Μία σημαντική δωρεά από την οικογένεια Μαλεβίτση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Παραδόθηκαν 23 τόμοι συγγραφικού έργου

Ο συγγραφέας Χρήστος Μαλεβίτσης κρατούσε στενούς χρόνιους δεσμούς με τη Σύρο

Μια σημαντική δωρεά παραδόθηκε χθες Δευτέρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Πρόκειται για το συγγραφικό έργο του δοκιμιογράφου και μεταφραστή, αείμνηστου Χρήστου Μαλεβίτση, ο οποίος κρατούσε επί πολλά χρόνια στενούς δεσμούς με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Τη δωρεά των 23 τόμων, την οποία έκανε ο γιος του συγγραφέα, Κωνσταντίνος Μαλεβίτσας, αποδέχθηκε και παρέλαβε ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου.

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη το σύνολο του συγγραφικού έργου του Χρήστου Μαλεβίτση

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Κωνσταντίνου Μαλεβίτση, υιού του αείμνηστου στοχαστή Χρήστου Μαλεβίτση, η Βιβλιοθήκη του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης απέκτησε το σύνολο του συγγραφικού του έργου. Ο Χρήστος Μαλεβίτσης, διατηρώντας συγγενικούς δεσμούς με τη Σύρο, περνούσε τις καλοκαιρινές του διακοπές στο νησί, αντλώντας έμπνευση για το έργο του.

Ο Κωνσταντίνος Μαλεβίτσης παρέδωσε ο ίδιος τα βιβλία, 23 τόμοι με τη μορφή των Απάντων Χρήστου Μαλεβίτση από τις εκδόσεις Αρμός, στον δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου.

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Μαλεβίτση (1927-1997)

Ο Χρήστος Μαλεβίτσης γεννήθηκε το 1927 στην Καλοσκοπή της Παρνασσίδος. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του, ο οποίος ήταν σιδηροδρομικός, ως μαθητής Δημοτικού έζησε στην Ξάνθη και στην Έδεσσα κατά τα χρόνια του Γυμνασίου, πριν επιστρέψουν οικογενειακώς στην πατρίδα τους κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Την περίοδο 1946-1950 σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή στην Αθήνα και έκανε την εμφάνισή του στα γράμματα δημοσιεύοντας ποίηση με το ψευδώνυμο Φρίξος Ζαγγανάς. Από το 1958 και για 35 χρόνια εργάσθηκε στο Υπουργείο Συντονισμού, διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ κατά τα έτη 1960-1961 αποσπάστηκε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Μελετών της Χάγης και το 1966-1967 στα Γραφεία του Ο.Η.Ε. στη Γενεύη.[εκκρεμεί παραπομπή]

Η κύρια συγγραφική δραστηριότητά του άρχισε το 1965 δημοσιεύοντας το βιβλίο με τίτλο Προοπτικές και ένα κείμενο στο περιοδικό Εποχές. Τα επόμενα χρόνια ο Μαλεβίτσης ασχολήθηκε με τη συγγραφή φιλοσοφικών δοκιμίων και άρθρων ενώ, καθώς και με τη μετάφραση σημαντικών έργων σύγχρονων φιλοσόφων, όπως των Χάιντεγκερ, Γιάσπερς και Μπερντιάεφ. Ο Μαλεβίτσης από το 1974 υπήρξε βασικός συνεργάτης του περιοδικού Ευθύνη και από το 1986 και μέχρι το θάνατό του αρθογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα Καθημερινή.[εκκρεμεί παραπομπή]

Διακρίσεις-βραβεύσεις

Έλαβε το Βραβείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας το 1972, το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου το 1974, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1978, και το Βραβείο του Ιδρύματος Κ. Ουράνη το 1990.[1]

Η προτομή του Μαλεβίτση στη Φιλοθέη τοποθετήθηκε το 2001. Η επιλογή του χώρου έγινε με κριτήριο το ότι ο Μαλεβίτσης από το 1963 μέχρι το τέλος της ζωής του, έζησε στη Φιλοθέη, τόπο που αγάπησε ιδιαίτερα.

Οδός Χρήστου Μαλεβίτση

Τιμώντας τη μνήμη του Μαλεβίτση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού ομόφωνα στη συνεδρίαση της 11/11/2020 να μετονομαστεί το ΓΕΛ Φιλοθέης σε Λύκειο "Χρήστος Μαλεβίτσης" προς τιμήν του. Στις 18 Μαρτίου 2021 η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή υπέγραψε τη μετονομασία του Λυκείου Φιλοθέης σε "Γενικό Λύκειο Φιλοθέης- Στοχαστής Χρήστος Μαλεβίτσης".

 

Τον Μάρτιο του 2022, ο Δήμος Λαυρεωτικής, θέλοντας να τον τιμήσει, ονομάτισε οδό με το όνομα "Χρήστος Μαλεβίτσης".

ΓΕΛ Φιλοθέης "Στοχαστής Χρήστος Μαλεβίτσης"

Στον χώρο όπου τιμάται η μνήμη του ολοκαυτώματος Κουστογεράκου, στον νομό Χανίων Κρήτης, τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα με κείμενο του Χρήστου Μαλεβίτση.

Μετά τον θάνατό του συγκροτήθηκε ο «Σύνδεσμος Φίλων Χρήστου Μαλεβίτση», ο οποίος διοργανώνει συνέδρια και εκδηλώσεις προβολής των ιδεών του και έχει επίσης κυκλοφορήσει σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των έργων του Χρήστου Μαλεβίτση.

Τον Ιούλιο του 2022 η Περιφέρεια Αττικής, θέλοντας να τον τιμήσει, αποφάσισε να δοθεί το όνομά του στο βραβείο πολιτισμού "Λήκυθος".

Συγγραφικό έργο

Ο Μαλεβίτσης πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1964, με συνεργασία του στο περιοδικό «Εποχές». Διακρίθηκε ως στοχαστής μέσω της συγγραφής φιλοσοφικών δοκιμίων και άρθρων. Επηρεασμένος από τον υπαρξισμό, ασχολήθηκε κυρίως με το φιλοσοφικό δοκίμιο, ενώ συγχρόνως μετέφρασε ορισμένα απ' τα σημαντικότερα φιλοσοφικά βιβλία του 20ου αιώνα, όπως έργα του εθνικιστή Μάρτιν Χάιντεγκερ, κορυφαίου φιλόσοφου του 20ου αιώνα, Καρλ Γιάσπερς, Μπερντιάεφ και άλλων. Ήταν ο πρώτος που έφερε στα Ελληνικά γράμματα τους φιλοσόφους του Υπαρξιακού στοχασμού και ειδικότερα τον Σαίρεν Κίρκεγκωρ και τον εθνικιστή Γερμανό φιλόσοφο Μάρτιν Χάιντεγκερ. Υπήρξε ξεκάθαρος υποστηρικτής του πολυτονικού συστήματος γραφής της Ελληνική γλώσσας και θεωρούσε τον μονοτονικό τρόπο γραφής «..πνευματική παρακμή του Ελληνισμού»

Θέματα που τον απασχολούσαν στα δοκίμια του ήταν ο μύθος, η ιερότητα, η γνώση, η πίστη, η παρουσία και απουσία Θεού, η παράδοση, οι αρχαίοι τραγικοί και φιλόσοφοι, ο αποκαλυπτικός λόγος της Καινής Διαθήκης, η ομορφιά, η αυτοσυνειδησία, αλλά και θέματα της καθημερινότητος, όπως το χιόνι, οι παπαρούνες ή το δάκρυ στα οποία έδινε μια εξαιρετική ποιητική χροιά. Το έργο του Μαλεβίτση κυκλοφορεί και σε ψηφιακή μορφή από τον «Σύνδεσμο Φίλων Χρήστου Μαλεβίτση» και τον «Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας».

Δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Προοπτικές», το 1965, εκδόσεις «Δωδώνη».

Ακολούθησαν τα έργα του:

«Γράμματα στην αγαπημένη», ποιητική συλλογή.

«Η εσωτερική διάσταση. Δοκίμια σύγχρονου προβληματισμού», το 1970, εκδόσεις «Δωδώνη». (Βραβεῖο Ἱδρύματος Ἐθνικῆς Τραπέζης, 1972).

«Η μαρτυρία του ποιητή Γ. Θεμελή», το 1971, εκδόσεις «Στ. Φωτόπουλου», Θεσσαλονίκη.

«Ορτέγα Υ Γκασέτ. Ο φιλόσοφος του ζωτικού λόγου» το 1972, εκδόσεις «Δωδώνη».

«Η τραγωδία της ιστορίας. Δώδεκα δοκίμια μεταϊστορικού προβληματισμού», το 1973, εκδόσεις «Δωδώνη», (Κρατικό Βραβεῖο Δοκιμίου, 1974).

«Η φιλοσοφία του Χάιντεγκερ», το 1974, εκδόσεις «Δωδώνη».

«Πολιτεία και ερημιά. Δοκίμια για την πολιτική κατάσταση της εποχής μας», το 1975, εκδόσεις «Δωδώνη».

«Οι Αργαυλούντες. Νυχτερινή περιπέτεια», το 1976, «Εκδόσεις των Φίλων, (Βραβεῖο Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν, 1978).

«Το ανθισμένο Δένδρο», το 1978, εκδόσεις «Δωδώνη».

«Ο έγκοπος λόγος. Μικρά δοκίμια για μεγάλα θέματα», το 1979, «Εκδόσεις των Φίλων».

«Τα μήλα των Εσπερίδων. Τομές στη συνείδηση της εποχής μας», το 1985, εκδόσεις «Imago».

«Φιλοσοφία και Θρησκεία», 1η έκδοση: Imago, 2η έκδοση: «Παρουσία».

«Περί του τραγικού», το 1986, εκδόσεις «Αστρολάβος/Ευθύνη».

«Εφημερία», το 1989, εκδόσεις «Δωδώνη», (Βραβεῖο Ἱδρύματος Κ. Ουράνη, 1990).

«Δυτικά της Εδέμ. Δοκίμια του εικοστού αιώνα», το 1990, «Εκδόσεις των Φίλων»

«Δοκίμια Ιδεών», το 1993, εκδόσεις «Δωδώνη».

«Η παιδεία του ανθρώπου», το 1995, εκδόσεις «Πιτσιλός», (Βραβεῖο τοῦ ἑλληνικοῦ Pen Club», 1997).

«Ο φωτισμός του ανθρώπου. Δοκίμια της αιχμής», το 1996, Εκδόσεις των Φίλων».