«Η θύελλα» της ακρίβειας σαρώνει την κοινωνία
- Τετάρτη, 16 Μαρτίου, 2022 - 06:23
Η αγοραστική δύναμη του συνόλου της κοινωνίας συρρικνώνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα να γίνεται ελαφρύτερο το καλάθι με τα ψώνια. Ο μήνας βγαίνει ασθμαίνοντας για την πλειοψηφία των πολιτών. Όλοι προσπαθούν να κόψουν από παντού, περιορίζοντας τις δαπάνες τους, για να ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις τους. Με χαρτί και μολύβι, σβήνουν και γράφουν τα έσοδα/έξοδα. Μόνο που οι δυσάρεστες εκπλήξεις είναι μπροστά μας: Κάθε φορά που περνάμε από το ταμείο μάς περιμένει μια πιο τσουχτερή… λυπητερή και τα σχέδιά μας αναπροσαρμόζονται!
«Προ των πυλών» είναι και η νέα αύξηση για το ψωμί που θα αρχίσουν να το λένε….ψωμάκι οι καταναλωτές, όπως σπεύδουν αρκετοί να προειδοποιήσουν. Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην Ουκρανία (υπ)έβαλαν τα πάντα σε ένα μονόδρομο αυξήσεων, που μοιάζει να μην έχει επιστροφή, οδηγώντας σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το κόστος της ενέργειας και των σιτηρών, άρα και των περισσότερων πρώτων υλών, προκαλεί… ζάλη. Οι αρτοποιοί, εν προκειμένω, αναπόφευκτα προχώρησαν σε νέες ανατιμήσεις των προϊόντων τους – για δεύτερη φορά, έπειτα από τον Γενάρη – για να ανταπεξέλθουν στη «θύελλα» της ακρίβειας, μία επιλογή δίκοπο-μαχαίρι: Διότι, ο τζίρος τους πήρε αυτομάτως καθοδική πορεία, εν αντιθέσει με τους λογαριασμούς ρεύματος που ’χουν εκτοξευθεί στα ύψη!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλη Μούσιο, οι πρώτες παραλαβές των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω. «Το μικρό τσουβάλι από 13 – 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ», ανέφερε ο κ. Μούσιος, στοιχεία που επιβεβαίωσε στα «Ρ.Ν.» και ο κ. Νίκος Αποστολάκης, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο κομμάτι των αρτοποιείων – ζαχαροπλαστείων, στο Ρέθυμνο. «Το σακί με το αλεύρι το αγοράζαμε 12 – 13 ευρώ και τώρα είναι στα 20-22 ευρώ. Είναι μια μεγάλη διαφορά της πρώτης ύλης» σχολίασε ο ίδιος.
«Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία» επισήμανε ο κ. Μούσιος. Μοιραία, όπως προανήγγειλε, το ψωμί θα ακριβύνει κι άλλο. «Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αυξήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι αυτές, αλλά σίγουρα δε θα σταματήσουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα φτάσουν οι αυξήσεις» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ελλάδος.
Η τιμή του ψωμιού στην Κρήτη κρατάει… ακόμα, αλλά για πόσο; Κατά μέσο όρο, σε επίπεδο νησιού, πωλείται από 1,30 έως 1,50 ευρώ η φρατζόλα. «Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι ότι τα σιτηρά το επόμενο τρίμηνο θα ανέβουν γύρω στο 6%. Το ψωμί παλεύουμε να το κρατήσουμε σε αυτές τις τιμές, όσο αντέχουμε. Αλλά θα ξέρουμε σε 10 ημέρες περίπου αν θα γίνουν αυξήσεις. Ήδη στην Αθήνα έχει ξεκινήσει κι έχει ανέβει στο 1,70 η φρατζόλα. Εδώ στην Κρήτη είμαστε οι τελευταίοι που θα βάλουμε αυξήσεις. Το αλεύρι και τα σιτηρά θα πάρουν άλλο ένα 10% προς τα πάνω μέχρι τα μέσα Ιουνίου, που θα ξεκινήσει η διαδικασία μαζέματος των σιτηρών. Από εκεί κι ύστερα θα έχουμε άλλη εικόνα, η οποία θα διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τα προϊόντα αρτοποιίας σε χαμηλές τιμές, ούτως ώστε ο καταναλωτής να έχει πρόσβαση σε εμάς. Και η ζάχαρη έχει τσιμπήσει γύρω στο 2% από την περασμένη εβδομάδα» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Χαράλαμπος Σαμψών, επί σειρά ετών πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ρεθύμνου. Συμπλήρωσε επίσης: «Στα υπόλοιπα είδη, τα λάδια έχουν πάρει αύξηση πάνω από 14% – ηλιέλαια, και περιμένουμε κι άλλες. Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ηλιέλαιο, δεν θα υπάρχει καλαμποκέλαιο, δεν θα υπάρχουν λάδια στην αγορά για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Και οι μαργαρίνες έχουν πάρει μεγάλες αυξήσεις».
Ο κ. Αποστολάκης ανέβασε 30 λεπτά το ψωμί, αρχές του έτους, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος: «Από τα 90 λεπτά το πήγα στο 1,20. Περιμένουμε όμως κι άλλες ανατιμήσεις λόγω των σιτηρών, στο αλεύρι» υπογράμμισε.
Στο μισό οι πωλήσεις, στα ύψη η ενέργεια
«Έχουμε επηρεαστεί, με όλα αυτά που συμβαίνουν. Έχουμε κάνει ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα, οι οποίες ανατιμήσεις έχουν αποφέρει μείωση στον τζίρο μας γιατί ο κόσμος δεν αγοράζει» εξήγησε ο κ. Αποστολάκης. «Το ρεύμα, τα πετρέλαια και οι βενζίνες έχουν πάει στα ύψη. Και δεν βλέπω φως» παραδέχθηκε. Μας έφερε κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενδεικτικό της όλης κατάστασης με τη βουτιά που παρουσιάζουν έως και 50% οι πωλήσεις από το κατάστημά του: «Το κουλουράκι το είχα 50 λεπτά και το πήγα 70 λεπτά. Ημερησίως, πριν την ανατίμηση, μπορεί να πουλούσα 20 κουλουράκια. Και τώρα πουλάω τα μισά, γύρω στα 10. Είχα πελάτη που έπαιρνε πέντε-έξι κουλούρια και τώρα παίρνει δύο και τρία, ο ίδιος. Πας να βγάλεις στραβά έξοδα από την ανατίμηση και τελικά πετάς πράγματα!».
Το μεγαλύτερο …αγκάθι για τις επιχειρήσεις είναι το ενεργειακό κόστος. «Δεν υπάρχει αυτό που συμβαίνει με το ρεύμα! Από τα 600 ευρώ λογαριασμό πήγαμε στα 1.100 – 1.200» τόνισε ο κ. Αποστολάκης, όντας απόλυτα πεπεισμένος πως «Αν συνεχιστεί ο πόλεμος θα χειροτερέψουν σίγουρα τα πράγματα. Μαθαίνω ότι η τουριστική περίοδος πάει πίσω, λόγω πολέμου. Και περιμέναμε να πάρουμε μία ανάσα…».
Ο κ. Σαμψών θα πει με τη σειρά του: «Πετρέλαιο καίμε σχεδόν όλοι. Κι είναι πάνω από το 50% σε κόστος, από την αρχή του χρόνου. Το ρεύμα, δεν το συζητάμε καθόλου. Ένα αρτοποιείο μεσαίο θα χρειάζεται αυτή τη στιγμή 15 ευρώ την ημέρα έξτρα κόστος ενέργειας».
Για τον κ. Αποστολάκη «Δεν υπάρχει σωτηρία. Αν δεν φύγει ο Ειδικός Φόρος από τα καύσιμα, αν δεν φύγουν οι τρελές ανατιμήσεις» στο ρεύμα «Δεν υπάρχει περίπτωση, ό,τι ελάφρυνση και να κάνει το κράτος, δεν φτάνει. Είναι μηδαμινά τα νούμερα μπροστά στις αυξήσεις που έχουν πάρει όλα».
Αντώνης Παντινάκης
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αυξημένο κατά 10% το τουριστικό πακέτο για τις διακοπές του 2023
1 Νοε. 2022 - 6:24 - Πυκνώνουν τα «σύννεφα» της οικονομικής ανασφάλειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο Ρέθυμνο
3 Οκτ. 2022 - 6:24 - Τουρίστες έως και τον Νοέμβρη περιμένουν στον νότο του Ρεθύμνου
23 Σεπ. 2022 - 6:23 - Πώς η ακρίβεια επηρεάζει τις συνήθειες καταναλωτών και εταιρειών
21 Σεπ. 2022 - 6:22 - Νέα «καταιγίδα» ανατιμήσεων από τον Σεπτέμβριο
31 Αυγ. 2022 - 6:23