Παράδοση της πλήρως ανακαινισμένης Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου από τον Σύλλογο «Πρόσβαση»

Εθελοντικό έργο υψηλού επιπέδου

Άλλος ένας πολύτιμος κρίκος προστέθηκε στην αλυσίδα ανιδιοτελούς προσφοράς και στήριξης των δομών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου που τα τελευταία έξι χρόνια ολοένα και μεγαλώνει, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της εικόνας του, του εξοπλισμού του και γενικότερα των συνθηκών μέσα στις οποίες νοσηλεύονται οι πάσχοντες συνάνθρωποί μας.

Ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου «Πρόσβαση» υλοποίησε και παρέδωσε, διαμέσου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του, το έργο της ανακαίνισης της Χειρουργικής Κλινικής, συνολικού κόστους 25.000 ευρώ, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και ολοκληρώθηκε εντός του τρέχοντος έτους.

Η παράδοση του πλήρως ανακαινισμένου Τμήματος πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, η οποία βρέθηκε στο νησί μας τις προηγούμενες ημέρες,. Το έργο  που υλοποιήθηκε με τη σημαντική οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη από πολίτες και επιχειρηματίες, αφορούσε στην αλλαγή ντουλαπών, ντουλαπιών και επίπλων σε όλη την κλινική (θαλάμους και χώρους εργασίας), στη συντήρηση και τον ελαιοχρωματισμό όλης της κλινικής, καθώς και στην τοποθέτηση ψυγείων σε όλους τους θαλάμους νοσηλείας.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός αναφέρθηκε με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια στην αγαστή συνεργασία μεταξύ του Νοσοκομείου και του Συλλόγου Φίλων του, που συνεχίζεται από το 2016, επιφέροντας σπουδαίους καρπούς. Επεσήμανε μάλιστα πως η συνεισφορά του Συλλόγου αποτέλεσε μια μεγάλη ανάσα, ιδιαίτερα εν μέσω της διαχείρισης  της πανδημίας που το Νοσοκομείο κλήθηκε να αντεπεξέλθει και να παρέχει τις υπηρεσίες του κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου «Πρόσβαση» προσέφερε 10 ειδικά σετ μάσκας οξυγονοθεραπείας θετικής πίεσης για την καλύτερη αντιμετώπιση ασθενών με covid-19.

Πλούσια δράση από τις αρχές του 2016

Πρόεδρος του Συλλόγου «Πρόσβαση» είναι η κ. Ράνια Κουϊμτζή Νικολοπούλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζουν επίσης η Μαρία Εφραιμίδου (Αντιπρόεδρος), η Κυριακή Ξαγοράρη (Γραμματέας), ο Απόστολος Ευκαρπίδης (Ταμίας) και τα μέλη: π. Ιωάννης Ρούσσος, εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Επισκόπου Καθολικών Σύρου Πατέρα Πέτρου), π. Αντώνιος Τριανταφύλλου (εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεου Β`) και Κυριακή Βαρβαρήγου.

Ο Σύλλογος, που σε καμία περίπτωση δεν επιχειρεί να αντικαταστήσει το κράτος, έχει υλοποιήσει, μέχρι τώρα, έργα το συνολικό κόστος των οποίων ξεπερνά τις 55.000 ευρώ.

Το 2016, προχώρησε στην αλλαγή του πατώματος της Παθολογικής Κλινικής και στην επίστρωση με γρανιτοπλακάκι, καθώς και στην ολική ανακαίνιση του Τμήματος με βάψιμο, συντήρηση των κουφωμάτων, ανανέωση παλιάς επίπλωσης κλπ. Επίσης, προέβη στον ελαιοχρωματισμό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, στην προμήθεια και την τοποθέτηση τριών κλιματιστικών σε θαλάμους νοσηλείας ασθενών.

Το 2017 διέθεσε αρκετούς  επιδαπέδιους και επιτραπέζιους ανεμιστήρες. Ανανέωσε τον ιματισμό του Νοσοκομείου και κυρίως τα σεντόνια, τα υποσέντονα, τις μαξιλαροθήκες, τις κουβέρτες, τις κουρτίνες του Νοσοκομείου, αλλά και αρκετό από τον ιματισμό του Χειρουργείου. Προμηθεύτηκε και δώρισε στο Νοσοκομείο φορητό υπερηχοτομογράφο ο οποίος προσεγγίζει το κρεβάτι του ασθενούς και η διάγνωση γίνεται (όπου είναι δυνατό) χωρίς περιττές μετακινήσεις του ασθενούς.  Μεταξύ των δωρεών του ήταν και ένα πολυμηχάνημα για τις ανάγκες της Παθολογικής Κλινικής. Τέλος, άλλαξε τα κουφώματα της Καρδιολογικής Κλινικής και της Μονάδας Εμφραγμάτων λόγω παλαιότητας (10 παράθυρα και 1 πόρτα).

Το 2018, προμηθεύτηκε και δώρισε στο Νοσοκομείο ένα καρότσι επειγόντων συμβάντων, ένα καρότσι νοσηλείας και δύο παιδικά στρωματάκια, όλα για την κάλυψη των αναγκών της νέας Παιδιατρικής Κλινικής. Προσέφερε δύο σταθερά τηλέφωνα για τις ανάγκες του θυρωρείου, ενώ ολοκλήρωσε και την αλλαγή του φθαρμένου πλαστικού πατώματος και την επίστρωση με γρανιτοπλακάκι της Καρδιολογικής Κλινικής και όλων των διαδρόμων και ιατρείων που δεν είναι επιστρωμένοι στον δεύτερο όροφο.

Το 2019, προμήθευσε το Νοσοκομείο με ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την ψηφιακή απεικόνιση των ακτινογραφιών και άλλαξε δύο κουφώματα του νέου οδοντιατρείου.

Το 2020, αλλάχτηκαν 6 μεγάλα παράθυρα στους θαλάμους νοσηλείας με τα εξωτερικά τους κουφώματα και 3 μικρά παράθυρα μπάνιου στο Μαιευτικό Γυναικολογικό Τμήμα και επιδιορθώθηκε ιματισμός Χειρουργείου (χειρουργικές μπλούζες πολλαπλών χρήσεων)

Ζωή Ράπτη: «Σημαντικό παράδειγμα για όλους»

Η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, απηύθυνε και η ίδια θερμές ευχαριστίες προς την πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου «Πρόσβαση» για το σπουδαίο έργο του που καλύπτει βασικές και ουσιαστικές ανάγκες του Νοσοκομείου, συνεπικουρώντας την καθημερινή εργασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όπως τόνισε, η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η συμπαράσταση είναι στοιχεία απαραίτητα για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα μπροστά και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. «Δεν μπορούμε παρά να επικροτούμε κάθε εθελοντή που προσφέρει από το υστέρημά του, το υστέρημα της καρδιάς του και του χρόνου αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία για το κοινό καλό. Κάθε τέτοια προσφορά είναι ευπρόσδεκτη και σημαντικό παράδειγμα για όλους», σημείωσε η κ. Ράπτη, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα και τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου «Πρόσβαση» μας καλεί να συμμετάσχουμε κι εμείς στην προσπάθεια αυτή που αφορά τη στήριξη ενός ιδρύματος που όλοι κάποια στιγμή θα χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες του, μέσω της ετήσιας συνδρομής που αντιστοιχεί στα 10 ευρώ, ή και της εγγραφής και άλλων συγγενικών ή και φιλικών προσώπων του περιβάλλοντός μας.

«Σας περιμένουμε όλους στο εγχείρημα αυτό να στηρίξουμε όλοι μαζί το έργο του Νοσοκομείου, που  διασφαλίζει το πολυτιμότερο αγαθό μας… την υγεία μας», καταλήγει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.