«Concrete Journeys» του Γιώργου Γιώτσα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Μικρά θραύσματα της υπαρκτής πραγματικότητας

Με την έκθεση «Concrete Journeys» του Γιώργου Γιώτσα εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο το εικαστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το φετινό καλοκαίρι.

Οι φιλότεχνοι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, 42 επιτοίχια γλυπτά μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, καθώς και μια  εγκατάσταση από είκοσι μικρότερα γλυπτά που αποτελούν, κατά τον ίδιο τον καλλιτέχνη, θραύσματα  της υπαρκτής πραγματικότητας.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της έκθεσης, Γιώργο Αλτουβά, τα έργα του Γιώργου Γιώτσα ισορροπώντας ανάμεσα σε ζωγραφική, γλυπτική ή εγκατάσταση, ενσωματώνουν όλες τις διεργασίες της μητέρας φύσης σε μια διαδικασία δόμησης, ανάπλασης και δημιουργίας, μαζί με τις συνεχόμενες επιδράσεις του φωτός και του χρόνου πάνω στη ύλη. Τα υλικά που χρησιμοποιεί, τσιμέντο, πλαστικό, κόλες, χώμα ή ρητίνη, δημιουργούν διαβρωμένες κοίλες και κυρτές επιφάνειες, αποσαθρωμένα εξογκώματα και σκοτεινά βαθουλώματα, σε μια αρμονία όγκου, χρώματος και φωτός. Το ενδιαφέρον του για την φθορά και την κατάρρευση, που οδηγούν στην παρακμή, την πτώση, το θάνατο και την καταστροφή, είναι οι ενδείξεις αναγέννησης, ο άμεσος αγγελιοφόρος επανεκκίνησης προς μια νέα ζωή.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον γνωστό κριτικό τέχνης Dr. Marek Bartelik, Επίτιμο Πρόεδρο της AICA International. Ο ίδιος έχει διδάξει Ιστορία της τέχνης στο The Cooper Union for the Advancement of Art and Science, στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και στο MIT. Έχει γράψει κριτικά δοκίμια για διαφορετικούς καλλιτέχνες όπως οι Mark Rothko, Adja Yunkers, Ilya Kabakov, ORLAN, Anna-Bella Geiger, Cai Guo-Qiang και Krystiana Robb-Narbutt. Ζει στη Νέα Υόρκη και στην Αίγινα.

Αναφερόμενος στο έργο του, ο κ. Γιώτσας σημειώνει: η φράση  "evoluzione umana" – "ανθρώπινη εξέλιξη",  θα έλεγα ότι είναι  η έννοια που περιγράφει κατά κύριο λόγο τα βήματα που ακολουθώ στην καθημερινή αναζήτηση της εικαστικής μου πορείας.

Η έκθεση "Concrete Journeys" και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της  Γκαλερί Περιτεχνών Καρτέρης και θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουλίου 2020.

Λειτουργεί καθημερινά: 11:00-13:00 και 18:30-22:00 (Δευτέρα κλειστά).