Εκκλησιαστικό δελτίο Ι. Μητροπόλεως Σύρου (11-17 Δεκεμβρίου)

  • Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου, 2015 - 13:38
  • /   Eνημέρωση: 19 Δεκ. 2015 - 15:48

Τα τελευταία νέα της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου από 11 έως 17 Δεκεμβρίου παρουσιάζει για μία ακόμη εβδομάδα η Ειρήνη Ξαγοράρη, προσκαλώντας παράλληλα το κοινό της Σύρου στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των Κατηχητικών Σχολείων του νησιού, η οποία θα διεξαχθεί αύριο στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

To Φιλανθρωπικό  bazaar, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» επισκέφτηκε κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β', ο οποίος συνεχάρη την κ. Ράνια Κουϊμτζή Νικολοπούλου για την πρωτοβουλία της, απευθύνοντας παράλληλα θερμές ευχαριστίες προς τις κυρίες που συνέργησαν στην προσπάθεια αυτή, αλλά και τους Καταστηματάρχες που προσέφεραν είδη προς διάθεση.

Τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στη Σίφνο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ με τη συμμετοχή των Εφημερίων της νήσου, παρουσία του Δημάρχου και Επάρχου Σίφνου, του Προέδρου και Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθους Σιφνίων. Ανήμερα της εορτής, ο Μητροπολίτης ιερούργησε στον ως άνω Ιερό Ναό ,συμπαραστατούμενος από τους Ιερείς της νήσου, παρουσία διδασκάλων και μαθητών των Σχολείων και πλήθους Σιφνίων πιστών. Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην αίρεση και τους αιρεσιάρχες, που ανέκαθεν απειλούν την αλήθεια της Εκκλησίας, στην επιφυλακή, που πρέπει να έχουμε σήμερα όλοι  για να διαφυλάσσεται η πίστη και να περιφρουρούνται οι πιστοί με προσευχή και την προσοχή από τις ετεροδιδασκαλίες και τις φωνές όσων προσπαθούν να τους απομακρύνουν από την ορθόδοξη πίστη.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Νήσου Τήνου, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του μεγάρου του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, κατά την οποία μίλησαν η κα. Ασημίνα Κουκά-Θεοχάρη, Ειδική Παιδαγωγός  - MSc Σχολικής Ψυχολογίας με θέμα: «Τι σημαίνει επιθετικότητα και τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; Προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση» και η κα. Γεωργία Κουτσιούκη,  Εκπαιδευτικός, Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας  Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου με θέμα: «Παιδική κακοποίηση – Πρωτόκολλα συνεργασίας και διαχείρισης ανάλογων περιστατικών».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέσθηκε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, στην περιοχή "Λαζαρέττα" της Σύρου και ομίλησε προς το εκκλησίασμα για την ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου.

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου στην Τήνο, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, παρουσία του Δημάρχου Τήνου και πλήθους πιστών, όπου δέχθηκε και τις ευχές του Αρχιερατικού Επιτρόπου Τήνου, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού, η προσλαλιά του οποίου παρατίθεται κατωτέρω, του Ιερού Κλήρου και του συνευχομένου λαού, για τη σημερινή επέτειο της σε Επίσκοπο χειροτονίας του. Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, αφού αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Ελευθερίου, τόνισε τη λυτρωτική παρουσία της Εκκλησίας στη ζωή του ανθρώπου, η οποία του προσφέρεται δια του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, με ιερουργούς τον τοπικό Επίσκοπο και τους εξ αυτού ιερείς. Εν συνεχεία, μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Καρυάς, όπου τέλεσε την Αρτοκλασία, παρουσία του Δημάρχου και του Επάρχου Τήνου, Δημοτικού Συμβούλου, του Προέδρου της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων και πυκνού εκκλησιάσματος.

Τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων θα υποδεχτούν και φέτος οι μαθητές των Κατηχητικών Σχολείων της Σύρου, τα οποία καλούν το κοινό του νησιού να γιορτάσει μαζί τους την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου από 13:30 έως 17:30, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Η γιορτή περιλαμβάνει σκετς, έκθεση φωτογραφίας, αναπαραστάσεις, ζωγραφική – κατασκευές, παραδοσιακούς χορούς, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργικές απασχολήσεις, αφήγηση παραμυθιών, κάλαντα, face painting, τραγούδια.