Από τη δημιουργία στη γνώση
- Δευτέρα, 3 Ιουλίου, 2017 - 06:15
Την ευκαιρία να κατασκευάσουν τα δικά τους κινούμενα σχέδια, να ανακαλύψουν τον φυσικό πλούτο της Γυάρου, να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ερμούπολης και να παρακολουθήσουν αφηγήσεις παραδοσιακών παραμυθιών είχαν, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-2017, οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων στη Σύρο.
Για μία ακόμη χρονιά, το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Π.Ε. Κυκλάδων, διαμέσου της Υπευθύνου Χρυσάννας Διαμαντή, σχεδίασαν και υλοποίησαν, προγράμματα και εκδηλώσεις για όλες τις σχολικές μονάδες των Κυκλάδων με στόχο το συνολικό όφελος παιδιών, εκπαιδευτικών και τοπικής κοινωνίας σε θέματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.
Πολιτιστικές δραστηριότητες
Με επιτυχία στέφθηκε η συνεργασία της Διεύθυνσης με το Διεθνές Φεστιβάλ + Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων “animasyros 9.0”, που διεξήχθη από 18 έως 27 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017» Τα σχολεία παρακολούθησαν ταινίες κινουμένων σχεδίων, συμμετείχαν σε παιδικά εργαστήρια animation και μυήθηκαν στη «μαγεία» της τέχνης του κινηματογράφου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο συνεκπαίδευσης εκπαιδευτικοί και παιδιά γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
Δραματοποιημένες αφηγήσεις παραδοσιακών παραμυθιών για παιδιά της Α’ και Β’ Τάξης Δημοτικού, με τη συνοδεία μουσικού οργάνου, πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης. Τα παιδιά που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις αφηγήσεις παραδοσιακών παραμυθιών, καθώς και των κειμένων που δημιουργήθηκαν από τα ίδια τα παιδιά την περσινή χρονιά, στις περυσινές εκδηλώσεις για το παραδοσιακό παραμύθι. Σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου (Λ.Ε.Σ.) και την εκπαιδευτικό κ. Χαρά Kατσαρή-Περρή, πραγματοποιήθηκε επίσης εκπαιδευτικός περίπατος με τίτλο «Νεοκλασικά οικήματα της Ερμούπολης». Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Ε’ και η ΣΤ’ δημοτικών σχολείων της Σύρου ξεναγήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τεσσάρων σημαντικών κτιρίων στην πόλη μας, τον Απρίλιο 2017.
Περιβαλλοντικές ανησυχίες
Σε συνεργασία με τη MOM – εταιρεία για την μελέτη και την προστασία της μεσογειακής φώκιας Monachus-monachus, έγινε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς και μαθητές στην Άνδρο και τη Σύρο με τίτλο "Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο" από τον Οκτώβριο 2016 έως τον Ιούνιο 2017. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση έχοντας ως σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε θέματα που αφορούν στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της νήσου Γυάρου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την προστασία και ανάδειξη του πλούτου της Γυάρου. Ο σχεδιασμός κορυφώθηκε, σε συνεργασία και με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης, με τα παιδαγωγικά εργαστήρια «Χρωματίζοντας τη Γυάρο», στα οποία συμμετείχαν όλες οι Δ’ Τάξεις των Δημοτικών σχολείων του νησιού και την έκθεση των έργων τους στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, τον Μάιο 2017.
Για δεύτερη χρονιά, συνεχίστηκε η συνεργασία της Διεύθυνσης με το Πανεπιστήμιο Πατρών (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμ. Γεωλογίας, Τμ. Χημείας, Τμ. Βιολογίας) στο πλαίσιο του έργου LIFE DEBAG «Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον». Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση παιδιών και ενηλίκων σχετικά με τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας και της τεράστιας ρύπανσης που προκαλεί στο θαλάσσιο περιβάλλον. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία της Σύρου, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας έγινε τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Προγράμματα Αγωγής Υγείας
Η πρόληψη των ατυχημάτων και των προβλημάτων όρασης ήταν το αντικείμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος εξέτασης και ανίχνευσης δυσκολιών για παιδιά της Β’ Δημοτικού, το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Το εγκεκριμένο από το υπουργείο πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αρχικά από τις Υπεύθυνες ΑΥ και την Επισκέπτρια Υγείας του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και συνεχίστηκε με την Υπεύθυνη ΣΔ (πρώην Υπεύθυνη ΑΥ) και την Επισκέπτρια Υγείας του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Η υλοποίησή του συνεχίζεται από τις Επισκέπτριες Υγείας του ΚΕΦΙΑ και του Τμήματος Υγείας της Περιφέρειας.
Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου - ΚΕΦΙΑ -Τμήμα Ενημέρωσης και Αγωγής Υγείας διεξήχθη τον Απρίλιο και τον Μάιο 2017 το πρόγραμμα «Κυκλοφοριακή Αγωγή – βασικές πληροφορίες για την ασφάλεια μου». Η ενημέρωση απευθυνόταν σε παιδιά Δ΄ δημοτικού με στόχο την απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για τη διαμόρφωση μιας ασφαλούς οδικής συμπεριφορά (ως πεζοί, ως ποδηλάτες, ως επιβάτες σε μέσα μαζικής μεταφοράς και αυτοκίνητα).
Τέλος, συνεχίστηκε για μία ακόμη χρονιά η πολύτιμη συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων», που ακούραστα εμψυχώνει εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς και υποστηρίζει σχολικά προγράμματα και δραστηριότητες που αφορούν θέματα ψυχικής υγείας, διαχείρισης σχέσεων στην σχολική τάξη, αποδοχή της διαφορετικότητας, κατανόησης σε θέματα που αφορούν στην ένταξη του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο. Η δράση του είναι μεγάλη, σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, για να αναφερθεί σε αυτό το σύντομο σημείωμα. Ενδεικτικά αναφέρεται η παιδική παράσταση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο με τίτλο: Η Φάρμα του Διαδικτύου" - "Γονείς και Παιδιά την εποχή της τεχνολογίας: Δυνατότητες και περιορισμοί" που υλοποιήθηκε σε Μήλο, Σέριφο, Μύκονο, Άνδρο, Νάξο.
Η Υπεύθυνη των Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρυσάννα Διαμαντή, ευχαριστεί τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδες με τους οποίους και τις οποίες μοιράστηκαν αυτή την όμορφη και δημιουργική χρονιά και εύχεται σε όλους καλό καλοκαίρι, καλή ξεκούραση και ανατροφοδότηση.
Δράσεις σε όλες τις Κυκλάδες
Στα Κουφονήσια, τη Νάξο, τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά ταξίδεψε φέτος το πρόγραμμα «Βιβλία σε Ρόδες», το οποίο υλοποιήθηκε για δεύτερη σχολική χρονιά στις Κυκλάδες σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων. Ενθαρρύνουν τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο, επίσης να δανειστούν βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι την προσωπική τους αναζήτηση καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί το ενδιαφέρον να διαβάσουν το άλλο. Έτσι, σταδιακά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και πώς ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές και αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη. Από τον Οκτώβριο 2016 – Ιούνιο 2017.
Σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και την κ. Ελένη Σβορώνου– Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της WWF HEL LAS, διοργανώθηκε μονοήμερο βιωματικό σεμινάριο στην Άνδρο με θέμα: «Περιβαλλοντική Παιδεία και Δημιουργική γραφή – από τα κείμενα στη δράση».
Τριήμερο βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Άνθη της πέτρας μπροστά στην πράσινη θάλασσα…» διοργανώθηκε το Μάϊο του 2017 στην Αμοργό. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου, την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων και τον Υπεύθυνο του προγράμματος « Life Andros» στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,.
Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) υλοποιήθηκε το Μάρτιο του 2017 στη Σαντορίνη, σεμινάριο με θέμα: «Αντισεισμική Προστασία Σχολικών Μονάδων». Οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους μαθητές τους σε θέματα αντισεισμικής προστασίας και να προχωρήσουν σε ενέργειες διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου στη σχολική τους μονάδα.
Ενδιαφέρουσες εργαστηριακές δραστηριότητες, που μπορούν να αξιοποιηθούν στην τάξη στο πλαίσιο του μαθήματος «Φυσικά, ερευνώ και ανακαλύπτω» και οι οποίες έχουν εφαρμογή σε προγράμματα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εκπονήθηκαν το Μάρτιο του 2017 στην Πάρο. Το επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Η ομορφιά της τέχνης της ζωής» υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Σύρου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ενσυνειδητότητα μέσα από τη φύση της Σύρου
3 Μαΐου. 2023 - 6:17 - Το Πλαστικό μου & Εγώ
16 Απρ. 2021 - 6:16 - Επαναλειτουργία με επιπλέον μέτρα πρόληψης
7 Ιαν. 2021 - 6:20 - Μαθητές και εκπαιδευτικοί αναζητούν τον βηματισμό τους
1 Οκτ. 2020 - 6:18 - Δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσω τεχνολογίας
30 Απρ. 2020 - 6:17