Συνέντευξη της Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτας Μπουραντά για τα πεπραγμένα στη θητεία της και τη βελτίωση των παροχών Υγείας στο νησιώτικο χώρο

“Στόχος η δημόσια Υγεία και όχι η κατασπατάληση χρήματος”

Στη συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας κατευθύνεται η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων προς όφελος κι εξυπηρέτηση των πολιτών, με τη Διοικήτριά του, Μαργαρίτα Μπουραντά να επισημαίνει κατηγορηματικά τον συγκεκριμένο στόχο που πρωτίστως έχει θέσει – όπως υπογραμμίζει – η σημερινή κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο μίας απολογιστικής συνέντευξης που παραχώρησε στην “Koινή Γνώμη” με φόντο το έργο που έχει αναπτύξει καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας της, δηλαδή από το τέλος περίπου του 2016 έως και σήμερα, η ίδια δήλωσε σε απόλυτο τόνο, πως το σύνολο των αποφάσεων της διοίκησης και των ενεργειών της σε συνεργασία με το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, στοχεύουν στην παροχή υψηλών υπηρεσιών Υγείας προς τους νησιώτες, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και όλα τα χρηματοδοτικά “εργαλεία”, ώστε οι πολίτες παράλληλα να ανακτούν την εμπιστοσύνη τους προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Εξ αρχής πρέπει να υπογραμμισθεί πως η κ. Μπουραντά απάντησε αναλυτικά για τα βήματα εξέλιξης και προόδου που καθίστανται σαφή για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ κλήθηκε σε λιτό σχολιασμό σχετικά και με την πορεία του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου.

Στο κέντρο βρίσκεται ο άνθρωπος και οι σύνθετες ανάγκες του”

Σαφής από τον πρόλογο των δηλώσεών της, η Μαργαρίτα Μπουραντά επεσήμανε πως η κατεύθυνση που σήμερα ακολουθείται στον χώρο της Υγείας στη χώρα μας και κατ΄ επέκταση και στο νησιώτικο χώρο αλλά και ειδικότερα στη Σύρο επικεντρώνεται στον άνθρωπο και τις αυξημένες – σύνθετες ανάγκες του.

“Ο άξονας είναι ανθρωποκεντρικός” δήλωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως, πλέον έχει εγκαταλειφθεί το ιατροκεντρικό σύστημα “που ήταν ένα μοντέλο που είχε εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη του κόσμου, αλλά το οποίο στην πορεία αντικαταστάθηκε στη Δυτική Ευρώπη και στην Αμερική με το ανθρωποκεντρικό”. Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “Έχουμε κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να είναι και σύνθετες” αφού όπως εξήγησε, “Ένας ασθενής για παράδειγμα που έρχεται στα εξωτερικά ιατρεία με ένα παθολογικό πρόβλημα, μαζί με αυτό θα φέρει και την αγωνία του κλπ. Άρα, χρειάζεται φροντίδα και σε αυτό το κομμάτι”.

Υπενθυμίζοντας ρητά πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “θεωρεί υγιή έναν άνθρωπο που σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά είναι ευχαριστημένος και λειτουργικός”, η ίδια κατέστησε σαφές πως και στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου “αυτό προσπαθούμε να εφαρμόσουμε”.

Χωρίς να προσπερνά τη γενική παραδοχή πως κάθε μεγάλη αλλαγή σε επίπεδο νοοτροπίας και αντίληψης απαιτεί χρόνο, ωστόσο αξιολόγησε πως, ήδη πλέον φαίνονται θετικά βήματα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας που με τη σειρά της υπηρετεί στο νομό Κυκλάδων με εντολή του αρμόδιου Υπουργείου.

Τα δικαιώματα των ασθενών είναι ψηλά στη διοίκηση όχι μόνο του Νοσοκομείου, αλλά και της 2ης ΥΠΕ και πρώτα του Υπουργείου Υγείας” σχολίασε σχετικά, προσθέτοντας επιπλέον πως, “η αλλαγή κουλτούρας, όπως για παράδειγμα το πώς ένας εργαζόμενος στον χώρο της Υγείας βλέπει και οριοθετεί τον εαυτό του, απαιτεί χρόνο”.

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και κατόπιν της σχετικής απόφασης του αρμόδιου Υπουργείου, η ίδια γνωστοποίησε πως έχει συσταθεί το Γραφείο Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας και στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Έχουμε ήδη συστήσει μετά και από εντολές του Υπουργείου το Γραφείο Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας. Ήδη αρχίζει και το μαθαίνει ο κόσμος κι έχουμε κάνει ανακοινώσεις. Έχουμε βέβαια τη δυσκολία σαν μικρό Νοσοκομείο και δεν μπορούμε να έχουμε ένα αυτόνομο γραφείο, όπου να υπάρχουν ένας ή δυο άνθρωποι, αλλά υπάρχουν εντελλόμενοι άνθρωποι που κάνουν εκ παραλλήλου και αυτό”.

Κατά συνέπεια, σημείωσε πως, υπάρχει η δυνατότητα “να διερευνούμε τις καταγγελίες που πια έχουν αρχίσει κι έρχονται” με σκοπό “να γνωρίζει και να νιώθει ο πολίτης ότι υπάρχει όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη φροντίδα στις ανάγκες του και σαφώς ότι μπορούμε να τον διασυνδέσουμε με άλλους χώρους όταν εμείς μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα σαν Νοσοκομείο”.

“Το κέντρο είναι ο άνθρωπος. Είναι η βασική επιλογή του Υπουργείου Υγείας την οποία προσπαθώ κι εγώ εδώ ως εντελλόμενη από το Υπουργείο να την εφαρμόσω. Πιστεύω ότι ήδη υπάρχει μία αλλαγή που στοχεύει στην ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών” εκτίμησε σε θετικό τόνο η Διοικήτρια, λέγοντας μάλιστα πως, “οι προσλαμβάνουσες από τους πολίτες είναι ότι αρχίζει πια η διαφορά και φαίνεται”.

 

Τα χρήματα ανήκουν στον κόσμο. Επιστρέφονται με υπηρεσίες σε αυτόν”

Με φόντο τις αλλαγές που έχουν καταγραφεί σε κάθε επίπεδο στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου σταδιακά, μα και με δεδομένη την αναβάθμιση που επιτυγχάνεται, η κ. Μπουραντά κλήθηκε να μιλήσει σε γενικές γραμμές και για την οικονομική διαχείριση στο κομμάτι των προϋπολογισμών, αλλά και των χρηματοδοτικών εργαλείων που οφείλει να αξιοποιεί.

“Οι προϋπολογισμοί είναι ελαφρώς αυξημένοι σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το φάρμακο για παράδειγμα. Έχουμε πάρει όμως σημαντικά ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ σημαντικές επιχορηγήσεις” δήλωσε σχετικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, παρατηρεί η ίδια σε γενικό επίπεδο μία καλύτερη οικονομική διαχείριση στον χώρο της Υγείας, που έχει αποτέλεσμα στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

“Υπάρχει καλή διαχείριση των κεντρικών οικονομικών καθώς το ΠΔΕ για παράδειγμα εκπορεύεται από το Υπ. Οικονομικών, διανέμεται στα Υπουργεία και τα Υπουργεία κατευθύνουν τα χρήματα στους φορείς τους” σημειώνει, προσθέτοντας μάλιστα πως “υπάρχει μία αμφίδρομη διαδικασία” με δεδομένο ότι ο κάθε φορέας διατυπώνει τις ανάγκες του, τις οποίες και θέλει να καλύψει.

“Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία κι ένα πολύ υποστηρικτικό Υπουργείο στους πόρους που μπορεί να διαθέσει το Υπουργείο Οικονομικών σαν επιχορήγηση για επενδύσεις” ανέφερε, εξηγώντας πως “επένδυση είναι και ένα καινούργιο μηχάνημα όπως ένας ψηφιακός τομογράφος ή και μία άλλη παροχή υπηρεσίας”.

Χωρίς να επιθυμεί να πλατειάσει για το θέμα της οικονομικής διαχείρισης που όπως αποδεικνύεται στην προκειμένη περίπτωση της Σύρου έχει αποτέλεσμα, η ίδια εντοπίζει την κύρια και βασική αλλαγή στην προτεραιότητα που έχει θέσει η σημερινή κυβέρνηση.

“Έρχονται χρήματα από το Υπουργείο και όσον αφορά στη διαχείριση, θα το πω πολύ απλά και λιτά γιατί είμαι διοικητικό πρόσωπο: Είναι σαφές πως όσα χρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν για το κοινό καλό από αυτό το Υπουργείο και από αυτήν την κυβέρνηση δίνονται στους ανθρώπους πίσω με κάποιον τρόπο”. Επανέλαβε μάλιστα πως “ο στόχος είναι αυτός, τα χρήματα ανήκουν στον ελληνικό λαό και επιστρέφουν είτε μέσω των τακτικών προϋπολογισμών, είτε μέσω επιχορηγήσεων πίσω στον Έλληνα πολίτη”. Από την πλευρά της δε, σημείωσε πως, το Νοσοκομείο Σύρου αξιοποιεί και θα συνεχίσει να το κάνει και πόρους του ΕΣΠΑ, αφού “βρίσκεται σε συνεργασία με κάθε πλευρά όπως και με την Περιφέρεια”.

“Αξιοποιούμε και το ΕΣΠΑ για το Ν. Αιγαίο και γενικά, προφανώς και αξιοποιούμε όλες τις συνεργασίες” επανέλαβε κατηγορηματικά.

Συνεχής κάλυψη θέσεων και σημαντική στελέχωση

Μιλώντας με αριθμούς για το θέμα της στελέχωσης, η ίδια έδωσε σαφή στοιχεία που αποδεικνύουν κι επιβεβαιώνουν την συνεχή αύξηση του προσωπικού, στο μέτρο των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Το ανθρώπινο δυναμικό το 2014 (συνολικά όλες οι ειδικότητες) ήταν 225 άτομα και το 2015, ενώ τέλος του 2016 είχαμε 239 άτομα προσωπικό και το πρώτο τετράμηνο του 2017, σχεδόν ως τον Μάιο είχαμε 247 άτομα” γνωστοποίησε η ίδια, λέγοντας επιπλέον πως από από το μέσον του έτους που μόλις συμπληρώθηκε μέχρι και σήμερα έγιναν προσλήψεις “μέσω ΟΑΕΔ” όπως αυτές που αφορούν σε επτά άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. “Ήρθαν νοσηλευτές, τεχνικοί που είχαμε αρκετές ανάγκες και στην Τεχνική Υπηρεσία, τηλεφωνητές και δύο διοικητικοί υπάλληλοι που επίσης είχαμε μεγάλα ελλείμματα στη Διοικητική Υπηρεσία” πρόσθεσε παρακάτω, υπενθυμίζοντας την “άφιξη” αναισθησιολόγου επικουρικού, ψυχιάτρου επικουρικού ιατρού, όπως επίσης μόνιμου παθολόγου, μόνιμου ΩΡΛ, που όπως εξήγησε άμεσα και κατά πάσα πιθανότητα από το τέλος τους τρέχοντος μήνα θα ξεκινήσει να δέχεται τακτικά ραντεβού.

Η κ. Μπουραντά μάλιστα, επεσήμανε και την πρόσληψη ουρολόγου, καθώς και δύο παιδιάτρων στο Νοσοκομείο Σύρου, ενώ όπως πρόσθεσε, “αν πάνε όλα καλά, θα έχουμε σύντομα μόνιμο οδοντίατρο και έναν μόνιμο ορθοπεδικό ακόμη”.

Εκτός από τις προσλήψεις μέσω των προκηρύξεων του Υπουργείου Υγείας μάλιστα, η Διοικήτρια σημείωσε πως “η σημερινή κυβέρνηση ξεπάγωσε κι επτά κρίσεις από το 2010 και το 2007”, από τις οποίες αναμένει το Νοσοκομείο Σύρου οδοντίατρο, ορθοπεδικό, ενώ ήρθε και μία βιοπαθολόγος και όπως συνολικότερα επεσήμανε “αν δεν προκύψουν και ζητήματα γραφειοκρατικής υφής, αναμένουμε και τρεις από τους παλιούς”.

Κατά συνέπεια, συνολικά το προσωπικό του Νοσοκομείου Σύρου σήμερα φθάνει τα 254 άτομα προσωπικό με δεδομένες και δύο περιπτώσεις συνταξιοδότησης ενώ προσεχώς αναμένει κι επιδιώκει 15 ακόμη προσλήψεις για την κάλυψη διάφορων ειδικοτήτων.

Ποιοτική αναβάθμιση και οργάνωση στη λειτουργία

Στο πλαίσιο της συνέντευξης η Διοικήτρια κλήθηκε να συνοψίσει και τις βασικότερες αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στη λειτουργία του Νοσοκομείου Σύρου και οι οποίες έχουν σημάνει την ποιοτική αναβάθμισή του εξυπηρετώντας με επάρκεια τις ανάγκες των πολιτών.

Λειτούργησε ο μαγνητικός τομογράφος, το διαβητολογικό ιατρείο, το ιατρείο ύπνου ενώ μαζί με το διαβητολογικό λειτούργησε και η ομάδα υποστήριξης των νοσούντων από διαβήτη με επισκέπτη υγείας και διαβητολόγο” ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας ακόμη πως, “λειτούργησε το ιατρείο άσθματος του παιδιατρικού τμήματος, το ΚΕΦΙΑΠ και υπάρχει στόχος να λειτουργήσει αυτόνομα κι ένας θάλαμος παιδιατρικής κλινικής και αυτόνομο ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) με δικούς του ιατρούς, δικές του εφημερίες κλπ..”.

Αν και όπως παρατήρησε “είμαστε ένα μικρό Νοσοκομείο, αλλά πάντα βρίσκουμε ευέλικτες λύσεις”, παρακάτω έκανε λόγο και για την προσπάθεια λειτουργίας της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, δηλώνοντας πως έγινε η τροποποίηση του Οργανισμού ώστε να υπάρχει η δυνατότητα δρομολόγησης – άμεσα – της απόκτησης και κάλυψης του απαραίτητου προσωπικού.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα πως το Νοσοκομείο έχει στηρίξει και τη λειτουργία της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο, η ίδια συμπλήρωσε τον απολογισμό για όλο το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας και τις προσπάθειες αναβάθμισης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, των πληροφοριακών συστημάτων μέσω της αξιοποίησης χρηματοδοτικών “εργαλείων” αλλά κι επιχορηγήσεων, ενώ επίσης γνωστοποίησε και την πρόθεση αξιοποίησης πόρων μέσω ΕΣΠΑ προσεχώς, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Βελτίωση των υπηρεσιών στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου

Εκτός από τη θετική τροχιά που ακολουθεί το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, η κ. Μπουραντά σημείωσε σε παρόμοιο τόνο πως “και στο Νοσοκομείο Νάξου πηγαίνουν τα πράγματα καλά κι έχει υπάρξει βελτίωση και στο κομμάτι του προσωπικού, μέσω του ΟΑΕΔ, με μόνιμους ιατρούς κι επίσης, έχει αποκτήσει ακόμη δύο αναισθησιολόγους, δύο νεφρολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό και γενικό προσωπικό”.

Στα ανωτέρω δε, θέλησε να υπογραμμίσει ιδιαιτέρως τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, που όπως υπογράμμισε “ήταν ένα όνειρο των Ναξιωτών που βοηθά όμως και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου πέραν του ότι πρώτα, βοηθά τους πολίτες”.

Με φόντο τη συγκεκριμένη εξέλιξη στον χώρο της Δημόσιας Υγείας στις Κυκλάδες, πρόσθεσε πως, “Πρώτα εξυπηρετούνται Ναξιώτες που έρχονταν σε εμάς δύο – τρεις φορές την εβδομάδα, πηγαίνουν οι Παριανοί και οι Κουφονησιώτες και ήδη έχει ανακουφιστεί σημαντικά ένας αριθμός πολιτών από τη Νάξο και τα γειτονικά νησιά” τόνισε, προσθέτοντας παρακάτω μάλιστα πως, εκτός του Νοσοκομείου Νάξου “θετικά λειτουργούν και τα περιφερειακά ορεινά ιατρεία, ενώ επίσης, στη Νάξο έχει έρθει νευρολόγος επικουρικός που δεν υπήρχε ποτέ και γυναικολόγος επικουρικός”.

Αναφορικά δε με την παροχή υπηρεσιών από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, η ίδια σημείωσε πως “το διαβητολογικό ιατρείο μεταβαίνει κάθε τρίμηνο στη Νάξο για να καλύπτει εκεί ανάγκες και ο πνευμονολόγος μεταβαίνει σε έξι νησιά των Κυκλάδων κάθε μήνα”.

 

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Κατόπιν των ανωτέρω, η Διοικήτρια κλήθηκε να απαντήσει αν εκτιμά πως οι νησιώτες και γενικώς οι πολίτες έχουν ανακτήσει ή σταδιακά ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αντιλαμβανόμενοι το παραγόμενο έργο.

“Τα νούμερα αυτό λένε” δήλωσε κατηγορηματικά, αναφέροντας πρωτίστως ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κι απόδειξη των λεγομένων της τα αριθμητικά δεδομένα των τακτικών ιατρείων σε επίπεδο επισκεψιμότητας.

Εντυπωσιακή άνοδος καταγράφεται στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Το 2014 είχαμε 20.632 επισκέψεις, το 2015, 18.244 επισκέψεις, το 2016, 27.700 επισκέψεις και το 2017 συνολικά για όλους τους μήνες 34.025 επισκέψεις”. Τα συγκεκριμένα στοιχεία μάλιστα, τόνισε πως επιβεβαιώνουν ότι “προφανώς έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, έχουν εισέλθει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και νέοι ιατροί και περισσότεροι από άποψη ειδικοτήτων και όχι ηλικίας και ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη”.

Εκτός των προαναφερθέντων σε γενικό ενημερωτικό επίπεδο, η ίδια θέλησε να κάνει αναφορά και σε στοιχεία για τα έκτακτα περιστατικά, σχολιάζοντας πως “εδώ δεν υπάρχει μεγάλη διακύμανση” αφού όπως ανέφερε “υπήρχαν 14.300 επισκέψεις το 2014, 15.000 το 2015, 14.300 το 2016 και 14.500 το 2017”. Σχετικά με το πεδίο των επειγόντων, παρομοίως σχολίασε πως ο αριθμός κινείται σε σταθερό επίπεδο, με φόντο και τη στήριξη συνολικά της Πρωτοβάθμιας Υγείας στα άλλα νησιά, ενώ προτού κλείσει τη συνέντευξή της, έκανε λιτή αναφορά και στο θέμα των εισαγωγών.

“Στις εισαγωγές καταγράφεται μικρή αύξηση. Το 2016 είχαμε 2.889 και το 2017 είχαμε 3.392 εισαγωγές” σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε πως “ήπια αύξηση δείχνουν τα στοιχεία και στις χειρουργικές επεμβάσεις. Από το 1.735 το 2016 είμαστε στις 1.912 το 2017”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις της κι εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την προσπάθεια που καταβάλλεται συνολικά και σε γενικότερο επίπεδο για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, η Μαργαρίτα Μπουραντά υπογράμμισε πως, “Για εμάς ο στόχος είναι η Δημόσια Υγεία. Δεν είναι η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Νομίζω πως σταδιακά οι αλλαγές φαίνονται”.