Εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Βαριά φορολόγηση των ακινήτων

Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις αναμένεται να επωμισθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), θα κληθούν από τον επόμενο μήνα να καταβάλλουν τα ποσά των φόρων που θα αντιστοιχούν στην περιουσία τους, κατόπιν της ολοκλήρωσης της φορολογικής εκκαθάρισης.

Η αυξημένη φορολογία αφορά στους ιδιοκτήτες κάθε είδους ακίνητης περιουσίας, μονοκατοικιών, διαμερισμάτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων, καθώς και μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, για το σύνολο των ακινήτων εντός ή εκτός σχεδίου πόλης.

Προθεσμίες και εκκαθαριστικά

Έως τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν το Ε9, για όποια μεταβολή υπήρξε στην ακίνητη περιουσία τους, ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες, καθώς μετά το πέρας αυτών θα έχουν να αντιμετωπίσουν την επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ.

Πάντως εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση, η οποία πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους, να υποβάλλουν τροποποιημένο το Ε9 προς διόρθωση των λαθών που πιθανόν θα καταγραφούν στα εκκαθαριστικά. Οι διορθώσεις αυτές θα πρέπει να κατατεθούν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, σαφώς μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών που θα αρχίσουν να αποστέλλονται στους φορολογούμενους από τα μέσα Ιουνίου και μετά.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από την εκκαθάριση, θα αποσταλούν από την εφορία με ηλεκτρονικό μήνυμα στους φορολογούμενους και όχι με τη γνωστή ταχυδρομική αποστολή των εκκαθαριστικών από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η ηλεκτρονική έκδοση των εκκαθαριστικών θα αναρτηθεί στους λογαριασμούς που διαθέτει ο κάθε φορολογούμενος στο Taxisnet και θα αφορά στο νέο φόρο, για τον οποίο δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο, για το σύνολο σχεδόν των ακινήτων και η πληρωμή του οποίου θα πρέπει να γίνει είτε εφάπαξ, λαμβάνοντας έκπτωση 1,5% είτε σε έξι μηνιαίες ισόποσες δόσεις, με την υποχρέωση η πρώτη εξ αυτών να εξοφληθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Τα φορολογούμενα ακίνητα

Φόρο θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά όσοι έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια, αλλά και αυθαίρετα κτίσματα για τα οποία προχώρησαν σε «τακτοποίηση», νομιμοποιώντας τα την προηγούμενη χρονιά, όπως και όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν κατοικίες που διαθέτουν ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης, για τους οποίους από το 2010 έως το 2013, προχώρησαν στη νομιμοποίηση τους.

Εκτός φορολόγησης παραμένουν τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα, όπως στάνες ή αποθήκες, αλλά και τα κτίσματα που δεν έχουν στέγη.

Κερδισμένοι από το νέο φόρο θα είναι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν καλύψει το σύνολο των συντελεστών δόμησης των οικοπέδων είτε πρόκειται για διαμερίσματα είτε για μονοκατοικίες.

Οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών που βρίσκονται σε οικόπεδα εντός σχεδίου και δεν έχουν καλύψει πλήρως τον συντελεστή δόμησης, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο, καθώς έως σήμερα κατέβαλαν μόνο το ΕΕΤΑ, όπως και όσοι κατέχουν αγροτεμάχια σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Βεβαρημένη θα είναι η φορολογία για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους διαμερίσματα ή μονοκατοικίες, αδόμητα οικόπεδα, καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα.

Σε φορολόγηση υπόκεινται πλέον κα τα ακίνητα που έως σήμερα απαλλάσσονταν και από το ΕΕΤΑ και από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και αφορούν σε μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης, τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα) και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ.

Ο υπολογισμός του φόρου

Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων. Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2-13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων. Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.

Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από 0,003 ευρώ/τ.μ. έως 9 ευρώ/τ.μ. Όσον αφορά στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης προβλέπεται η εφαρμογή ενός Βασικού Συντελεστή Φορολογίας (ΒΣΦ), ο οποίος ορίζεται σε 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή σε 1 ευρώ ανά στρέμμα. Από κει και πέρα για τον υπολογισμό του τελικού φόρου λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές, που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης. Για τα αρδευόμενα αγροτεμάχια ο ελάχιστος φόρος είναι 2,2 ευρώ/στρέμμα.

Επίσης, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος στην αξία των ακινήτων που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν 1% για αξία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Ετικέτες: