“ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Καθοριστικός παραμένει ο παράγοντας της πανδημίας για την νέα σεζόν

Ο παράγοντας της πανδημίας φαίνεται ότι θα είναι καταλυτικός για τρίτη συνεχή σεζόν για την πορεία της τουριστικής περιόδου
  • Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου, 2022 - 06:25

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι τουριστικοί πράκτορες και ξενοδοχεία για τη νέα σεζόν, καθώς μετά το «πάγωμα» των κρατήσεων που καταγράφηκε τον περασμένο μηνά, ως συνέπεια της έξαρσης της πανδημίας του covid 19 και της εμφάνισης της παραλλαγής «Όμικρον», το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου η εικόνα άρχισε να αλλάζει. Δειλά δειλά στα συστήματα των τουριστικών πρακτορείων ξεκίνησαν να καταχωρούνται κρατήσεις που αφορούν το καλοκαίρι του 2022. Το γεγονός αυτό ικανοποιεί ιδιαιτέρως τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, που εκτιμούν ότι αμέσως μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση μετ την πανδημία και βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης, θα αυξηθούν σημαντικά οι κρατήσεις και το στοίχημα που έχει τεθεί για μια σεζόν καλύτερη του 2021 θα επιτευχθεί. Όλα αυτά βεβαία υπό τη προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού που φαίνεται πως την τελευταία διετία αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα για την πορεία της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα δεδομένα με την πορεία των εμβολιασμών αλλά και τα ήπια προς το παρόν συμπτώματα της παραλλαγής «Όμικρον» αφήνουν χαραμάδες αισιοδοξίας και προγραμματισμού για μια σεζόν με πληρότητες που θα φτάσουν στο 80% της τουριστικής κίνησης του 2019.

Όπως τονίζουν το early booking (κρατήσεις από νωρίς) θα παραταθεί με τιμές καλύτερες, ωστόσο προσθέτουν ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα καταγράψουν κέρδη με δεδομένες τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης ανέφερε πως ευχή όλων είναι να ξεκινήσει η σεζόν νωρίς, κάτι τέτοιο φαντάζει όμως αδύνατον. Όπως εξηγεί, το στοίχημα είναι η σεζόν να ξεκινήσει το Μάιο, μήνας που είχε χαθεί τα προηγούμενα χρόνια. Σε σχετικές δηλώσεις του ο Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «η αλήθεια είναι ότι μετά από αρκετό καιρό ξεκίνησε να κινείται η αγορά, δηλαδή αρχίζουν και μπαίνουν κρατήσεις οι οποίες είχαν «παγώσει» καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Οι δυνητικοί επισκέπτες μας είχαν φοβηθεί με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικές ακυρώσεις πτήσεων και κρατήσεων. Δυστυχώς για εμάς ακυρώθηκαν και αρκετές πτήσεις του Απριλίου, στην χώρα και στη Κρήτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε τον Απρίλιο που περιμέναμε και προσδοκούσαμε όλοι. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι και εκτιμούμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Δηλαδή, πανελλαδικά να κινηθούμε γύρω στο 75% της κίνησης του 2019 και ειδικά για την Κρήτη που πάντα συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό να ξεπεράσουμε το 80% της τουριστικής κίνησης του 2019. Να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα και στις καλύτερες χρονιές δεν άνοιγαν όλα τα ξενοδοχεία τον Απρίλιο, διότι οι τιμές είναι τέτοιες που θα πρέπει ο ξενοδόχος να έχει μεγάλη πληρότητα για να ανοίξει. Όσοι έχουν γκαραντί συμβόλαια σίγουρα θ ανοίξουν, ή όσοι έχουν υψηλές πληρότητες. Πέρυσι Μάιο και Ιούνιο ήμασταν σε μεγάλη αβεβαιότητα. Εκτιμώ ότι φέτος θα κερδίσουμε αυτούς τους μήνες δηλαδή και το Μάιο αλλά τον Ιούνιο θα καταγράψουμε καλύτερες πληρότητες και αυτό θα είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα από την περσινή χρονιά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης υποστήριξε: «ο Δεκέμβριος ήταν ένας πολύ κακός μήνας σε επίπεδο κρατήσεων, όμως ο Ιανουάριος ξεκίνησε πολύ καλά. Την πρώτη εβδομάδα του Γενάρη μπήκαν όσες κρατήσεις είχαν μπει όλο το Δεκέμβριο. Δεν είναι άψογα τα πράγματα, όμως φαίνεται ότι υπάρχει μια κινητικότητα και είναι σίγουρα καλύτερα τα δεδομένα από ότι τον προηγούμενο μήνα σε επίπεδο κρατήσεων. Νομίζω θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τον Απρίλιο και η σεζόν θα κινηθεί στα επίπεδα του 2019».

Σ σχέση με τις κρατήσεις που γίνονται όπως πρόσθεσε, ο κ. Μπερέτης, στην πλειοψηφία αφορούν Γερμανούς, Πολωνούς, Ρουμάνους, Γάλλους και λίγους Άγγλους.

Ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Κρήτης είπε: «αν επιβεβαιωθεί ότι «Όμικρον» είναι μια ελαφριά παραλλαγή, αν επιβεβαιωθεί ότι όσο γρήγορα μεταδίδεται τόσο γρήγορα αποφορτίζεται, και αν αυτό γίνει σύντομα, θα αρχίσει μετά δυναμικά η ροή των κρατήσεων και ίσως να μείνουμε και να σώσουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τον Απρίλιο. Προς το παρόν υπάρχει ανάσχεση των κρατήσεων. Εγώ αυτό που λέω είναι «ψυχραιμία». Το σίγουρο για μας είναι ότι η σεζόν θα είναι καλύτερη από το 2021 και όσο νωρίτερα ξεκινήσει η τουριστική χρονιά τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση . Προς το παρόν είμαστε σε αναμονή. Η πανδημία δεν τελείωσε. Είναι εδώ. Ελπίζουμε και ευχόμαστε τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα από τις δυο προηγούμενες σεζόν».

Επιτακτική ανάγκη για μέτρα στήριξης στον κλάδο των τουριστικών γραφείων

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού, FedHATTA, με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία, υπενθύμισε για μία ακόμη φορά – μετά από αντίστοιχη πρωτοβουλία της στις 30 Νοεμβρίου – την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος των τουριστικών γραφείων, ως ο πιο πληγείς – και ακόμη πληττόμενος – κλάδος παγκοσμίως, μετά από τόσες τουριστικές περιόδους χωρίς καθόλου έργο ή με οριακή λειτουργία και με την πρόσφατη περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μηδενική, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε και πάλι στον τουρισμό η παραλλαγή Όμικρον του Covid-19.

Η FedHATTA ζητά να επεκταθεί ένας αριθμός μέτρων στήριξης για τα τουριστικά γραφεία μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2022, και συγκεκριμένα η επέκταση αυτή να αφορά:

το πρόγραμμα «Συν-Εργασία»,

την επιδότηση ενοικίων,

την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων σχετικών ρυθμίσεων),

την αναβολή (μετά το τέλος Ιουνίου 2022) της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών,

την άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των ποσών που οφείλονται στα τουριστικά γραφεία από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων),

την άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή για τις επιχειρήσεις των τουριστικών γραφείων από οποιοδήποτε πρόγραμμα στήριξης μπορεί να παρουσιάζει ακόμη καθυστέρηση,

την παράταση του προγράμματος Γέφυρα ΙΙ,

κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να βοηθήσει τον κλάδο να περάσει, χωρίς περαιτέρω σοβαρές βλάβες, την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που έχει ακόμη μπροστά του.

Επιπλέον, η FedHATTA θεωρεί ότι η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τα ακόλουθα θέματα:

Την πιθανότητα επαναφοράς της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022, έτσι ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που, λόγω έλλειψης έργου, δεν έχει αντικειμενικά την δυνατότητα αυτή τη στιγμή – και δεν θα την έχει στο επόμενο χρονικό διάστημα – να τις υποστηρίξει.

Την πιθανότητα καθιέρωσης ενός νέου καθεστώτος voucher, όσον αφορά τις επιστροφές χρημάτων για οργανωμένα ταξίδια που έχουν ήδη ακυρωθεί ή πρόκειται να ακυρωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα λόγω του Covid-19.

Την διευθέτηση των δόσεων δανείων και λοιπών χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων που έχουν λήξη κατά το άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα.

Την περίπτωση μιας ενίσχυσης της ρευστότητας των τουριστικών γραφείων που αποδεδειγμένα δεν είχαν έργο λόγω των παραλλαγών του Covid-19, και των οποίων τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί, είτε μέσω επιστρεπτέων προκαταβολών είτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Τέλος, δεδομένου ότι πάρα πολλές μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές και προσωπικές επιχειρήσεις, με πολύ μικρό αριθμό προσωπικού, δεν έχουν τύχει κανενός μέτρου στήριξης από την Πολιτεία μέχρι σήμερα, την απόλυτη ανάγκη να ληφθεί ιδιαίτερη μνεία για τις επιχειρήσεις αυτές και να στηριχθούν με έναν πρόσφορο τρόπο, καθώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα αγωνίζονται αβοήθητες, σε πολύ αντίξοες συνθήκες, για την ίδια την επιβίωσή τους.

Ελπίδα Αριστείδου