μοναδική του κάτοικο την κα. Ρηνιώ.
Οι προβολές ολοκληρώνονται το Σάββατο 31 Αυγούστου, όπου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο "Κτήμα Πομόνια", θα υπάρξει αφιέρωμα στο έργο της σκηνοθέτιδας Καρίνας Λογοθέτη.
Τέλος, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου με την ολοκλήρωση των δράσεων της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριάς, θα διεξαχθεί το σεμινάριο με τίτλο "Άναψε τη φλόγα της Φαντασίας σου".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο μήνας των ντοκιμαντέρ
31 Ιουλ. 2024 - 6:16 - Άνοιγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο
1 Νοε. 2024 - 6:15 - Δίαυλος επικοινωνίας και εξασφάλιση πρόσθετων πόρων
31 Οκτ. 2024 - 6:16 - Στόχος η ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού
31 Οκτ. 2024 - 6:15 - 35η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου: Η σημασία του θεσμού για τον Αιγαιοπελαγίτικο Πολιτισμό
29 Οκτ. 2024 - 17:00