“Χτυπά” 280 χιλ. ευρώ για την προσβασιμότητα στις παραλίες
- Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024 - 06:20
Μία άκρως σημαντική πρόταση για λήψη χρηματοδότησης ύψους 280 χιλ. ευρώ που θα αφορά σε νέο εξοπλισμό για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, στις παραλίες της Σύρου, θα υποβάλλει εντός των ημερών ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ανταποκρινόμενος εγκαίρως και τεκμηριωμένα σε πρόσκληση του Υπουργείου Τουρισμού.
Αν και σε αρκετές παραλίες της Σύρου (Γαλησσάς, Κίνι, Αγκαθωπές, Βάρη, Βούλγαρη) ο Δήμος κατά τα παρελθόντα έτη εξασφάλισε προμήθεια εξοπλισμού seatrac για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης, ωστόσο, σήμερα, επιδιώκει ξανά να “διευρύνει” αυτόν τον εξοπλισμό και να προμηθευτεί νέα συστήματα που θα εξυπηρετούν και τους συνανθρώπους μας με τετραπληγία.
Η πρόταση είναι έτοιμη να υποβληθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού, αφού πρωτίστως, αύριο, πάρει την έγκριση της Δημοτικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με όσα εξηγεί στην “Κοινή Γνώμη” ο εντεταλμένος σύμβουλος για τις παραλίες, Γιάννης Βουτσίνος, ο νέος εξοπλισμός θα αφορά στις παραλίες του Γαλησσά, των Αγκαθωπών, της Βάρης, αλλά και στην παραλία Δελφίνι, για πρώτη φορά.
Η πρόταση θα υποβληθεί άμεσα και λογικά, ο νέος εξοπλισμός, αφού ενταχθεί ο Δήμος στο πρόγραμμα, θα είναι διαθέσιμος από το καλοκαίρι του 2025 και μετά.
· Πώς αποφασίσατε να “χτυπήσετε” τη χρηματοδότηση του προγράμματος του Υπ. Τουρισμού;
“Είναι μία πρόσκληση που τη βρήκαμε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της νυν Δημοτικής Αρχής. Αρχικά η πρόσκληση έληγε στις 31/12, αλλά πήρε παράταση και βρήκαμε τότε την ευκαιρία να την αξιοποιήσουμε ή καλύτερα να προσπαθήσουμε να την αξιοποιήσουμε προς όφελος των παραλιών και των λουομένων με κινητικά και άλλα προβλήματα. Η πρόσκληση είναι του Υπ. Τουρισμού και ο τίτλος της είναι “Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες”. Έχει δαπάνες που αφορούν σε προσβάσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες και συνοδών τους. Δηλαδή έχει και εξοπλισμό παραλιών.
Το έργο συνολικά για τη χώρα είναι πολύ μεγάλο και αφορά σε 70.000 ευρώ ανά παραλία. Ο κάθε Δήμος έχει την ευκαιρία να ζητήσει χρηματοδότηση μέχρι και για 4 παραλίες. Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη χρηματοδότηση. Άρα, μιλάμε για 280.000 ευρώ”.
· Ποια είναι η πρότασή σας και σε ποιες παραλίες εστιάζετε;
“Η πρότασή μας είναι για τις παραλίες Αγκαθωπών, Βάρης και Γαλησσά, καθώς όμως και για την παραλία Δελφίνι. Ψάξαμε το θέμα και βρήκαμε πως αν και εντάσσεται στις περιοχές NATURA, ωστόσο, δεν είναι απάτητη και θεωρούμε ότι είναι μία παραλία απαράμιλλης ομορφιάς και θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα κάθε άτομο με ειδικές ανάγκες να την επισκέπτεται. Προχωρούμε με αυτές τις τέσσερις παραλίες”.
· Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα και ποιον εξοπλισμό θα αποκτήσει η Σύρος, αν ενταχθεί στη χρηματοδότηση;
“Εκτός από SEATRAC που θα τοποθετηθούν, θα υπάρξει εξοπλισμός και για άτομα με τετραπληγία. Δηλαδή θα υπάρξει εξοπλισμός με γερανάκι, το οποίο και θα τοποθετεί το άτομο στη θάλασσα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί ο Σύλλογος Ατόμων με Τετραπληγία είχε εκφράσει παράπονα πως σε όλες τις παραλίες δεν υπάρχουν προσβάσεις κατάλληλες για άτομα με τετραπληγία. Είναι κι αυτό κάτι σημαντικό. Έχουμε εντάξει την παραλία στο Δελφίνι και προχωράμε.
Επίσης, ο εξοπλισμός θα έχει σύστημα ασφαλούς ολίσθησης μηχανισμού πρόσβασης στη θάλασσα για ειδικές ομάδες χρηστών ΑΜΕΑ και για τετραπληγικούς, θα έχει πακέτο τηλεμετρίας, θα τροφοδοτείται από φωτοβολταϊκό. Ακόμη έχουμε προβλέψει δαπάνες για χημικές τουαλέτες, χημικές τουαλέτες συνοδών, πύργους ναυαγοσωστών, αποδυτήρια συνοδών, διαδρόμους κατά περιπτώσεις, ομπρέλες και έχουμε προβλέψει πάνω σε αυτό κι ένα μηχάνημα καθαρισμού χημικών τουαλετών, το οποίο αναφέρεται ως αυτόματο μεταφερόμενο μηχάνημα διαχείρισης αστικών λυμάτων και απολύμανσης εγκαταστάσεων και χώρων με σύστημα απολύμανσης. Είναι ένα μηχάνημα που λογικά θα το τοποθετήσουμε σε ένα φορτηγάκι του Δήμου, ώστε να κάνει ένα πιο συχνό καθαρισμό και απολύμανση των χημικών τουαλετών, κάτι που η αλήθεια είναι πως πρέπει να το προσέξουμε πολύ”.
· Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των παραλιών και προκρίθηκαν αυτές οι τέσσερις, με φόντο την ύπαρξη κι άλλων seatrac που έχει ο Δήμος;
“Επειδή υπάρχουν παραλίες που έχουν ήδη seatrac, η σκέψη ήταν ότι θα τοποθετηθούν σε αυτές τις παραλίες τα νέα συστήματα και τα ήδη υπάρχοντα συστήματα seatrac θα μοιραστούν σε παραλίες που δεν έχουν εξοπλισμό για ΑΜΕΑ. Δηλαδή έχουμε στον προγραμματισμό μας να τοποθετηθεί ένα, σίγουρα στην Αζόλιμνο, που το έχει ανάγκη. Είναι εύκολη η τοποθέτησή του και είναι μία μικρή παραλία κοντά στην πόλη.
Θέλουμε να υπάρχει εξοπλισμός σε όσες περισσότερες παραλίες γίνεται, ώστε ο Δήμος – ως οφείλει – να εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης. Αυτό ήταν το σκεπτικό μας και το δικό μου σκεπτικό εξ αρχής. Δηλαδή και κατά το παρελθόν που είχα αναλάβει την Κοινότητα Γαλησσά.
Επιπλέον, βάσει του νέου νόμου για τις παραχωρήσεις, πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε κάθε επιχείρηση που αξιοποιεί ένα τμήμα των παραλιών. Άρα, και αυτό είναι ένα ακόμη κριτήριο για να ανταποκριθούμε. Καταλαβαίνουμε βέβαια πως υπάρχουν και παραλίες που είναι δύσκολο να τοποθετηθούν. Όπως ενδεικτικά ο Γαλησσάς, γιατί έχει πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τον δρόμο και άρα, δεν μπορεί ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα να μεταβεί εκεί. Πάντως, η προσπάθεια είναι να βάλουμε εξοπλισμό, όπου είναι εφικτό. Βλέπουμε πως ο Δήμος τον τελευταίο καιρό έχει κάνει άλματα στο θέμα της προσβασιμότητας”.
· Αυτός ο εξοπλισμός θα αποκτηθεί για φέτος ή από του χρόνου και μετά; Πόσο σημαντικό είναι ο Δήμος να έχει ετοιμότητα για να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις;
“Όχι, δεν θα προλάβουμε αυτό το καλοκαίρι. Αν ενταχθούμε στο πρόγραμμα, θα αποκτήσουμε τον εξοπλισμό ξεκάθαρα το καλοκαίρι του 2025. Το πρόγραμμα έχει αρκετούς πόρους και εμείς είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε την πρότασή μας. Έχει συνταχθεί μελέτη και προχωράμε άμεσα στην αίτηση για ένταξη.
Σίγουρα είναι πολύ σημαντική αυτή η χρηματοδότηση για τις παραλίες μας. Τη δουλεύουμε από τον Ιανουάριο με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο και με τον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, Γιάννη Μαραγκό. Τη δουλεύουμε πολύ καιρό και με την Υπηρεσία και θα τη φέρουμε στη Δημοτική Επιτροπή προς ψήφιση”.
· Συχνά βλέπουμε καταστροφές και βανδαλισμούς. Ποιο μήνυμα απευθύνετε στους πολίτες για την προστασία αυτού του εξοπλισμού;
“Ελπίζω ότι ο κόσμος θα τα σεβαστεί. Δυστυχώς, έχουμε δει πάρα πολλές φορές, φθορές στην πλατεία, στα scooters για ΑΜΕΑ, στις παραλίες και στα seatrac και κάποιες φορές αυτά τα συστήματα αντιμετωπίζονται και ως παιχνίδι από παιδιά που δεν έχουν επίβλεψη εκείνη την ώρα. Χρειάζεται να δείξουμε όλοι μία ευαισθητοποίηση, καθώς αυτός ο εξοπλισμός αφορά συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα και θέματα όρασης και που επιβάλλεται να έχουν την ίδια δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις παραλίες, με τους υπόλοιπους λουόμενους. Πρέπει και Δήμος και πολίτες να φροντίζουμε γι αυτά”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Παραλίες της Σύρου γίνονται φιλικές για άτομα με κινητικά προβλήματα
21 Ιουν. 2018 - 6:19 - Αντίστροφη μέτρηση για διευκόλυνση των ΑΜΕΑ
25 Σεπ. 2017 - 6:20 - “Προσβάσιμο”… καλοκαίρι
14 Ιουν. 2016 - 19:11 - Δυσλειτουργίες και χρονοβόρες διαδικασίες
12 Νοε. 2024 - 6:16 - Απομακρύνεται ο εξοπλισμός για να μην υπάρξουν καταγγελίες
27 Σεπ. 2024 - 6:20