«Πάγωσαν» οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες
- Τρίτη, 27 Απριλίου, 2021 - 06:24
Σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται περισσότερες από 7000 αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες στην Ηλεία, από το γεγονός ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο περίπου έχει «παγώσει» η σχετική διαδικασία, εξαιτίας της καθυστέρησης που υπάρχει για τη συγκρότηση των αρμοδίων επιτροπών.
Συνολικά στην Ηλεία ο αριθμός των αντιρρήσεων δασικών χαρτών ανέρχονται σε 12.127, εκ των οποίων έχουν εξεταστεί οι 3880 ενώ οι 921 διαγράφονται και μπαίνουν αρχείο από τους αναμορφωμένους χάρτες που αναπτύχθηκαν τον περ. Μάρτιο, όπου λύνονται οι διαφορές που υπάρχουν.
Ο μεγαλύτερος όγκος ωστόσο των αντιρρήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται στον «αέρα», από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ορισμού των μελών των επιτροπών, κάτι που σύμφωνα με στελέχη της δασικής υπηρεσίας αναμένεται να γίνει εντός του Μαΐου.
Στο διάστημα αυτό ωστόσο προκύπτουν σημαντικά εμπόδια για τους πολίτες, προκειμένου να μπορέσουν να επιλύσουν διαφορές που υπάρχουν μεταξύ δασών και χωραφιών, μεταβιβάσεων κ.α.
Δηλώσεις εκπροσώπων δασικών υπηρεσιών
Παν. Λάττας, δασάρχης Πύργου
«Όπως έχουμε πει οι δασικοί χάρτες είναι το μεγαλύτερο έργο της χώρας γιατί χαρακτηρίζει τελεσίδικα που είναι τα δάση και που οι άλλες χρήσεις γης. Αποτελεί σοβαρό αναπτυξιακό μέτρο. Γιατί σταματάει κατ’ αρχήν η πράξη χαρακτηρισμού, μια γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία. Η οποία έχει και οικονομικό κόστος σε χρόνο και χρήμα. Νομίζω ότι αν συγκροτηθούν οι επιτροπές το συντομότερο δυνατόν, μπορούν να λυθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα οι αντιρρήσεις αυτές. Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις οι οποίες εκχερσώθηκαν παράνομα (Δ.Α.) για τις οποίες αναμένουμε οδηγίες.
Έχουν πει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα μας δώσουν μία απάντηση σε αυτό το θέμα. Οι εκτάσεις αυτές σε πανελλήνια κλίμακα μπορεί να φτάσουν τα 2-3 εκατ. στρ. Στο δασαρχείο Πύργου αφορούν 4.500 υποθέσεις και είναι 23.500 στρ έκταση και είναι μόνο αυτά που έχουν καταγραφεί. Το θέμα αυτό ενώ προχωρούσε κανονικά με το 4280 και άλλους νόμους που αφορούσαν τις εξαγορές, με την απόφαση του ΣτΕ πάγωσε η διαδικασία, δηλ. ότι δεν μπορεί μία έκταση χαρακτηριστεί δάσος και έχει εκχερσωθεί παράνομα, να χρησιμοποιηθεί για αγροτικές καλλιέργειες. Είμαστε στο στάδιο να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όπως έχει πει και τέλος Ιουνίου να δώσει διευκρινίσεις. Επίσης ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι το ιδιοκτησιακό, με τις εκτάσεις ο οποίες ήταν αγροί το 1945 και δασώθηκαν στην πορεία.
Γι’ αυτούς προχωράει η διαδικασία αλλά με αργούς ρυθμούς διότι είναι δύσκολο να βρεθούν συμβόλαια πριν τις 8-8-2004. Και σε αυτό αναμένεται ρύθμιση. Το θετικό βέβαια που έγινε αυτές τις ημέρες είναι τα προσωρινά παραχωρητήρια τα οποία πήραν παράταση για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι τέλος του 2023. Επίσης παράταση που δόθηκε πρόσφατα, είναι και για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν παράνομα σε δάση και δασικές εκτάσεις και έχουν δικαίωμα μέχρι 31-12-22 να κάνουν αίτηση για να νομιμοποιηθούν
Νομίζω σε δύο μήνες θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα πως προχωράει η όλη διαδικασία. Και πιστεύουμε ότι τον επόμενο μήνα θα έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επίλυσης των διαφορών».
Βασίλης Γιακουμής, δασάρχης Ολυμπίας
«Για τους δασικούς χάρτες δεν έκαναν τίποτα. Είναι σε εκκρεμότητα οι εξαγορές και τα υπόλοιπα , οι αρμόδιοι δεν έχουν επιλύσει κανένα πρόβλημα. Εδώ και 1,5 χρόνο αν είχαν δουλέψει οι επιτροπές, θα την είχαμε προχωρήσει τη διαδικασία. Δεν έχουν ενισχύσει τις δασικές υπηρεσίες ούτε για το δασολόγιο. Για τα εκχερσωμένα πριν από το 2007 πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα για να δώσουν λύσεις. Δεν μπορεί να είναι μετέωρα τα πράγμα. Στην επ. Ολυμπίας η επιτροπή πρέπει να έβγαλε περίπου 600-700 αντιρρήσεις, ενώ θα πρέπει να είναι περίπου 2000 ακόμα σίγουρα. Γύρω στο 25-30% έχουν βγάλει. Το ίδιο γίνεται και στις άλλες περιοχές του Νομού. Αυτά οι επιτροπές θα τα εξετάσουν. Οι διορθώσεις των δασικών χαρτών πρέπει να γίνονται κάθε έξι μήνες το πολύ ένα χρόνο. Να μπαίνει ο πολίτης μέσα για να βλέπει τις αλλαγές που γίνονται. Δεν δίνουν σημασία στις δασικές υπηρεσίες, δεν υπάρχουν ούτε προσλήψεις, ούτε τίποτα».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η εγκατάσταση της δεξαμενής φυσικού αερίου στο Πύργου: Φυσικό αέριο μετά το 2023
5 Απρ. 2022 - 6:27 - Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού παρουσιάζουν οι περισσότεροι δήμοι στην Ηλεία: «Χαριστική βολή» έδωσε η κινητικότητα στους ΟΤΑ
15 Σεπ. 2021 - 6:26 - Όλγα Κεφαλογιάννη: Στόχος ο 12μηνος τουρισμός σε όλη την επικράτεια
18 Ιαν. 2025 - 8:10 - Χατζηδάκης: Κοντά στο μηδέν το έλλειμμα του 2024 - Νέες μειώσεις φόρων το 2025
17 Ιαν. 2025 - 18:19 - Αρχίζει το πρόγραμμα «Ψηφιακή Πολιτειότητα για Παιδιά» – Ενίσχυση της ασφαλούς πλοήγησης των παιδιών στο διαδίκτυο
17 Ιαν. 2025 - 17:46