“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αλλαγή πλεύσης με επιδότηση ενοικίου

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΖΗΤΗΣΕ 420 ΟΙΚΙΣΚΟΥΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΦΟΡΑ ΣΕ 90
  • Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021 - 06:22

Νέα δεδομένα σε σχέση με τη στέγαση των σεισμοπαθών διαμορφώνει έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών το οποίο έχει στα χέρια του ο Δήμος Μινώα. Την ίδια ώρα που ο Δήμος ζητά 420 οικίσκους, το Υπουργείο απαντά ότι υπάρχει διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 90, ενώ παράλληλα βάζει στο τραπέζι και το ζήτημα της επιδότησης ενοικίου με ποσά της τάξεως των 300 ως 500 ευρώ το μήνα ανάλογα με τα μέλη των συνοικούντων.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», μέσα στο επόμενο 10ήμερα αναμένεται να κατέβουν για μια ακόμα φορά στο Αρκαλοχώρι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χ. Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μ. Σταυριανουδάκης, προκειμένου να συζητήσουν και να προχωρήσουν σε επίσημες ανακοινώσεις τόσο για το θέμα της στέγασης όσο και για το θέμα της σίτισης των σεισμόπληκτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για το ζήτημα της σίτισης των σεισμόπληκτων, η άποψη που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στο εσωτερικό του Δήμου είναι ότι θα πρέπει να τεθεί σε μια νέα βάση.

Συγκεκριμένα φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη ότι η ευθύνη της σίτισης θα πρέπει να ανατεθεί σε επαγγελματίες και εδώ το σενάριο που συζητείται είναι να χρεωθεί σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία να παρατείνουν τη λειτουργία τους γι’ αυτό ακριβώς το σκοπό. Ωστόσο αυτό θα καθοριστεί με ακρίβεια στην επικείμενη επίσκεψη των κ. Τριαντόπουλου και Σταυριανουδάκη.

Τι λέει το έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών

Το έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών, που έρχεται ως απάντηση στο αίτημα του Δήμου ο οποίος διεκδικεί την αποστολή 400 οικίσκων προκειμένου να καλυφθεί η στέγαση των σεισμόπληκτων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, αναφέρει δύο σημαντικά στοιχεία.

Πρώτον ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια ενενήντα οικίσκων, και δεύτερον ότι ετοιμάζεται σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης επιδότησης ενοικίου για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων το οποίο θα κυμαίνεται από 300 ως 500 ευρώ το μήνα ανάλογα με τα μέλη των συνοικούντων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, «σε συνέχεια της άμεσης μεταφοράς 34 οικίσκων για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων στο Δήμο σας, σας ενημερώνουμε ότι είναι σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια ενενήντα ενιαία μεταφερόμενων οικίσκων τύπου κοντέινερς των 25 τ.μ.».

Παράλληλα το Υπουργείο ζητά από το Δήμο να υποδείξει τους χώρους που θα τοποθετηθούν οι οικίσκοι και τα στοιχεία των πληγέντων μόνιμων κατοίκων ανά κοινότητα οι οποίοι δικαιούνται την παραχώρηση οικίσκων και τον αριθμό των συνοικούντων όπως προκύπτουν βάση των Ε1, Ε9 και εκκαθαριστικού λογαριασμού της ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων, συντάσσεται σχέδιο ΚΥΑ επιδότησης προσωρινής στέγασης με τη μορφή επιδότησης ενοικίου συγκατοίκησης (κατά αντιστοιχία με προηγούμενες ανάλογες ΚΥΑ) σύμφωνα με το οποίο θα χορηγηθεί επιδότηση ενοικίου συγκατοίκησης για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων το οποίο θα κυμαίνεται από 300 ως 500 ευρώ το μήνα ανάλογα με τα μέλη των συνοικούντων.

Παρατείνεται η προθεσμία των αιτήσεων για τη στέγαση τους οικίσκους

Παράταση μέχρι τη Δευτέρα 18 του μήνα ανακοίνωσε ο Δήμος Μινώα σε ό,τι αφορά την κατάθεση των αιτήσεων για στέγαση στους προκατασκευασμένους οικίσκους. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωσή του, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα τρία δημοτικά καταστήματα και συγκεκριμένα του Αρκαλοχωρίου, του Θραψανού και του Καστελλίου (από ώρα 08.00-14.30).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, η επιλογή των προσώπων τα οποία θα στεγαστούν στους οικίσκους θα προχωρήσουν με βάση το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών, από το οποίο προκύπτει ότι δικαίωμα στέγασης στους οικίσκους, για χρονικό διάστημα δύο ετών, έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας των οποίων οι κατοικίες στις οποίες διέμεναν, κρίθηκαν κατά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο προσωρινά ακατάλληλες ή επικίνδυνες για χρήση.

Επίσης δικαίωμα στέγασης έχουν οι πολίτες οι οποίοι διέμεναν την ημέρα του σεισμού στην πληγείσα κατοικία και τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους, που συνοικούσαν στην πληγείσα κατοικία δεν διαθέτουν άλλη κενή κατοικία εντός του Δήμου, όπως προκύπτει από τα φορολογικά τους στοιχεία (Ε1, Ε2 και Ε9).

Τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά που απαιτούνται να κατατεθούν μαζί με την αίτηση είναι, δελτίο Δευτεροβάθμιου Ελέγχου Κατοικίας (εφόσον υπάρχει). Δελτίο Ταυτότητας Αιτούντος ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης. Έντυπα Φορολογίας Εισοδήματος Ε1, Ε2 και Ε9. Εκκαθαριστικός λογαριασμός ηλεκτροδότησης της σεισμόπληκτης κατοικίας (για τη διαπίστωση της χρήσης του σεισμόπληκτου κτηρίου ως κύριας και μόνιμης κατοικίας).

Στεγαστική συνδρομή μέχρι 150 τ.μ. για κάθε ιδιοκτήτη

Διευκρινίσεις σε σχέση με τις αποζημιώσεις που θα δίδονται μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, έδωσε χθες το Υπουργείο Υποδομών τονίζοντας ότι έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο ΚΥΑ, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε στάδιο δημοσιεύσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Υπουργείο, “η τροποποιημένη ΚΥΑ, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην περίπτωση αποκατάστασης πληγέντων από σεισμό, αποσαφηνίζει ξεκάθαρα τη δυνατότητα χορήγησης στεγαστικής συνδρομής έως και 150τ.μ. για το σύνολο των κτηρίων ανά ιδιοκτήτη”.

Λίλιαν Δαφερμάκη