Ξεκίνησε ξανά ο εργολάβος στην Α΄ Κλειστή Αίθουσα προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο στατικής ενίσχυσης, το ταχύτερο δυνατό

Η “σκιά” της έκπτωσης οδήγησε σε συνέχιση του έργου

Τετράμηνη παράταση δίνει ο Δήμος στη σύμβαση για να τελειώσει ο ανάδοχος το έργο στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ

Επανήλθε ο εργολάβος στην Α΄ Κλειστή Αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου της Ερμούπολης, ώστε να ολοκληρώσει το έργο στατικής ενίσχυσης, μετά από παύση που είχε προηγηθεί, η οποία οδήγησε τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να τον θέσει υπό τη σκιά της έκπτωσης.

Από την περασμένη Τετάρτη ο χώρος του κλειστού γηπέδου μπάσκετ έχει μετατραπεί εκ νέου σε εργοτάξιο ώστε το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι και τον Μάρτιο. Σχετική παράταση στην εργολαβική σύμβαση ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή, στην πρόσφατη συνεδρίασή της, με τα μέλη της να απορρίπτουν το αίτημα του αναδόχου για 6μηνη παράταση. Σύμφωνα με όσα έκρινε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής το διάστημα ενός τετραμήνου είναι αρκετό ώστε να τρέξει ο εργολάβος τη συνέχιση του έργου, αφού η Δημοτική Αρχή επιθυμεί – εξαιτίας των περασμένων καθυστερήσεων – να ασκηθεί πίεση στον ίδιο.

Πρέπει να σημειωθεί πως τις εξελίξεις της Α΄ Κλειστής Αίθουσας κατ΄ επανάληψη έχουν σχολιάσει δημότες του νησιού με ποικίλες αναφορές στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με δεδομένο πως η νεολαία της Σύρου, σήμερα είναι “άστεγη” όσον αφορά το κομμάτι του αθλητισμού.

Μέχρι τετράμηνη παράταση

Σε επικοινωνία της εφημερίδας με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κατέστη ξεκάθαρο πως ο Δήμος έχει πρόθεση να πιέσει πλέον έντονα για την ολοκλήρωση του έργου, αφού η αθλητική κοινότητα είναι εδώ και καιρό σε αναμονή αθλητικών υποδομών.

“Το έργο είχε παγώσει υποτίθεται γιατί υπήρχε μία διχογνωμία μεταξύ του εργολάβου και του μελετητή, όσον αφορά τη θεμελίωση της Α΄ Κλειστής Αίθουσας. Αυτή ήταν η επίσημη εκδοχή. Η άλλη εκδοχή ήταν ότι ίσως καθυστερούσε για δικούς του λόγους” σχολίασε αρχικά ο κ. Αληφραγκής, εξηγώντας πως έγινε συζήτηση με τον ανάδοχο του έργου, ένα βήμα πριν οδηγηθεί στην έκπτωση.

“Το θέμα είναι ότι την προηγούμενη Πέμπτη ήρθε ο εργολάβος, κάναμε μία συζήτηση. Θέλω να πιστεύω ειλικρινή συζήτηση. Δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει το έργο, όπως και έγινε. Από την περασμένη Τετάρτη δουλεύουν τα συνεργεία και το έργο προχωρά. Η σύμβασή του έληγε 15 Νοέμβρη και προκειμένου να το ολοκληρώσει ζήτησε μία παράταση 6 μηνών” γνωστοποίησε, σημειώνοντας πως εν τέλει, ο Δήμος του ενέκρινε τετράμηνη παράταση.

“Η Υπηρεσία ήταν θετική για τους έξι μήνες. Παρόλα αυτά, μετά από δική μου εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή που είπα να δοθεί παράταση τεσσάρων μηνών, θα προχωρήσουμε. Θέλουμε να συμπτυχθούν οι χρόνοι και να καταλάβουν οι εργολάβοι ότι και οι Υπηρεσίες πιέζονται από τα πολιτικά πρόσωπα. Οπότε, δόθηκε η τετράμηνη παράταση και πέρασε ομόφωνα και από την αντιπολίτευση. Συμφωνήσαμε σε αυτό” εξήγησε ο ίδιος.

Με ταχείς ρυθμούς και συνεννόηση”

Στην ερώτηση αν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών σχετικά τα ζητήματα της θεμελίωσης, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Αύριο (σ.σ. σήμερα) σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, θα είναι στο εργοτάξιο και ο εργολάβος και ο μελετητής και ο επιβλέπων μηχανικός για να συζητήσουν ακόμη περαιτέρω λεπτομέρειες για να προχωρήσει το έργο”.

Ως εκ τούτου, στην παρατήρηση αν θα προκύψει αλλαγή στο έργο, δήλωσε: “Δεν είναι αλλαγή. Σκάβοντας τα θεμέλια, διαπιστώσαμε πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να προβλέψει η μελέτη. Είναι κάποια εξειδικευμένα τεχνικά θέματα, τα οποία έχουν λυθεί σε έναν βαθμό. Το έργο προχωρά κανονικά και πιστεύω θα τρέξει με ταχείς ρυθμούς πια” ξεκαθάρισε ο Αντιδήμαρχος.

Ολοκλήρωση το ταχύτερο

Στην ερώτηση αν τελικά ο εργολάβος ανταποκρίθηκε υπό τη σκιά της έκπτωσης που θα είχε σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο, ο Μηνάς Αληφραγκής εξήγησε τα ακόλουθα: “Η Α΄ Αίθουσα είναι διαφορετικό έργο από αυτό της Β΄ Κλειστής Αίθουσας. Στη Β΄Αίθουσα κηρύξαμε τον εργολάβο έκπτωτο χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες, γιατί σε αυτήν δεν είχε ξεκινήσει το έργο. Παρόλα τα προβλήματα που έχει μπορεί να λειτουργήσει και μόλις τελειώσει η διαδικασία των ενστάσεων, θα πάμε σε επαναδημοπράτηση. Όσον αφορά την Α΄ Αίθουσα το έργο έχει ξεκινήσει. Ο χώρος είναι ουσιαστικά ένα γιαπί. Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε έκπτωση του εργολάβου, αλλά αυτό σημαίνει όμως πως η Αίθουσα θα παρέμενε γιαπί και θα έπρεπε να πάμε σε νέο διαγωνισμό, κάτι που θα σήμαινε μία καθυστέρηση έξι με οκτώ μήνες και αν βρισκόταν εργολάβος”.

Κατά συνέπεια σημείωσε πως, “Έτσι προχωρήσαμε σε μία συνεννόηση, ώστε να καταφέρουμε ο εργολάβος να έρθει και να συνεχίσει το έργο μέχρι την ολοκλήρωσή του”. Ειδικότερα για την “απειλή” της έκπτωσης ξεκαθάρισε τα εξής: “Αυτό ήταν αυτονόητο. Και βέβαια η έκπτωση του εργολάβου από την Α΄ Αίθουσα δεν έχει συνέπειες μόνον την κατάπτωση της εγγυητικής ή κάποιο πρόστιμο. Μιλάμε για πολλές χιλιάδες ευρώ γιατί ήδη ο εργολάβος έχει πληρωθεί για τις εργασίες που έχει κάνει μέχρι στιγμής δηλαδή περίπου 70 χιλ. ευρώ. Ο Δήμος θα ζητούσε αποζημιώσεις. Άρα, θα ήταν σοβαρό το πλήγμα για τον εργολάβο αν τον βγάζαμε έκπτωτο”.

Επί της ουσίας πάντως, ο Αντιδήμαρχος επανέλαβε πως εδώ και μία εβδομάδα, το έργο “τρέχει” ξανά.

“Το έργο ήδη προχωρά γιατί από την περασμένη Τετάρτη έχει ένα συνεργείο έξι ατόμων και δουλεύει εντατικά. Περνάω πρωί και απόγευμα και παρατηρώ πώς προχωράμε. Ευελπιστούμε μέχρι τον Φεβρουάριο το αργότερο τον Μάρτιο να έχει ολοκληρωθεί” σχολίασε, υπενθυμίζοντας τέλος πως, “Και με τη συνάντηση που είχαμε κάνει με τον Γιώργο Πρίντεζη και τους εκπροσώπους των δύο ομάδων ΑΟ Ερμούπολης και Άρη, είχαμε πει ότι ο στόχος είναι μέχρι τον Μάιο να είναι ολοκληρωμένο το έργο. Αυτό που προσπαθούμε είναι να έχει ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα”.

Σήμερα, πρέπει να αναφερθεί πως τα παιδιά προπονούνται στο ανοικτό γήπεδο μπάσκετ.